Onderzoek

Lada-moorden leiden naar misdaadorganisatie – Internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd

Het gerechtelijk onderzoek in een reeks van moordaanslagen, overvallen en diefstallen waarbij telkens een Lada als vluchtauto werd gebruikt, heeft geleid tot de ontdekking van een misdaadorganisatie in ons land waarvan verscheidene gangsterbenden deel zouden uitmaken. De gerechtelijke diensten zouden over inlichtingen beschikken volgens welke een reeks van overvallen op geldtransporten het werk zouden zijn van gecoördineerde acties van de overkoepelende organisatie.

Volgens sommige berichten heeft de BOB van Halle een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek dat intussen geleid heeft tot een reeks van internationale aanhoudingsbevelen.

Het dossier dat de naam “Lada-moorden” kreeg, werd eind 1988 aangelegd nadat twee politiemannen van Asse in Zellik onder vuur werden genomen en waarbij een van hen, Luc De Lauw, op slag werd gedood.

Daar werd voor het eerst een Lada aangetroffen, een autotype dat nadien nog gebruikt werd bij de moord op een Brusselse taxichauffeur, op twee Franse kampeerders op een autowegparking in Halle, bij de ontvoering van een pompbediende, bij vier moordpogingen, acht hold-ups en negen diefstallen. In het Hallerbos werden politiemannen van Beersel onder vuur genomen door een man die kon ontkomen met een Lada.

Omdat bij verscheidene van deze misdaden dezelfde wapens werden gebruikt, is lang gedacht aan één enkele “Lada-moordenaar”. Vorig jaar is in Grimbergen uit het kanaal de riot gun opgevist waarmee in Zellik geschoten werd.

Intussen kon in het milieu opgevangen worden dat een echte misdaadorganisatie aan het werk was geweest. Intussen zijn de onderzoekers ook al aan de weet gekomen dat de onder vuur genomen politiemannen van Asse aan de Pontebeeklaan in Zellik toevallig een bijeenkomst hebben gestoord van gangsters die betrokken waren bij een internationale zwendel in gestolen dure luxewagens. Dat nu aanhoudingsbevelen zijn uitgeschreven bewijst dat de onderzoekers de namen kennen van verscheidene gezochten in het dossier. Het zouden voor het gerecht inderdaad geen onbekenden zijn en enkelen onder hen zouden reeds verscheidene malen veroordeeld zijn en werden ook al gezocht voor hold-ups.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Juli 1990

Verdachte in Lada-dossier vrijgelaten

Eén van de vermeende drie leden van de Lada-bende, die eind augustus werd aangehouden, is opnieuw vrijgelaten. Het betreft M.M. die in Halle werd gearresteerd. De tweede man, D.D., en C.R., de vrouw van Johnny Mottry, blijven in de gevangenis.

Het drietal werd opgepakt na aanwijzingen van de Anderlechtenaar Mottry, die achteraf in een Franse gevangenis zelfmoord heeft gepleegd. Die Mottry verklapte de namen van Brusselaars die betrokken waren bij enkele moorden, zoals op een taxichauffeur en een pompbediende.

Vorige week werd in Zellik gezocht naar het stoffelijk overschot van die pompbediende. De vrijlating van M.M. zou een gevolg zijn van dat graafwerk.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 September 1991

Opnieuw een verdachte in Lada-moorden aangehouden

Nadat vorige week een zekere M.M. (30) uit Halle werd vrijgelaten werd thans opnieuw een verdachte aangehouden in de zogenaamde Lada-moorden. Het zou gaan om een zeker D.G. uit het Brusselse.

M.M. uit Halle verbleef gedurende veertien dagen in de cel omdat hij de bijnaam van “Momo” had. Maar M.M. heeft Johnny Mottry, die alvorens in zijn cel zelfmoord te plegen, een reeks onthullingen deed over Brusselse moorden, niet gekend hoewel hij ook in het kwartier van de Bergensesteenweg in Anderlecht heeft gewoond.

Vandaar dat M.M. vrij uitgaat, maar het blijkt nu dat hij ingevolge de gerechtelijke dwaling zijn werk heeft kwijt gespeeld.

Nu is een andere opgepakt, en deze keer, aldus gisteren te Brussel speurders van de gerechtelijke politie, zou niet de verkeerde “Momo” zijn ingerekend.

Behoudens deze D.G. zitten ook twee andere verdachten in de cel, D.C. en C.R.. Deze laatste is de vriendin van Johnny Mottry. Het waren de aanwijzingen van Mottry die de gerechtelijke politie van Brussel op een spoor zetten. De raadkamer heeft de aanhouding van D.G. gisteren bevestigd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 September 1991