Adriano Vittorio
Een pedofiele Borain
Eerder toevallig stootte de politie van de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe op materieel verband tussen een onlangs op verdenking van pedofilie aangehouden gastheer van Tsjernobylkinderen en een van de allereerste verdachten in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Beide heren ontmoetten elkaar in kringen van partnerruil. De Frans-Tunesische gangster Adriano Vittorio, ooit een van de verdachten in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is herkend op een foto en op een videoband die eind vorige maand in beslag werden genomen bij een vermeende pedofiel uit Sint-Lambrechts-Woluwe. Dat meldde de krant La Dernière Heure gisteren.
Adriano Vittorio, bijgenaamd King Kong, maakte in het begin van de jaren tachtig deel uit van de Bende van de Borinage. Het was dit spoor, dat van het ‘klassieke banditisme’, dat de Nijvelse procureur Jean Deprêtre jarenlang blind maakte voor alle andere denksporen. Deprêtre zag Vittorio, 1,84 meter groot, als de legendarische ‘reus’ van de Bende van Nijvel. De inbeslagneming van foto’s en videomateriaal gebeurde op 17 augustus jl. en volgde op een klacht van een 18-jarig meisje uit Wit-Rusland tegen de 78-jarige C., gastheer van de organisatie Les Enfants de Tchernobyl. Deze vzw laat jaarlijks een groep kinderen uit het in 1986 door een nucleaire ramp getroffen gebied overkomen.
Het meisje beschuldigde C. ervan dat hij haar al sinds haar eerste overkomst, in 1995, seksueel misbruikte. Tijdens een huiszoeking bij C. kwam aan het licht dat de bejaarde man vrij intensief het milieu van de partnerruil bezocht. Dat kon worden opgemaakt uit een deel van zijn collectie foto’s en videobanden. Een politieman trof daartussen een video-opname van het proces van de Bende van de Borinage aan en ook een foto van Vittorio waarop deze luidens de Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin “tamelijk naakt te zien is”. Volgens Colpin wijst alles erop “dat Vittorio deel uitmaakte van hetzelfde milieu als C”. Woensdag vond een vergadering plaats van leden van de politie van Woluwe en speurders van de cel Waals-Brabant.
Zij voeren momenteel vanuit Jumet het “onderzoek van de laatste kans” inzake de Bende van Nijvel, die in de eerste helft van de jaren tachtig 28 moorden pleegde. Het proces tegen de Bende van de Borinage stond destijds symbool voor de onmacht van de Belgische justitie in de Bende-zaak. Tijdens het proces bleek dat de bewijsvoering van het Nijvelse parket berustte op een foutief ballistisch rapport en dat het parket een gecorrigeerde versie had achtergehouden. Het proces werd voortijdig beëindigd en de Borinage-piste werd verlaten. Adriano Vittorio was bijgevolg afgeschreven als verdachte en is al jaren niet meer in ons land gezien. In speurderskringen wordt de nieuwe ontdekking niet direct gezien als een omwenteling in het Bende-onderzoek.
Niettemin vestigt ze opnieuw de aandacht op geruchten die opdoken na de aanslag op de Colruyt van Nijvel in de vroege ochtend van 17 september 1983. Het was onder meer in verband met die aanslag – waaraan de Bende haar naam zou ontlenen – dat het Nijvelse parket achter Vittorio aanzat. Bij de raid vielen drie doden, onder wie het echtpaar Jacques Fourez en Elise De Wit. De vrouw werkte tot in 1982 op het kabinet van een Brusselse CVP-schepen. Over haar en haar man werd gezegd dat zij die avond in de koffer van hun Mercedes 190 een “belastende” videoband hadden liggen waarop groepsseks te zien zou zijn. Het niet overdreven bemiddelde paar uit Ukkel had kort voor de moord plannen om een 100 miljoen frank kostend domein aan te kopen in Wallonië.
Fourez en De Wit werden van dichtbij neergekogeld en de overvallers reden weg met hun Mercedes. De buit van deze Bende-overval bestond uit 22.070 frank, 45 kilo koffie en 50 liter olie. Van de bijna 150 stuks tellende videocollectie van C. werden nog maar dertig banden bekeken. Het onderzoek, geleid door de Brusselse onderzoeksrechter Collignon, zou dus nog meer verrassingen kunnen opleveren. C. zelf is nog steeds aangehouden.