41

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Scaramouche wrote:

» pnws.be

Daarin lees ik:

“Volgens onze bron heeft Tilmans in elk geval de betaling (onder welke vorm dan ook) niet uitgevoerd. Onze bron bevestigt ook dat de ‘Amerikaanse’ piste de juiste is. De schnabbels van Le Clercq in België lagen niet aan de oorsprong van die racket, maar hadden er misschien toch wel indirect mee te maken.”

Ik heb begrip voor de journalistieke mores van bronbescherming, maar ik heb geen begrip voor journalistiek zonder wezenlijke waarde. In dat artikel staat ‘alles en niets’, zonder dat je mij hoort zeggen dat ik van de steller daarvan verwacht dat hij het ‘geheim van de Bende van Nijvel’ uit te doeken kan doen. Ik had ook naar een journalist van P-Magazine kunnen bellen om hem of haar te vertellen ‘de Amerikaanse piste de juiste is’ en ‘dat de schnabbels van Le Clercq in België niet aan de oorsprong van de afpersing van Delhaize lagen, maar er misschien wel indirect mee te maken hadden’.

Nogmaals, ik (als bron:) denk dat de firma Delhaize niet is afgeperst, maar wel een of meer aan Delhaize verbonden (hoge) functionarissen, aangezien ik nog steeds niet de logica inzie van het in zakelijke sfeer - dus buiten de privésfeer - afpersen van Delhaize. Dit in tegenstelling tot het afpersen van aan Delhaize verbonden functionarissen, die in de privésfeer - dus los van de statutaire doelstelling en de in dat kader bestaande wetenschap van Delhaize - een ‘scheve schaats’ hebben gereden, over de de rug van de Delhaize (welke firma waarschijnlijk geen verwijt treft, althans niet op de eerste plaats een verwijt treft, maar wel ongewild bij de afpersing wordt betrokken).

Kortom, het begon met ‘zeer onfrisse zaken’ in de privésfeer van functionarissen van Delhaize en het eindigde met het maken van slachtoffers bij en in de supermarkten van Delhaize, op 27-09 en 09-11-1985. Dat er namens Delhaize is aangegeven dat zij niet is afgeperst en dat zij niemand (zwart) heeft betaald, komt mij - dus - voor als logisch, mede aangezien het feit dat afpersers normaal gesproken absoluut niet willen hebben dat de zaak ‘groter’ wordt dan noodzakelijk is. Mensen kunnen vroeg of laat gaan praten over iets dat geheim moet blijven en hoe meer mensen dat geheim kennen, hoe groter dat risico is dat een van hen dat geheim zal prijsgeven.

Ik denk dat de door de firma Delhaize uitgeloofde beloning van € 250.000,- voor het vinden van de daders van de Bende van Nijvel, in zeker opzicht een ongelukkige keus - een (onopzettelijke) Judaskus - is, in de zin dat die beloning niet had hoeven worden uitgeloofd als haar functionarissen er in hun privéleven niet zo’n puinhoop van hadden gemaakt en zo eerlijk waren geweest om de politie te bellen, bij voorkeur op het moment dat hun afpersers dreigden met het plegen dodelijke aanslagen bij en in Delhaize filialen en anders wel op het moment dat op 27-09-1985 de dodelijke aanslagen bij en in de Delhaize-supermarkten van Eigenbrakel en Overijse hadden plaatsgevonden.

42

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Ik zat kennelijk mis met mijn aanname (mede op basis) van een kwart artikel achter een betaalmuur, dat ik inmiddels in zijn geheel heb gelezen, wat onverlet laat dat mijzelf een oen vind. Je kunt niet kritisch en voorzichtig genoeg zijn. Uit dat artikel » Staatsveiligheid (en dan naar beneden scrollen), blijkt dat een andere (ook overleden) medewerker van de Staatsveiligheid dan Christian Smets zijn familie (in Aalst) heeft gewaarschuwd om weg te blijven van de Delhaize-supermarkt. Hoop dat wat ik hiervoor schreef wel correct is.

