Feiten

Drieste moordenaarsbende zaait terreur in Brussel

Het Brusselse gerecht beschikt over ernstige aanwijzingen dat zich in het Brusselse een nieuwe gevaarlijke bende heeft gevormd die reeds enkele moorden en drieste overvallen en ontvoeringen op haar actief heeft.

Zo werd afgelopen week eerst donderdagochtend en dan opnieuw in de nacht van vrijdag op zaterdag een overval gepleegd op hetzelfde Texaco-pompstation aan de Generaal Jacqueslaan te Elsene. De eerste overval van donderdag gebeurde op ongeveer hetzelfde tijdstip waarop taxichauffeur Marc Leblanc in Groot-Bijgaarden werd vermoord en bovendien bleek ook diezelfde donderdag Texaco-pompbediende Conrad Bosmans verdwenen te zijn. De politie vermoedt dat hij door de daders werd ontvoerd.

Bij de tweede overval zaterdagochtend omstreeks 2 uur, hadden de daders het blijkbaar andermaal op een bediende van hetzelfde pompstation gemunt. Zij schoten in zijn richting en de man liep een schampwonde op.

Het gerecht beschikt nu over elementen waaruit kan worden afgeleid dat er een verband kan bestaan tussen de twee overvallen te Elsene en de moord op taxichauffeur Leblanc. De Audi 80 van Leblanc werd door de moordenaars gestolen en de man werd met een lading eendenkogels in de hals doodgeschoten.

Dit type munitie wijst inmiddels in de richting van een andere nog onopgeloste moordzaak. Een week geleden werd immers het Franse paartje Albino da Silva (22) en Stéphanie Malapart in Halle met hetzelfde soort munitie om het leven gebracht.

Gerecht en politie houden er dan ook rekening mee dat zich in het Brusselse een nieuwe – en zoals blijkt – niets en niemand ontziende bende heeft gevormd. Er werden voorlopig geen verdere bijzonderheden over het onderzoek verstrekt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Oktober 1988

Dubbele moord boekhandel – 17 Juni 1988

Twee vrouwen dood aangetroffen achter boekhandel te Brussel

Donderdagnamiddag heeft een ruitenwasser in een achterkamer achter de boekhandel “Le Carrefour”, Slachthuislaan 4 te Anderlecht, twee vrouwen gevonden die dood bleken te zijn. Het betreft de uitbaatster van de winkel, een vrouw van zowat 45 jaar en een meisje van ongeveer 20 dat haar regelmatig kwam helpen.

Kort voor de ontdekking van de lijken was een vrouw uit de buurt de winkel binnengekomen en was verwonderd er niemand te treffen. Zij uitte haar verwondering tegen de ruitenwasser die het huis binnenging en in een achterkamer de twee doden vond. De politie van Brussel die de eerste vaststellingen deed, wou donderdagavond terzake geen enkele commentaar kwijt. Bij buren van de boekhandel kon evenmin iets worden vernomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Juni 1988

Twee vrouwen door onbekenden doodgeschoten

Er is nog geen enkel spoor van de onbekenden die donderdagnamiddag in een Brusselse krantenwinkel de 50-jarige uitbaatster en haar 22-jarige verkoopster hebben vermoord. Het drama werd kort na 16u ontdekt nadat een toevallige klant in de schijnbaar verlaten winkel was binnengestapt en daarna aan buren vroeg of iemand wist waar de uitbaatster of haar verkoopster waren.

Een ruitenwasser die naast de winkel bezig was de ruiten van een café te reinigen, vroeg informatie in het café en enkele mannen gingen daarop in de krantenwinkel kijken. Achteraan in de winkelruimte van de “Librairie du Carrefour”, Slachthuislaan 4, ontdekten zij de lijken van de beide vrouwen, de 50-jarige uitbaatster Nicole Probst, wonende aan de Kalkenstraat te Anderlecht, en haar 22-jarige verkoopster Giusepina Trapani die in het Peterbospark te Anderlecht woonde. Beide hadden schotwonden.

Bijgeroepen hulpdiensten, de politie en een reanimatieploeg van het Sint-Pietersziekenhuis, konden geen hulp meer bieden. Uit de eerste vaststellingen, o.m. uit een controle van de lichaamstemperatuur, bleek dat beide vrouwen een tijdje overleden waren. De uitbaatster was oor twee kogels geraakt, waarvan één in de halsstreek. De verkoopster had drie schotwonden, waarvan ook één in de nek. De kogels waren vermoedelijk van het kaliber .22.

Geld

Aanvankelijk werd gedacht dat er niets gestolen was. Reden voor die veronderstelling was dat er nog geld in de toonbanklade werd gevonden. Bijgeroepen familieleden van de slachtoffers, die met de gang van zaken in de winkel vertrouwd zijn, stelden later vast dat uit de toonbanklade alle tram- en telekaarten weggenomen waren. Voorts miste men ook de handtas van de uitbaatster waarin vermoedelijk een bedrag van 10.000 fr. en een aantal persoonlijke voorwerpen. Ook de portefeuille van de verkoopster was verdwenen.

