VMO

De aanslag op boekhandel Rode Mol

2 Februari 1980

Illustratief voor de agressieve bedoelingen waarmee fascistische organisaties zoals het Anti-Communistisch Front werden opgericht, is de raid op de Rode Mol, een progressieve boekhandel te Mechelen. Op 2 februari 1980 stormen drie commandoleden de winkel binnen, met bivakmutsen over het hoofd getrokken en gewapend met knuppels. Drie andere kerels namen plaats voor de toegangsdeur om iedere vluchtpoging van de aanwezigen onmogelijk te maken. Nog eens drie manschappen hielden gedurende de hele operatie de wacht in de omliggende straten.

De boekhandel Rode Mol na de aanslag.

De boekhandel Rode Mol na de aanslag.

De invallers trokken de telefoonleidingen stuk en sloegen de uitbater Willy Torfs tegen een glazen boekenkast. Het slachtoffer viel languit op de grond en de overvallers sloegen en schopten hem. hij werd pijnlijk in de nierstreek geraakt en moest in het ziekenhuis opgenomen worden. Ook de winkelbediende Jean Jeunniaux, oud-weerstander, werd lelijk toegetakeld en moest naar het stedelijk ziekenhuis.

De boekenrekken werden van de muur getrokken, honderden werken werden vernield en op de eerste verdieping werd het meubilair beschadig. Hierna verliet het commando de boekhandel. De samenstelling van de groep die de Rode Mol overviel, geeft een goed beeld van de samenhorigheid tussen verschillende fascistische organisaties in het raam van gemeenschappelijke initiatieven.