Dat, in het licht van de recente revelatie van (wijlen) Christian Smets, een van zijn collega’s bij de Staatsveiligheid die waarschuwing deed uitgaan, doet niets af aan de wat mij betreft nog steeds recht overeind staande verdenking tegen (ex-)bestuurders van) Delhaize, van (te voorkomen!) betrokkenheid van die (ex-)bestuurders bij de Bende-aanslagen van 27-09 en - in ieder geval - 09-11-1985.

43

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Het ligt waarschijnlijk iets genuanceerder, maar wat kennelijk wel blijft staan is de waarschuwing van dat hooggeplaatste lid van de Staatsveiligheid aan familieleden in Aalst, twee weken voor de overval op de Delhaize-supermarkt in Aalst, op 09-11-1985, om weg te blijven bij d(i)e Delhaize-supermarkt.

Dat die waarschuwing kwam, twee weken voor die overval, lijkt te duiden op het feit dat die persoon - ik vermoed Christian Smets - beschikte over ‘inside informatie’, anders had hij die waarschuwing wel aan zijn familieleden in Aalst gegeven, direct na de overvallen op de Delhaize-winkels in Eigenbrakel en Overijse, op 27-09-1985, me dunkt (zie » Nieuws).

44

(67 replies, posted in Algemeen)

Dankend!

45

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Gesteld dat er sprake was van een racket (een organisatie van afpersers), die vanuit de Verenigde Staten de Delhaize om zakelijke redenen afperste, onder bedreiging van dodelijke aanslagen, dan zie ik niet in dat vanuit de Delhaize-organisatie daar - zeker vanaf 27-09-1985 - geen politiewerk van zou zijn gemaakt.

De schuld van (de rechtspersoon naar Belgisch recht) Delhaize, zit hem (volgens mij) in het feit dat een of meer van haar vertegenwoordigers de politie niet (op tijd) hebben laten weten dat hun (privé)probleem (in België) ook het probleem van het door hen vertegenwoordigde bedrijf Delhaize was geworden.

46

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

weetjewel wrote:

Uit https://bendevannijvel.com/motief/afper … re-dumont/ (interview met Pierre Dumont, personeelsdirecteur en bestuurder van Delhaize):

“Sommige van uw directeurs zouden gechanteerd geweest zijn op basis van hun privéleven.

“Dat heb ik in de krant gelezen. We waren totaal verbijsterd, dat spoor kennen we bij de directie absoluut niet. De twee mensen om wie het gaat zijn bestuurders van Delhaize, maar niet meer actief sinds ze begin van de jaren ’90 vijfenzestig zijn geworden. De ene woont in de Verenigde Staten en de andere heb ik nog niet kunnen bereiken. Ik heb geen enkel zicht op hun privéleven maar ik weet wel dat het niets met onze zaken te maken heeft. Op geen enkel moment zijn we bij Delhaize gecontacteerd geweest voor welke chantage dan ook.””

Hoe trek je op een subtiele manier namens jouw bedrijf de handen en - in ieder geval - latere verantwoordelijkheid af van een vuile zaak, waarin datzelfde bedrijf (dat immers mede wordt gevormd door haar directeuren) wel degelijk een rol heeft gespeeld. Dat doe je zo: ‘we waren verbijsterd’, ‘dat hebben we in de krant gelezen’, ‘die directeuren zijn niet meer actief sinds begin van de jaren 90’, ‘de ene woont ver weg en de ander is onbereikbaar’, ‘heb geen zicht op hun privéleven’ en ‘heeft niets met onze statutair bepaalde doelstelling, namelijk de in- en verkoop van supermarktwaar’.

Neem mijn niet kwalijk, maar als je dit zegt als leidinggevende van Delhaize, dan zeg je (in het toen bij het publiek/politie/justitie bekende kader) eigenlijk dat het niet valt uit te sluiten dat duistere privézaken van bestuurders van Delhaize effect kunnen hebben gehad op de Delhaize, in die zin dat afpersers die (voormalige) bestuurders van Delhaize onder druk hebben gezet door te dreigen met openbaarmaking van zaken betreffende hun privéleven, die voor die (voormalige) bestuurders zeer belastend zijn. Dat de afpersers niet naar de Delhaize hebben gebeld met hun pakket van dreigingen en eisen, wil ik wel geloven, aangezien het - bij voorkeur - niet de bedoeling was dat anderen dan de hiervoor bedoelde (voormalige) bestuurders hoogte van de zaak kregen. De zaak moest voor zowel de afpersers als de afgepersten, zo klein mogelijk blijven.