Niemand in de buurt heeft iets verdachts opgemerkt omstreeks de tijd waarop de dubbele roofmoord vermoedelijk werd gepleegd. Mensen uit de omgeving beklagen er zich over dat de buurt al geruime tijd onveilig wordt gemaakt door jeugdbenden terwijl drugsverslaafden er geen uitzonderingen zouden zijn. Dit gaf aanleiding tot de veronderstelling dat de roofmoord kan gepleegd zijn door één of meer jonge druggebruikers om aan het geld te geraken voor hun dagelijkse dosis.

In de loop van donderdagavond kwam het parket ter plaatse met onderzoeksrechter mw. V. Paulus de Châtelet en substituut P. Duinslaeger. Naar verluidt werd geen enkel spoor van de daders gevonden. Ook vrijdag waren er nog geen elementen die zouden kunnen bijdragen tot het vinden van de daders.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juni 1988

Twintigjarige bekent dubbele moord in Brusselse krantenwinkel – Nog verdacht van twee andere moorden

In de gevangenis van het Franse Metz heeft de 20-jarige Johnny Mottry nu pas bekend dat hij in juni 1988 met twee medeplichtigen een dubbele moord heeft gepleegd in Brussel. De kerel wordt nog verdacht van twee andere moorden die allebei eind vorig jaar in de hoofdstad werden gepleegd. Zijn twee medeplichtigen zijn inmiddels opgepakt.

Johnny Mottry zit momenteel in de gevangenis van Metz een straf uit voor andere feiten. Toen hij daar door onderzoekers op de rooster werd gelegd, is hij vorige week vrijdag door de knieën gegaan. Hij bekende op 16 juni 1988 twee vrouwen te hebben vermoord in Brussel.

Het was een ruitenwasser die destijds de slachtoffers ontdekte in een krantenwinkel aan de Slachthuislaan in Brussel. Het ging om de 50-jarige uitbaatster van de winkel Nicole Probst, en om de 22-jarige Giuseppina Trapani. De dubbele moord veroorzaakte destijds heel wat ophef nadat bleek dat de buit niet in verhouding stond tot twee mensenlevens. De moordenaars hadden de kassa van de winkel niet leeggeplunderd, maar hadden integendeel slechts de portefeuilles van de vrouwen met samen 10.000 fr. meegenomen en enkele tram- en telefoonkaarten. Beide slachtoffers waren van op korte afstand met verscheidene kogels neergeschoten.

Mottry bekende niet alleen de moord, maar gaf de onderzoekers ook de namen van zijn twee medeplichtigen. Die zijn inmiddels al opgepakt en ter beschikking gesteld van het gerecht. Eén van hen is nu 22 jaar en is in Brussel gevonden. Hij wordt nu mee beschuldig van diefstal met braak.

Met de opheldering van de dubbele moord uit 1988 is de kous voor de Brusselse onderzoekers nog niet af. De bekentenis van Mottry zal voor hen nu zeker aanleiding zijn om de kerel aan de tand te gaan voelen over twee andere onopgehelderde moorden die in zijn richting wezen.

Hij wordt er inderdaad ook van verdacht betrokken geweest te zijn bij een moord op de Brusselse Kunstberg, gepleegd op 28 september van vorig jaar en waarvan Marc Covens het slachtoffer werd. Voorts wordt ook aan Mottry gedacht in verband met de moord op Marie-Rose Van Bellinghen op 16 november, eveneens vorig jaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 April 1991

Dubbele moord Halle – 27 September 1988

Raadselachtige zaak te Halle – Moord op twee jonge Fransen

Een jonge man van 22 jaar en een meisje van 19, vermoedelijk zijn verloofde, werden in de nacht van dinsdag op woensdag, omstreeks 2u30, met een jachtgeweer doodgeschoten in Halle. Ze kampeerden op de parking van de autoweg naar Parijs, vlakbij Woutersbrakel.

De slachtoffers zijn van Franse nationaliteit. Nabij de gevangenis van Bergen werd tussen 5u30 en 5u40 de uitgebrande Renault 5 van de slachtoffers aangetroffen. De nummerplaten van die auto waren nog leesbaar.

Het zou gaan om Albino Da Silva (22) en Stéphanie Malapert (19). Van de dader is er voorlopig geen spoor. Toch zoekt de rijkswacht naar een jonge man die onlangs uit een home in Woutersbrakel is ontsnapt en gekend is wegens het inbreken in auto’s.

Het parket van Brussel, onder leiding van onderzoeksrechter Bellemans, is heel vroeg ter plaatse afgestapt. De jonge man die met in België verboden munitie werd neergeknald lag naakt in bed, het meisje werd buiten levenloos aangetroffen. In de tent vonden de politiemensen een pakje sigaretten met een Franse taksband, ook een aanwijzing dat de slachtoffers Fransen waren. Verder werd ook nog een fototoestel van de vermoorde jongelui voor verder onderzoek meegenomen.

Op de slachtoffers werd geen enkel persoonsbewijs gevonden, noch enig ander identiteitsdocument. De dader had alles laten verdwijnen.

