Italië

De aanslag in Bologna

2 Augustus 1980

In een wachtkamer 2de klassse van het spoorwegstation van Bologna, het belangrijkste treinknooppunt van Italië, explodeert op 2 augustus 1980 om 10u25 een 25 kilogram zware tijdbom in een koffer die bestaat uit nitroglycerine en T4. De schokgolf van de explosie is zo zwaar dat geheel in het rond alle muren worden weggeveegd. Van de wachtruimte en het aanpalende zelfbedieningsrestaurant blijft niet veel meer overeind dan de dragende constructie van gewapend beton. Splinters van de helse bom en rondvliegende stukken muur doden 85 mensen, die op deze eerste zondag van augustus op hun trein wachtten. Nog eens 200 reizigers lopen verwondingen op. Het was de zwaarste naoorlogse aanslag in de Italiaanse geschiedenis.

Het station van Bologna na de aanslag.

Het station van Bologna na de aanslag.

Extreem-rechtse betrokkenheid

Rechtse extremisten blijken verantwoordelijk voor het bloedbad, dat werd aangericht omdat het communistisch stadsbestuur hen een doorn in het oog was. De aanslag werd opgeëist door het extreem-rechtse en met de P2-loge verbonden Nuclei Armati Rivoluzionari. De twee daders, Roberto Fiore en Massimo Morsello, vluchtten naar Groot-Brittannië. Margaret Thatcher weigerde hen uit te leveren. De daders waren opgeleid door de Russische geheime dienst in een trainingskamp van de Libische leider Khadaffi.

Na eerst te zijn vrijgesproken, werden beiden tot levenslang veroordeeld. In juli 1998 veroordeelt een rechtbank in Bologna vier van de terroristen tot levenslange opsluiting. Acht mensen die zijdelings betrokken waren bij de aanslag krijgen vrijheidsstraffen van zes tot dertien jaar. De meeste veroordeelden behoren tot neofascistische kringen. Op 5 augustus 1980 werd een algemene staking gehouden om de onvrede met het bloedvergieten uit te drukken. Het publieke leven in Italië viel 2 uur lang stil.