Dat de Delhaize en met name ook haar personeelsleden en bezoekers gevaar liepen en dat (afgeperste) bestuurders van Delhaize daar weet van hadden, maakte het wel degelijk een zaak van en voor Delhaize en - dus - niet alleen een zaak waarmee die (afgeperste) bestuurders zich in privé mee moesten verhouden.

De uitlatingen van Dumont zoals hiervoor vermeld, zetten in ieder geval bij mij kwaad bloed, ook omdat Christian Smets zijn boekje heeft opengedaan.

Misschien schiet ik door bij het maken en nader onderbouwen van mijn punt, maar ook hieruit (https://www.hln.be/aalst/bende-van-nijv … ~abde87c6/) komt bepaald niet naar voren dat de firma Delhaize uitsluit dat haar (oud-)topfiguren te maken hebben (gehad) met de Bende van Nijvel. Nogmaals, de firma Delhaize zélf hoeft er geen onoorbare praktijken er op na te hebben gehouden, maar Delhaize is wel medeslachtoffer geworden van onoorbare praktijken van haar (oud-)topfiguren in de privésfeer, waarbij die (oud-)topfiguren eerder aan de bel hadden kunnen en moeten trekken toen zij wisten dat hun afpersers van plan waren aanslagen en moorden te plegen bij en in de Delhaize-supermarkten. Zij kozen echter (te lang) voor zichzelf, met alle desastreuze gevolgen van dien, aldus (OOK) Christian Smets.

In dit kader verwijs ik (ten overvloede) naar: https://bendevannijvel.com/motief/afper … tuurders/.

Of David Van de Steen het verhaal van afpersing van (oud-)topmensen nog steeds ziet als het enige verhaal waar hij echt in gelooft, weet ik niet zeker.

O ja, is er op 09-11-2022 nog een herdenking in Aalst en zo ja, waar en op welk(e) tijdstip(pen) die dag?

Ik neem aan dat een van de door Pierre Dumont aangehaalde directeuren, die niet meer actief zijn sinds het begin van de jaren 90 en op wiens privéleven geen zicht is, de in dit stuk (https://www.supermarketnews.com/archive … hanges-161) genoemde Jacques Le Clercq is.

47

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Smets verwijst in zijn testament wel naar een ‘zeer betrouwbare familiebron’ die hem vertelde … Dat impliceert dat Smets wist welke persoon of personen daar achter zaten. Belachelijk dat hij die na(a)m(en) tot zijn dood heeft verzwegen, tenzij hij dat niet heeft gedaan, maar die indruk heb ik tot nu niet gekregen.

48

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Uit https://bendevannijvel.com/motief/afper … re-dumont/ (interview met Pierre Dumont, personeelsdirecteur en bestuurder van Delhaize):

“Sommige van uw directeurs zouden gechanteerd geweest zijn op basis van hun privéleven.

“Dat heb ik in de krant gelezen. We waren totaal verbijsterd, dat spoor kennen we bij de directie absoluut niet. De twee mensen om wie het gaat zijn bestuurders van Delhaize, maar niet meer actief sinds ze begin van de jaren ’90 vijfenzestig zijn geworden. De ene woont in de Verenigde Staten en de andere heb ik nog niet kunnen bereiken. Ik heb geen enkel zicht op hun privéleven maar ik weet wel dat het niets met onze zaken te maken heeft. Op geen enkel moment zijn we bij Delhaize gecontacteerd geweest voor welke chantage dan ook.””

Hoe trek je op een subtiele manier namens jouw bedrijf de handen en - in ieder geval - latere verantwoordelijkheid af van een vuile zaak, waarin datzelfde bedrijf (dat immers mede wordt gevormd door haar directeuren) wel degelijk een rol heeft gespeeld. Dat doe je zo: ‘we waren verbijsterd’, ‘dat hebben we in de krant gelezen’, ‘die directeuren zijn niet meer actief sinds begin van de jaren 90’, ‘de ene woont ver weg en de ander is onbereikbaar’, ‘heb geen zicht op hun privéleven’ en ‘heeft niets met onze statutair bepaalde doelstelling, namelijk de in- en verkoop van supermarktwaar’.