Zo lang de moordenaar niet is gevat, verkiest het gerecht een zekere stilzwijgendheid in acht te nemen. Volgens de politie zijn er drie getuigen onder wie een Nederlandse vrachtwagenchauffeur die drie geweerschoten heeft gehoord. De speurders vragen zich af van waar de dader het jachtgeweer heeft vandaan gehaald.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 September 1988

BOB van Halle naar Frankrijk – Op zoek naar moordenaar van kampeerders

Donderdag zijn twee leden van de BOB van Halle naar Tours in Frankrijk vertrokken. In het nabijgelegen Saint-Avertin zullen enkele personen worden ondervraagd in de hoop een spoor te kunnen vinden van de moordenaar die op 28 september twee Franse kampeerders doodschoot op een parking naast de autoweg tussen Woutersbrakel en Halle.

Het Belgische gerecht vermoedt dat Stéphanie Malapert (19) en haar vriend Albino Pinhero da Silva (22), beiden uit Saint-Avertin, werden omgebracht door iemand die ze kenden en die hen mogelijk vanuit Frankrijk tot in België is gevolgd.

Het koppel dat plande in het huwelijk te treden, werd doodgeschoten met een riotgun. De dader ging aan de haal met de auto van zijn slachtoffer. Dit voertuig werd nabij de gevangenis van Bergen in brand gestoken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 februari 1989

De moord op jonge Franse kampeerders in Halle – Veertienjarige blijft hoofdverdachte

Met man en macht zoekt de rijkswacht verder naar een 14-jarige jongen die dinsdag, omstreeks 17u30, is weggelopen uit een preventietehuis in Woutersbrakel, in Waals-Brabant.

Mogelijks is deze jeugdige delinquent de dader van de roofmoord die in de nacht van dinsdag op woensdag werd gepleegd op een 22-jarige Fransman en zijn 19-jarige verloofde, uit de buurt van Tours.

Trouwplannen

Gisteren zijn de verwanten van de jeugdige slachtoffers naar Brussel gekomen om Albino da Silva en Stéphanie Malapert te herkennen. De dubbele roofmoord heeft ook in de streek van Tours grote opschudding verwekt.

Het jeugdige paartje had trouwplannen en maakte met de kleine Renault 5 een soort huwelijksreis via België naar Nederland.

Donderdag, even na 11u, brachten twee BOB’ers van Halle, heel wat voorwerpen, die ze op de camping hadden aangetroffen, naar het “Bijgebouw van Justitie” in Brussel.

Op de ruime, ’s nachts niet verlichte en desolate camping van Woutersbrakel, langs de autoweg Parijs-Brussel in Halle, sloegen de twee Fransen, hoewel dat is verboden, hun tentje op om de nacht door te brengen. Dat werd ze noodlottig.

Een van de meest waarschijnlijke hypothesen van de rijkswacht is dat de jonge kerel, die uit het centrum voor jeugdige delinquenten in Woutersbrakel is ontsnapt, de kans heeft gezien om de Renault 5 van de Fransen te stelen om aldus zijn vlucht te kunnen voortzetten.

Slaap

Gedacht wordt dat de piepjonge delinquent, die 1 januari 1974 werd geboren en een Turk zou zijn van wie de ouders nabij het Brusselse Noordstation wonen, veel lawaai zou hebben gemaakt toen hij met de wagen van de Fransen wilde wegrijden. Dat zou Albino da Silva en zijn verloofde gewekt hebben.

Werd de jonge Turk op heterdaad betrapt en heeft hij in paniek eerst Stéphanie met een schot uit en jachtgeweer en dan Albino met twee voltreffers neergeknald? Het meisje werd in de rug getroffen, de jonge man in de borst.

Met de Renault 5, de wagen van zijn slachtoffers, reed de dader dan in zeven haasten weg via de autoweg in de richting van Bergen, waar hij nabij de gevangenis het voertuig in brand stak. Van daar af loopt het spoor dood. Is hij dan in de buurt van Bergen ondergedoken of koos hij gewoon het openbaar vervoer? Zekerheid dat de 14-jarige jongen de dader is bestaat voorlopig niet.

Koelbloedig

Een hoge politieambtenaar verwees in dat verband naar de directeur van het preventiehuis in Woutersbrakel, vlakbij Halle, die heeft gezegd dat bij hem niemand is ontsnapt.

Uit ingewonnen inlichtingen blijkt evenwel dat een 14-jarige dinsdag 27 september omstreeks 17u30 het hazenpad koos uit de half-open instelling voor jonge delinquenten in Woutersbrakel. Blijft dan de cruciale vraag: waar heeft de dader het jachtgeweer vandaan gehaald om de Franse kampeerders koelbloedig te vermoorden?

Een mogelijkheid is dat hij dit wapen heeft gestolen in de omgeving van Woutersbrakel, waar nogal riante buitenverblijven staan. Werd hij opgewacht door een medeplichtige en wat heeft de voortvluchtige uitgespookt tussen 17u30 dinsdagavond toen hij wegliep en woensdagochtend 2u40 toen het Frans paartje werd doodgeschoten?

