Erps-Kwerps

22 September 1985: De diefstal van een Volkswagen Golf

Het is 22 maanden geleden sinds de Bende van Nijvel nog iets van zich heeft laten horen. Voor de onderzoekers is die abnormale stilte heel duidelijk, de Borains zijn de daders. En nu zij gearresteerd zijn is de zaak opgelost. Het onderzoek raakt in de vergeetput en wordt voor de justitie een taboe. Er zijn op dit moment belangrijkere zaken voor de onderzoekers. In 1984 werd het land overspoeld door terroristische acties van de CCC, de Cellules Communistes Combattantes.

Niemand wordt dan ook verontrust wanneer in de nacht van 21 op 22 september een commando binnendringt in de auto-opslagplaats van de firma d’Ieteren, aan de weg Brussel-Leuven in Erps-Kwerps, bij Kortenberg. De overval grijpt plaats in de nacht van zaterdag op zondag, iets na vieren ’s morgens. De mensen van de firma Securitas die de parkings moesten bewaken, stellen voor vijf uur met verbijstering vast dat onbekenden alle veiligheidsmaatregelen hebben omzeild en dat ze een deel van de afrastering doorgeknipt hebben, waarna ze aan boord van een antracietgrijze driedeurs Golf GTI verdwenen zijn.

Spijts alle maatregelen en onder de neus van de wachtposten. Deze waanzinnige operatie bleef lange tijd in een waas van geheimzinnigheid gehuld. De overvallen opslagplaatsen waren beschermd met geheime bewakingstechnieken en elektronische detectiesystemen, en genoten daarom bij Securitas een reputatie van volkomen onschendbaarheid. Om binnen te dringen moest men wel over flink wat lef beschikken en bovendien verduiveld goed ingelicht zijn, anders kon men niet weten dat het door een elektronisch oog ingeschakeld alarm toch nog tijd liet om een wagen te stelen. De deuren van de Golf waren niet gesloten en op alle wagens zaten de contactsleutels. De dieven moesten ook enkele liters superbenzine meegebracht hebben.

Ter plaatse hebben de Brabantse gangsters twee wagens moeten verplaatsen die de weg versperde voor de gestolen Golf. De raid werd vlekkeloos uitgevoerd en rekening houdend met de frequentie van de bewakingsrondes, was alles voorbij in minder dan vijf minuten. Daarin is ook de tijd begrepen nodig om de verscheidene vierkante meters afrastering door te knippen. De BOB van Leuven stelt zich vragen over de wonderlijke bandieten, die zo’n merkwaardige onderneming opzetten om een Golf GTI te bemachtigen die ze ongetwijfeld makkelijk op straat hadden kunnen stelen. De gerechtelijke autoriteiten houden de zaak voorlopig nog stil. De pers zwijgt.

Een Volkswagen Golf zoals de Bende er één ontvreemde bij D'Ieteren.

Een Volkswagen Golf zoals de Bende er één ontvreemde bij D’Ieteren.

Het einde van de stilte

Na de laatste overval van de Bende, op 1 december 1983 te Anderlues, blijft het 22 maanden angstvallig stil. De speurders in Nijvel denken dat ze enkele maanden voordien de juiste personen hebben gearresteerd. Maar wat de speurders er niet bij vertellen is dat nadat men de zogenaamde borains hadden gearresteerd, de Bende twee mensen in Anderlues vermoorde. Alsof het een boodschap was. ‘Jullie hebben de verkeerde personen gearresteerd.’ Er is na al die jaren veel nagedacht over wat er aan de hand was met de Bende tijdens die twee maanden. Was er iemand gewond? Waren er een paar leden na de moord van 1 december gearresteerd waardoor de Bende op non-actief stond? Niemand wist of weet het antwoord.

Maar stond de Bende wel op non-actief? Op 15 augustus 1985 wordt er een overval gepleegd op een geldtransport aan het pretpark Walibi te Waver, een begeleider wordt vermoord. Het CBO plaatst deze overval in de lijst van Bende-overvallen. Maar vreemd genoeg staat deze overval niet in de officiële lijst van de rijkswacht.

Misschien was de Bende zich aan het voorbereiden voor een terreurcampagne die om de een of andere reden pas eind 1985 mocht beginnen. Het toeval wil dat wanneer de Bende terug ontwaakt, ook de CCC ontwaakt voor hun laatste maar verschrikkelijk bommencampagne. Als je naar het historisch overzicht kijkt van de herfst van 1985 dan zie je dat België in de ban van terreur was. Misschien was dat wel de reden van de stilte. Het waren bevelen. De reden van de stilte kan wel eens zeer belangrijk zijn in het onderzoek naar de waarheid.

Misschien moeten de speurders van CWB zich daarop focussen. Mochten ze de reden weten, dan is de kans op een doorbraak groot. Want volgens de officiële uitleg van de CWB was de Bende van Nijvel een bende die overvallen pleegde voor het geld. Maar als je 22 maanden geen overvallen pleegt, komt er ook geen geld binnen. Dus zouden de speurders zich eens moeten afvragen waarom ze geen overvallen meer pleegde.


Bron » De Bende: Een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont | 1988