Neem mijn niet kwalijk, maar als je dit zegt als leidinggevende van Delhaize, dan zeg je (in het toen bij het publiek/politie/justitie bekende kader) eigenlijk dat het niet valt uit te sluiten dat duistere privézaken van bestuurders van Delhaize effect kunnen hebben gehad op de Delhaize, in die zin dat afpersers die (voormalige) bestuurders van Delhaize onder druk hebben gezet door te dreigen met openbaarmaking van zaken betreffende hun privéleven, die voor die (voormalige) bestuurders zeer belastend zijn. Dat de afpersers niet naar de Delhaize hebben gebeld met hun pakket van dreigingen en eisen, wil ik wel geloven, aangezien het - bij voorkeur - niet de bedoeling was dat anderen dan de hiervoor bedoelde (voormalige) bestuurders hoogte van de zaak kregen. De zaak moest voor zowel de afpersers als de afgepersten, zo klein mogelijk blijven.

Dat de Delhaize en met name ook haar personeelsleden en bezoekers gevaar liepen en dat (afgeperste) bestuurders van Delhaize daar weet van hadden, maakte het wel degelijk een zaak van en voor Delhaize en - dus - niet alleen een zaak waarmee die (afgeperste) bestuurders zich in privé mee moesten verhouden.

De uitlatingen van Dumont zoals hiervoor vermeld, zetten in ieder geval bij mij kwaad bloed, ook omdat Christian Smets zijn boekje heeft opengedaan.

49

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Tiens wrote:
weetjewel wrote:

De Aarschotstraat, om maar even een dwarsstraat te noemen… en ik stel mij even voor dat die twee bestuurders van de Delhaize zich - bewezen - onder andere bezig hielden met de (zwarte) financiering van bordelen in Brussel, aan de Aarschotstraat of andere (zwarte) financiering of andere schimmige activiteiten.

Het waren geen 2 bestuurders van Delhaize die relaties hadden met prostituees in de Brusselse noordwijk maar 3.

Alle drie gaven de Delhaize-topmannen hun 'vriendinnen' een of meerdere bars cadeau.
8, 2 en eentje om precies te zijn.

blijken.

Niet los daarvan denk ik dat de ‘slotverklaring’ van Christian Smets, het bouwwerk van het MOTIEF van de ‘tweede Bende van Nijvel - die bende van 1985 en niet of nauwelijks die van 1982-1983 - bijna heeft vervolmaakt. Aan dat motief kan zeer wel worden gekoppeld de bestuurders en/of (groot)aandeelhouders van de Delhaize, die aan afpersing waren blootgesteld aangezien zij - net als de Bende van Nijvel - diep in de misdaad zaten en bang waren voor de problemen, waaronder schaamte, die hem ten deel zou vallen als het publiek duidelijk zou worden waarmee zij zich bezighielden.

Betalingen - zeker in de jaren 80 - waren veel gemakkelijker onder de radar van politie en justitie te houden, althans middels het aanhouden van geheime Luxemburgse, Zwitserse of off-shore bankrekening, maar ook het opzetten van een schijn-bedrijf in den vreemde, waarin zwart geld kan verdwijnen, dat vervolgens van daaruit kon worden witgewassen en kon worden door- of uitbetaald, kan er voor worden gezorgd dat politie en justitie geen zicht krijgen op die situatie.

Sowieso was België in de jaren 80, Sodom en Gomorra, zeker in de kringen van leiden die op sociaal-maatschappelijk vlak op de ‘hogere traptreden’ stonden. Misschien niet leuk voor hem om te lezen, maar wel waar. Het zijn net mensen!

Vraag dat maar aan die bestuurders of (groot)aandeelhouders van Delhaize, hoewel ik ook hier denk: het zal ook hier wel weer te laat zijn.

Om met Jean Bultot te spreken ‘nu krijgen dingen zin’ en namens Christian Smets denk ik dat we hier ‘het grote schandaal wel bij de kop hebben’. Ik vind dat je daar niet meer heel moeilijk over moet gaan doen.

50

(247 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

09-11-2022 is natuurlijk niet morgen, zucht, nog even geduld alstublieft.