Ronquières

Inleiding

Ronquières: 6 November 1986

Na een duik in de Zenne met geavanceerd Duits materiaal op zoek naar wapens van de Bende de Staerke, wordt ook nog eens gezocht in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van het hellend vlak van Ronquières. Procureur Deprêtre liet, op basis van getuigenissen, een duiker amper enkele uren zoeken in het kanaal, zonder enig resultaat. Een jaar na de eerste duik vindt er een tweede plaats, onder leiding van het parket van Dendermonde. Onderzoeksrechter Troch uit Dendermonde laat het kanaal verbeten uitzoeken met gesofistikeerd materiaal. Het resultaat is verbluffend, er word een indrukwekkende reeks sporen bovengehaald. Het blijkt dat in de nacht van 10 op 11 november ’85, dus hooguit twee dagen na de overval op de Delhaize in Aalst, twee zakken in het water werden gegooid met volgende inhoud:

De inhoud

  • Een pistool 7.65mm met rijkswachtkenteken, in stukken gezaagd. De slagpin is eruit verwijderd maar wordt ook teruggevonden. Het onderzoek wijst uit dat het wapen in kwestie geroofd werd bij de overval op de Colruyt in Nijvel op 17 september ’83 door de Bende, nadat een rijkswachter werd neergeschoten.
  • Een Arminius kaliber 38. Het blijkt echter niet te gaan om een gelijkaardig wapen dat door de Bende werd buitgemaakt op juwelier Szymusik van Anderlues op 1 december 1983.
  • Een .22 long rille. Dit is een jachtkarabijn van het merk Krico en is van het kaliber 22. Krico is een Duits fabrikant gevestigd te Stuttgart. Dit wapen is schijnbaar nooit gebruikt geweest bij de slachtingen. Een bijzonderheid, op het uiteinde van de loop werd na de aankoop draad getrokken. Dit werd niet uitgevoerd door de fabrikant en het diende mogelijk voor het plaatsen van een geluidsdemper.
  • Een revolver 357 Magnum. Bij de moord in Beersel op 7 oktober ’83 werd een dergelijke revolver van groot kaliber gehanteerd.
  • Een Centaure kaliber 10. Het blijkt te gaan om het wapen dat op 13 maart ’82 door onbekenden werd gestolen bij wapenhandelaar Joseph Cataï in Dinant. Wapenhandelaar Dekaise herkent het formeel als het wapen waarmee hij door de Bende bedreigd werd.
  • Een 150-tal patronen. Het merendeel is ‘Legia’-eendenhagel, uitgerekend de munitie die de Bende gebruikte bij haar overvallen in 1985.
  • Een baby-koffer. Deze baby-koffer werd door de Bende werd buitgemaakt op 9 november ’85 tijdens de overval op de Delhaize van Aalst. Ook een kassalade, met de cheques nog in, wordt gevonden samen met een geldzak vol munten. De buit is afkomstig van de overval in Aalst.
  • Een volledige kogelvrije vest, en delen van andere vesten. Het blijkt te gaan om de vesten die gestolen werden door de Bende bij het bedrijf Wittock-Van Landeghem in de nacht van 9 op 10 september ’83. De speurders zijn ervan overtuigd dat de Bende-leden deze vesten droegen tijdens de moorddadige raids in 1985.
  • Stukgezaagde onderdelen van wapens. Het gaat om een deel van de wapens die gestolen werden bij wapenhandelaar Dekaise op 30 september ’82. Het duurt een hele tijd voordat de experts kunnen uitmaken dat het ondermeer gaat om delen van Beretta en Ingram-mitrailleurs, afkomstig van de overval in Waver. Ook delen van een Ruger, opgevist in Ronquières, zijn afkomstig van dezelfde diefstal.

Een volledige puzzel

De speurders zijn verbouwereerd. Ze vragen zich af waarom de moordenaars van Nijvel de spullen op die bewuste plaats hebben gedropt. Precies op die plaats is er een steiger, is er weinig diepgang, weinig stroming en staan er relatief veel huizen langs de oever. De kerels namen een groot risico door de zakken daar in het water te gooien. Dat blijkt trouwens, gezien de getuigenissen. Eén getuige bemerkt in de nacht van 10 op 11 november 1985 twee geparkeerde voertuigen op het jaagpad aan de “Large de Fauquez”. Op de plaats waar de wagens stonden, werden stukken van munitiedozen van het merk Legia teruggevonden op de plaats. Deze getuige merkt tevens een zak op in het water van het kanaal op deze locatie.

Tevens valt het op dat elke zak delen bevat van wapens en buit die zowel betrekking hebben op de feiten die gepleegd werden in ’83 als in ’85. Het lijkt er haast op dat de moordenaars erop waren dat het gerecht de zakken zou vinden en de relatie tussen al die feiten duidelijk zou worden. De samenstelling van elke zak wijst erop dat, ook als er maar een van de zakken gevonden zou worden, de volledige puzzel werd aangeboden aan de speurders. Geen van de twee riotguns die de Bende hanteerde bij haar overvallen werd echter opgevist. Ook niet het 9 mm wapen dat in Aalst werd afgevuurd. Nog twee 7.65 mm pistolen, bij diverse gelegenheden gebruikt door de Bende, ontbreken.

En toch … in elk van de opgeviste zakken worden gepercuteerde kaliber 12-hulzen gevonden. Het gaat telkens om een paar, waarvan een huls perfect overeenstemt met Bende-riotgun een en huls twee afkomstig is van Bende-riotgun twee. Waarom houdt de Bende bepaalde wapens, en meer bepaald twee riotguns, achter? En waarom signeert de Bende op deze onnavolgbare wijze elke zak die in Ronquières werd gedumpt? Vragen waar nooit een antwoord op zal komen.

Een kaart van het Bois de la Houssière en Ronquières.

Een kaart van het Bois de la Houssière en Ronquières.

Overzicht bewijsstukken