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 september 1988

Veertienjarige gaat vrijuit in moord op Franse kampeerders te Halle

De 14-jarige Turk, die was ontvlucht uit een preventiehuis in Woutersbrakel en verdacht werd van de moord op twee jonge Franse kampeerders in Halle, gaat vrijuit. Vrijdag meldde hij zich bij de jeugdrechtbank in Brussel en na ondervraging door de BOB van Halle bleek dat de vermiste niets had te maken met het neerschieten van de Franse kampeerders.

Intussen schiet het onderzoek, geleid door onderzoeksrechter Bellemans, niet veel op. Wel wordt ook gezocht in Frankrijk. Albina da Silva (22) van Portugese afkomst en zijn verloofde Stéphanie Malapert (19) waren op doortocht in België en ze sloegen hun tentje op langs de parking van de autoweg in Halle.

Daar werden ze door een onbekende met een jachtgeweer doodgeschoten. Een van de hypothesen is dat een boef de auto van de twee jongen Fransen heeft gestolen maar op heterdaad werd betrapt. Koelbloedig heeft de autodief dan da Silva en Malapert doodgeschoten. Waar de moordenaar het jachtgeweer heeft gehaald, is inmiddels nog niet geweten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Oktober 1988

Moord taxichauffeur Marc Leblanc – 6 Oktober 1988

Brusselse taxichauffeur met nekschot omgebracht

Nabij het klaverblad in Groot-Bijgaarden werd vrijdag, omstreeks 9u30, het levenloze lichaam aangetroffen van Marc Leblanc, een 35-jarige Brusselse taxichauffeur. De man werd met een nekschot gedood. Het slachtoffer was sinds 3u in de nacht van woensdag op donderdag spoorloos verdwenen.

Zijn taxi, een witte Audi met nummerplaat FSY155, is niet teruggevonden. Het onderzoek is toevertrouwd aan onderzoeksrechter Guy Bellemans, die met andere leden van het parket naar de industriezone van Groot-Bijgaarden kwam, waar Marc Leblanc dood werd gevonden.

De rijkswacht van Asse deed de eerste vaststellingen maar de gerechtelijke politie is met het onderzoek belast. Eerstdaags wordt een lijkschouwing uitgevoerd. Verder blijkt dat het neerschieten van de Brusselse taxichauffeur in verband zou kunnen worden gebracht met een overval op een benzinestation van enkele dagen geleden in het Brusselse.

Het slachtoffer had geen persoonsbewijzen, noch geld op zak toen hij werd gevonden. Toch kon de rijkswacht van Asse vrij vlug de omgebrachte taxichauffeur identificeren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Oktober 1988

Politie zoekt naar lijk van taximan in Zellik

Nabij de Thiebautstraat in Zellik zocht de gerechtelijke politie naar het lichaam van Conrad Bosmans, die eind 1988 werd ontvoerd en doodgeschoten.

Zulks gebeurde op aanwijzingen van één van de drie aangehouden personen in het nog altijd duister gebleven Lada-dossier, de bende die diverse moorden op haar geweten heeft.

Volgens onderzoeksrechter Bulthé is het stoffelijk overschot van Bosman nog niet gevonden. Maar woensdag gaf hij geen bevelen om het opzoekingswerk voort te zetten.

Mogelijks is het lijk begraven in het bos van Angleur nabij Luik, maar de gerechtelijke politie moet toch geloof hechten aan de gegevens die één van de drie gearresteerden prijsgaf. Nu is het wel zo dat het stoffelijk overschot van de taximan gedurende de nacht werd gedumpt, waaruit kan worden afgeleid dat de daders niet precies meer weten waar dit gebeurde.

Het blijkt ook dat de gerechtelijke politie zich in een sloot in de omgeving van de Thiebautstraat te Zellik, die niet verwijderd ligt van de Pontbeeklaan. In de Pontbeeklaan werd eind november 1988 tijdens een schietpartij met gangsters een politieagent van Asse doodgeschoten.

In zijn gevangeniscel van Metz verklapte de jonge Anderlechtenaar Johnny Mottry de namen van degenen die betrokken waren bij de moord op de politieagent. Voorts onthulde hij dat de bende, waartoe ook hij behoorde, nog andere moorden had gepleegd.

Meer dan eens daagden de daders toen op met een Lada-wagen, vandaar de naam “Lada-bende”.

Na de verklaringen van Mottry, die achteraf in zijn cel zelfmoord pleegden, werden drie verdachten gearresteerd. Daarbij was ook de vriendin van Mottry. Een van deze drie Brusselaars signaleerde dat het lijk van taxichauffeur Bosman in de Thiebautstraat te Zellik werd begraven. Dit was de reden waarom de politie daar aan het zoeken ging.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 September 1991

Moord Conrad Bosmans – 6 Oktober 1988

Inleiding

De 20-jarige Conrad Bosmans verdween in de nacht van 5 oktober 1988. Bosmans werd het laatst gezien in de Generaal Jacqueslaan in Etterbeek. Hij werkte daar in een benzinestation. Op het moment van de verdwijning was alleen geweten dat hij zijn werkkledij van Texaco droeg.

De jonge pompbediende werd waarschijnlijk ontvoerd en vermoord door de bende van Johnny Mottry, hoewel dat nooit bewezen is. Eén van de bendeleden bekende de moord op Bosmans, maar trok zijn verklaring later weer in. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

Bron: Bruzz.be | 25 Mei 2022

Steeds geen spoor van in Etterbeek ontvoerde pompbediende

De bediende Conrad Bosmans, tewerkgesteld in een pompstation aan de Generaal Jacqueslaan te Etterbeek, die tijdens de nacht van woensdag op donderdag werd ontvoerd, was maandag nog steeds spoorloos.

De verdwijning van deze bediende gebeurde tijdens dezelfde nacht waarop taxichauffeur Marc Leblanc werd vermoord op de Gossetlaan te Groot-Bijgaarden. Wat de verdwijning van Bosmans nog geheimzinniger maakt, is het feit dat in voornoemd pompstation zaterdagochtend, omstreeks 2u, een tweede overval werd gepleegd door 3 jongelieden, die er met de Audi 80 van de vermoorde taxichauffeur kwamen aangereden.

De chauffeur van de Audi schoot vanuit de wagen in de richting van een andere bediende van het pompstation. Deze liep een schaafwonde op aan de arm. De Audi 80 werd nadien verlaten teruggevonden.

Wat de vermoorde taxichauffeur betreft, kon nog worden vernomen dat zijn zakken werden leeggemaakt maar dat in zijn hem 6.550 fr. en een bankkaart werden teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Oktober 1988

Lijk van pomp-bediende in Luiks bos begraven – Twee Brusselse moorden zouden opgelost zijn

Naar aanleiding van aanwijzingen die de jeugdige Anderlechtse gangster Johnny Mottry aan de Franse politie gaf, zijn drie personen opgepakt van wie wordt vermoed dat ze betrokken waren bij tenminste twee moorden in het Brusselse. De drie verdachten, Didier C., Maurice M. en Claudine R. werden het voorbije weekend ingerekend in Kortrijk, Halle en Anderlecht.

Met Mottry, die enkele maanden geleden zelfmoord pleegde in de gevangeniscel te Metz, zou het drietal verantwoordelijk zijn voor twee moorden. In de nacht van 5 op 6 oktober 1988, besloten de vier een taxichauffeur te overvallen. Ze schoten taximan Marc Leblanc dood en lieten zijn lijk achter langs de Gossetlaan in Groot-Bijgaarden.

Met de gestolen taxi overvielen ze nadien een benzinestation op de Generaal Jacqueslaan in Elsene. Maar de pompbediende Conrad Bosmans zag bloed in de gestolen wagen van taximan Leblanc. De pompbediende werd daarop koelbloedig afgemaakt. Zijn stoffelijk overschot werd begraven in het bos van Angleur, ten zuiden van Luik.

Enkele dagen later bezochten de boeven, die bekend staan als de Lada-bende, hetzelfde benzinestation en werd Benoit Mulders neergeschoten. Die man overleefde de aanslag.

Johnny Mottry bekende in de gevangenis dat hij ook Marie-Rose Van Bellinghen uit Dilbeek in een BP-station in Anderlecht had doodgeschoten. Voorts gaf hij de moord toe op de Roosendaalse kapper Marc Covens in een park bij het Brusselse centraal station en de moorden op een vrouw en een man die in een Brusselse krantenwinkel werden neergeknald.

In de gevangenis gaf Mottry ook nog inlichtingen over de moordende schietpartij op een politiepatrouille in 1988 in Zellik. Hij deelde ook de namen mee van acht medeplichtigen. Na diverse aanhoudingen bleek echter dat de namen fout waren.

De vraag is nu in hoeverre de twee opgeloste Lada-moorden de speurders op het spoor kunnen zetten van andere onopgehelderde moorden waarvan de bende wordt verdacht. Woensdag heeft de raadkamer in Brussel het aanhoudingsmandaat tegen Didier C., Maurice M. en Claudine R. met een maand verlengd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Augustus 1991

Mogelijk verband tussen Nihoul en Lada-moorden – Moeder Conrad Bosmans doet vandaag een oproep tot getuigen

De moeder van een reeds lang vermiste man zal vandaag in Zemst een oproep tot getuigen doen. Zij denkt dat de verdwijning van haar zoon Conrad Bosmans op 6 oktober 1988 in Elsene kan te maken hebben met Michel Nihoul, en dus met de zaak-Dutroux. Ze heeft immers documenten teruggevonden waarin haar zoon schrijft over Nihoul. De onderzoekers in Brussel trachten nu uit te pluizen of het over dezelfde Nihoul gaat. In dezelfde beweging wordt het raadselachtige onderzoek naar de beruchte Lada-moorden met nadrukkelijke ijver verdergezet.

In de nacht van 5 op 6 oktober wordt taxichauffeur Marc Leblanc vermoord in Brussel. Enkele uren later verdwijnt de 20-jarige Conrad Bosmans, die op dat ogenblik nachtdienst heeft aan het benzinestation Texaco, Generaal Jacqueslaan 263 te Elsene. (*)

Op 8 oktober stopt dezelfde taxi aan hetzelfde pompstation. De inzittenden stappen uit, schieten op de vervanger van Conrad en rijden weg.

Een maand later begint een serie overvallen op benzinestations, telkens met een gestolen Lada Samara. Verschillende mensen komen daarbij om het leven. In dezelfde periode wordt politieagent Luc Delauw in Zellik vermoord. De dader rijdt weg met een Lada Samara.

Op 27 februari, nog steeds in 1989, wordt opnieuw op een agent geschoten, ditmaal in Halle, waar het jaar voordien ook twee Franse kampeerders werden omgebracht. Het wapen (riot gun) is bij deze twee schietpartijen telkens identiek aan dat waarmee de taxichauffeur werd vermoord.

Begin juni 1991 worden enkele verdachten aangehouden in Frankrijk. Hoofdverdachte is de 21-jarige Johnny Mottry. Hij zou Conrad hebben vermoord omdat die in de taxi bloedsporen had gezien. Mottry zou hem hebben begraven in het Waalse Angleur, maar intensieve opgravingen leveren niets op.

Mottry wordt nadien samen met andere kompanen veroordeeld voor andere moorden.

De zaak Bosmans en de politiemoorden zijn nog steeds onopgelost, onder andere omdat Mottry zelfmoord heeft gepleegd. Vandaar dat de onderzoekers erg benieuwd zijn naar nieuwe getuigen. “Mijn mannen zullen er ook zijn”, verklaarde onderzoeksrechter Bulthé. “Ze komen er om te luisteren.” Ook de onderzoekers belast met de zaak-Nihoul zijn bijzonder nieuwsgierig. Bosmans, noch Mottry werden ooit genoemd in hun onderzoek. Logisch zeggen ze, Nihoul hield zich immers in die periode bezig met vishandel. Het enige verband tussen Nihoul en Bosmans is hun woonplaats: Elsene.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Oktober 1996

Verdachte van moord op Conrad Bosmans is al op vrije voeten

In 1991 werd hij opgepakt, in 1993 werd hij veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid voor twee moorden. Michel Brusselaars, boezemvriend en schoonbroer van Johnny Mottry, is nu al vrij. Voorwaardelijk weliswaar. Een vrijlating waar nogal wat speurders wakker van liggen.

Moeder Bosmans mag dan geen speurder zijn, maar ook voor haar zal het nieuws schrijnend zijn. Leden van de bende rond Johnny Mottry bekenden ooit dat die wel eens pompbediende Conrad Bosmans op 6 oktober 1988 zou kunnen vermoord en begraven hebben in een bos in Angleur. Na die moord zou de bende-Mottry ook een taxichauffeur om het leven hebben gebracht.

Het lijk van die man, Marc Leblanc, werd teruggevonden. Maar het lijk van Conrad Bosmans werd nooit gevonden. De speurders houden er terdege rekening mee dat de bendeleden de moord op Bosmans niet uit hun duim zogen, maar werkelijk betrokken waren bij zijn dood.

Aan Johnny Mottry zelf kunnen ze het niet meer vragen. De man verhing zich, vlak voor zijn uitlevering aan België, in een Franse cel.

Uiteindelijk kwamen drie leden van de bende-Mottry voor de rechter. De bekentenissen waren ondertekend. Maar halverwege het assisenproces pleitten ze alle drie plotseling onschuldig. Het mocht niet baten. Ze werden veroordeeld.

Brusselaars kreeg de zwaarste straf. Hij zou immers de moordende schoten op Marie-Rose, een pomphoudster van een BP-station in Anderlecht, en die op Marc Leblanc, de taxichauffeur, hebben gelost. Hij werd tot twintig jaar dwangarbeid veroordeeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Mei 1998

Spoor naar dertien jaar verdwenen Bosmans

Komt er na bijna 13 jaar toch nog schot in de verdwijningszaak van Conrad Bosmans? Speurders zoeken vrijdagmorgen in een deel van het kanaal Brussel-Charleroi. Is die peiling positief, dan wil onderzoeksrechter Bulthé duikers inzetten.

De zoektocht komt vrij onverwacht. De laatste actie in dit sluimerende dossier dateert van 1999, toen in de bossen van Sart Tilman in Angleur (Luik) werd gegraven.

De jongen van toen zou nu een flinke dertiger zijn. Conrad Bosman verdween in de nacht van 5 op 6 oktober 1988. Hij werkte als pompbediende in een tankstation aan de Generaal Jacqueslaan in Etterbeek. Bosmans verdween spoorloos. Een nacht later werd zijn opvolger beschoten.

Kompanen van de beruchte Johnny Mottry – leden van de zogenaamde Lada-bende of de bende van Zellik – bekenden dat Mottry Conrad Bosmans heeft vermoord en begraven. Dat kon.

Schietpartijen

De bende was ook verantwoordelijk voor twee andere dodelijke schietpartijen die wel werden bewezen. Eén daarvan was ook op een pompbediende, de andere op een taxichauffeur.

Mottry heeft het verhaal nooit bevestigd. Hij pleegde zelfmoord in zijn Franse cel. Een van zijn kompanen, Michel Brusselaars, kwam drie jaar geleden vrij. Hij werd in 1991 tot twintig jaar cel veroordeeld voor de twee bewezen moorden.

Moeder Bosmans – Joanna – heeft de verdwijning van haar zoon altijd in het nieuws gehouden. Even leek er meer duidelijkheid te komen toen ze, tussen de kledingstukken die in het huis van Marc Dutroux lagen, een jeansbroek van haar zoon meende te herkennen. Gespecialiseerd onderzoek toonde aan dat de broek niet van Conrad was.

Nu is er de tip uit het criminele milieu. De tipgever toonde een plaats op het kanaal – precies op de grens tussen Anderlecht en Sint-Pieters-Leeuw – waar Conrad werd gedumpt. Kennelijk zijn de aanwijzingen zo nauwkeurig dat er niet alleen zekerheid is dat er na 13 jaar nog iets kan worden gevonden, maar dat het de moeite is om het kanaal op die plaats af te zoeken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 April 2001

Overval Anderlecht – 1 November 1988

Inbrekers schieten naar man in Anderlecht

Twee inbrekers drongen dinsdag omstreeks 23u40 in een appartement op de benedenverdieping; dokter Zamenhoflaan te Anderlecht, waar een van beiden de 36-jarige bewoner met een kogel verwondde aan de linker wang.

De feiten deden zich voor op het ogenblik dat het slachtoffer naar tv keek in de woonkamer, en zijn 36-jarige echtgenote aan het slapen was op een divan in een aanpalende kamer.

De twee jonge Noordafrikanen waren naar binnen gekomen via een venster die op een kier was blijven staan. Ze begaven zich naar de woonkamer, waar nog een getemperd licht brandde en de echtgenoot televisie keek.

De echtgenoot had nauwelijks de aanwezigheid van de indringers vastgesteld of hij gooide zijn toestelletje voor afstandsbediening in hun richting. Een van de indringers vuurde toen een kogel af, die een schampwonde veroorzaakte aan de linker wang van de bewoner.

De echtgenote, die ondertussen wakker was geworden, verscheen in de woonkamer om na te gaan wat er was gebeurd. Ze diende onder bedreiging haar portefeuille, waarin 300 fr. en een bankkaart, af te geven. Vervolgens sloegen de daders op de vlucht in de richting van het kanaal Brussel-Charleroi.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 November 1988

Bloedige overval in Anderlecht na meer dan twee jaar opgelost

De onderzoeks- en interventiegroep van de Brusselse gerechtelijke en stedelijke politie hebben klaarheid kunnen brengen in een bloedige overval die op 1 november 1988 in Anderlecht werd gepleegd. Johnny Mottry (21), die al een hele waslijst vergrijpen op zijn kerfstok heeft, heeft de feiten bekend.

Op 1 november 1988 rond 23 uur zat het echtpaar Mannaerts te dommelen voor de televisie in hun flat aan de Zamenhoflaan in Anderlecht. Twee gemaskerde mannen drongen via de kinderkamer op de gelijkvloerse verdieping het appartement binnen.

André Mannaerts (39) trachtte zich te verweren en gooide de afstandsbediening van de TV en een stoeltje in de richting van zijn belagers. Eén van hen vuurde met een riot-gun, geladen met een soort rubberen projectielen, en trof Mannaerts onder het oog. De man overleefde het, maar kampt nog altijd met de gevolgen van het schot.

Nu is de overval opgelost. Mottry werd ondervraagd in Metz, waar hij voor andere feiten wordt vervolgd, en bekende. Zijn kompaan, op het ogenblik van de feiten minderjarig, viel ook door de mand, maar werd niet aangehouden. Mottry en zijn medeplichtige maakten bij de overval 350 frank en een bankkaart buit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 April 1991

Moord Marc Covens – 27 September 1990

Jongeman doodgeschoten op Brusselse Kunstberg

Vrijdagochtend, kort na middernacht, werd in het parkje aan de Brusselse Kunstberg een 29-jarige man doodgeschoten. Een taxibestuurder hoorde en schot en zag een viertal jongeren weglopen, van wie de identiteit nog niet bekend is. De taximan ging meteen kijken wat er gebeurd was en zag het slachtoffer, Marc Covens, liggen met een wonde aan het sleutelbeen. De man werd geboren in Ninove en woont aan de Brusselsesteenweg 56 in Roosdaal.

De taxichauffeur slaagde erin een voorbijrijdende geneesheer legen te houden. Reanimatie mocht niet meer baten en de jongeman gaf ter plaatse de geest. Het parket van Brussel vermoedt dat het om roofmoord gaat, want het slachtoffer had geen identiteitspapieren of portefeuille meer op zak. Wel kon men aan de hand van zijn autosleutels, die op de grond lagen, zijn wagen terugvinden en op die manier ook zijn identiteit achterhalen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 September 1990

Oproep tot getuigen in moordzaak

In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 september werd even na middernacht een moord gepleegd in het park aan de Kunstberg in Brussel. Het slachtoffer was de 29-jarige Marc Covens, die met een vuurwapen om het leven werd gebracht. De hulpdiensten werden ingelicht door een aantal getuigen, waarvan de identiteit niet bekend is. Deze mensen worden verzocht onmiddellijk contact op te nemen met de gerechtelijke politie van Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Oktober 1990

Moord Anderlecht – 16 November 1990

Uitbaatster van pompstation vermoord in Anderlecht

Een cliënte heeft vrijdagmorgen omstreeks 9u30 de uitbaatster van een benzinestation in Anderlecht vermoord aangetroffen in haar zaak, op het kruispunt van de Koning Soldaatlaan en de Nellie Melbalaan. Het slachtoffer, de gehuwde Marie-Rose Van Bellinghen (43), kreeg een kogel in het voorhoofd.

Onderzoeksrechter Vlogaert kwam ter plaatse. Er wordt vermoed dat het slachtoffer werd bestolen. De dader is spoorloos. Omtrent het motief van de moord heeft het gerecht nog geen zekerheid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 November 1990

Moord Bruno Bernard – 29 Mei 1993

Man werd keel overgesneden langs verlaten bosweg in Perk

De BOB van Vilvoorde, onder leiding van adjudant Monteyne, staat sinds zaterdagmiddag voor een moeilijke zaak. Langs een verlaten bosweg in het bekende Moorbos in Perk (Steenokkerzeel) heeft een jogger omstreeks 11u30 een vermoorde man aangetroffen. Zijn identiteit is nog niet bekend en ook van de dader(s) hebben de onderzoekers tot hiertoe geen enkel spoor.

De dader(s) moet(ene de streek goed kennen, want de smalle bosweg, op enkele honderden meter van de Tervuursesteenweg, is omgeven met dicht struikgewas. Voor de BOB was het zelfs moeilijk om de plaats van de misdaad te bereiken.

Een man van ongeveer 30 jaar werd er op een beestachtige manier afgemaakt. Zijn keel werd overgesneden. Uit de eerste vaststellingen is gebleken dat de misdaad in het bos zelf werd gepleegd, omdat de speurders daar veel bloed aantroffen.

De jogger zegt er zeker van te zijn dat het lijk er vrijdagavond niet lag, omdat hij er toen ook langs kwam. Nabij de plaats waar het lijk lag werd gevonden, werden verse sporen van autobanden aangetroffen, evenals langs de Moorbosweg die langs het bos loopt.

Het slachtoffer had geen identiteitspapieren bij zich en was volledig gekleed. De onderzoekers vermoeden dat de vermoorde man, die volgens hen uit de streek afkomstig is, weinig kans heeft gehad om zich te verweren. Ook het mes of de bijl waarmee hij werd afgemaakt, is nog niet teruggevonden.

Verdwenen

Na heel wat speurwerk is de BOB maandagmiddag toch op het spoor gekomen van een 28-jarige man, die reeds enkele dagen is verdwenen. Maandagnamiddag hadden de speurders nog geen zekerheid, en daarom gaven ze geen naam vrij.

Het lijk was vuil en besmeurd met modder. Wetsdokter Voordeckers voerde een lijkschouwing uit. Daaruit bleek ondermeer dat de man zeer zwaar werd toegetakeld door zijn belager(s). Volgens de speurders zou het mogelijk gaan om een afrekening, mogelijk in het criminele milieu.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juni 1993

Verdachte van moord in Perk aangehouden – Tweede verdachte pleegt zelfmoord

De Brusselse onderzoeksrechter Françoise Cudell heeft woensdag een verdachte van de moord op Bruno Bernard (25) uit Anderlecht onder aanhoudingsmandaat gesteld. Bernards verminkte lijk werd zaterdag ontdekt in het Moorbos in Perk (Steenokkerzeel). Een andere verdachte pleegde intussen zelfmoord, zo heeft het Brusselse parket donderdag gemeld.

Bernard, een bekende van het gerecht wegens kleinere misdrijven, werd weken geleden vermoord. Vermoedelijk werd hij gemarteld vooraleer zijn keel werd overgesneden. Geweldsporen laten dat alleszins vermoeden. Het gerecht slaagde er woensdag in het lijk te identificeren.

Politiediensten meenden dat Bernard meer kon vertellen over een aantal moordpartijen uit 1988 en 1989 in het Brusselse, die intussen de Lada-moorden gingen heten omdat de dader steeds vluchtte met een Lada. Zeker zijn ze daar echter niet van.

Bernard trok alleszins op met Johnny Mottry, ook uit Anderlecht. Mottry zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de moorden. Hij werd begin 1991 aangehouden in Frankrijk, maar verhing zich in zijn cel.

Woensdag werd een verdachte van de moord op Bernard opgepakt en voor Cudell geleid. Die hield hem in de loop van avond aan wegens moord als dader of mededader. De verdachte werd op secreet geplaatst.

De speurders identificeerden een tweede verdachte die volgens plan donderdag bij het ochtendgloren tijdens een huiszoeking zou worden opgepakt. Zijn vriendin vond zijn lijk echter woensdag om 16u40 in Sint-Gillis. Hij had zich verhangen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 juni 1993