Onderzoekspiste Hage Maroun
1. Opmerking vooraf
De onderzoekspiste-Maroun, in het dossier ingeschreven onder referte F18, is opgenomen in een enkel karton (K57) en onderverdeeld in 6 mappen met 265 documenten, die gedateerd zijn van 12 februari 1988 tot 29 december 1994; dat laatste document gaat over de moord op Hage Maroun en diens gouvernante C. in zijn flat in Molenbeek, dat ook grondig werd doorzocht. De in 1933 geboren Hage Maroun, alias Mouallem, is een Libanees die jarenlang in Molenbeek woonde en er stond ingeschreven als autohandelaar.
2. Dossieranalyse
Niet-geëxploiteerd PV
Een telex van de GP van Brussel dd. 27 september 1985 vermeldt door een onbekende tipgever verstrekte inlichtingen over verdachte aanwezigheden in een kantoor in de Choméstraat te Schaarbeek [Google Maps], onmiddellijk na de slachtpartijen van de Bende van Nijvel. Naar het schijnt werd dat PV niet verder geëxploiteerd.
Auto's
De telex van 1985 wordt vermeld in een PV van de CWB van 15 februari 1988, met opgave van de namen van de eigenaars van voertuigen waarvan de nummers door de onbekende tipgever genoteerd waren; een van de eigenaars is een zekere J., die bekend staat als een Noorse delinquent.
Woonplaatsen
Diezelfde 15 februari 1988 wordt door de CWB ook gevolg gegeven aan de telex van 1985 die betrekking had op het gerechtelijk verleden van de bewoners van het pand Choméstraat 47 [Google Maps]; daarin wordt onder meer Hage Maroun vermeld.
Auto + woonplaats
Het blijkt tevens dat een van de auto's waarvan de nummerplaat in 1985 genoteerd werd door de anonieme tipgever, eigendom geweest is van de dochter van Hage Maroun; die nummerplaat werd op 28 november 1985 door de DIV geschrapt.
Vervolg van het onderzoek
Het vervolg van het dossier heeft enerzijds betrekking op het vanaf februari 1988 ingestelde onderzoek om Hage Maroun en J. op het spoor te komen, anderzijds op de contacten en activiteiten van Hage Maroun.
Verhoor van de echtgenote van V.
De echtgenote van V. verklaart dat Hage Maroun een belangrijk heler is, die vaak bezig is voor haar man en voor L.
Verdovende middelen - Hage Maroun
Op 12 juli 1988 wordt het dossier van het onderzoek dat onderzoeksrechter De Ruyver te Brussel had ingesteld tegen Hage Maroun en zijn gezellin wegens drugsgebruik, bij het dossier CWB gevoegd; Hage Maroun werd op 18 september 1987 door de onderzoeksrechter in beschuldiging gesteld.
Bij datzelfde dossier betreffende drugshandel wordt op 1 augustus 1988 een ander dossier ten laste van Hage Maroun gevoegd, en nog een derde ten laste van dezelfde Hage Maroun wegens valsheid in geschrifte en verduistering in het raam van handel in tweedehands wagens (document 87).
Verhoor van A.
Op 27 juni 1989 wordt A. verhoord; die verklaart dat Hage Maroun herhaaldelijk ondervraagd werd in verband met de dossiers over de slachtpartijen van de Bende van Nijvel en dat Hage Maroun heeft getuigd voor het hof van assisen van Bergen.
Niet-verhoor van Hage Maroun
Op 1 oktober 1990 verklaart de CWB Hage Maroun niet te hebben gehoord, conform de schriftelijke instructies van onderzoeksrechter Hennuy; dat is in tegenspraak met de door onderzoeksrechter Lacroix op 4 augustus 1988 en 26 juni 1990 opgestelde verhoor-apostille.
Verhoor Hage Maroun (1992)
Op 14 mei 1992 ondervraagt de CWB Hage Maroun over de autohandel; er worden hem foto's van Angelou en S. getoond, maar hij beweert die personen niet te kennen; de speurders wijzen hem er evenwel op dat het telefoonnummer van beide mannen genoteerd staat in zijn agenda 1980-1982. Hage Maroun wordt gehoord als gevolg van een apostille van onderzoeksrechter Hennuy die wenste te worden ingelicht over de band tussen Hage Maroun, Angelou en S. en nog andere personen uit het autozwendelmilieu.
3. Conclusie onderzoekspiste-Hage Maroun
De lezing van de PV's die betrekking hebben op dat spoor F18, levert geen nuttige inlichtingen op; kennelijk werden niet alle PV's over Hage Maroun bij dat spoor F18 gevoegd. De enige pertinente kanttekening ter zake is het punt van de niet-exploitatie, vóór 15 februari 1988, van de telex van 27 september 1985.
Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2)
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube