Verdachte wagens en personen
Bekende Boeven
Er zijn aanwijzingen dat er meer wagens, en vooral meer gangsters bij de overval betrokken waren. Volgens een aantal ooggetuigen liepen er op het moment van de overval nogal wat Bekende Boeven rond in Aalst. Een zakenman die tijdens de schietpartij met zijn Delhaize-winkelwaar onder de arm het café The Fox vlak naast het warenhuis was binnengevlucht, al roepend “het is van dat, ’t is van dat”, blijft erbij dat hij in de pub een nette, modieus gekapte en geklede man zag die hij jaren later op een foto in de krant herkende als een lid van de bende van Patrick Haemers.
De gangster zou in een zwarte Golf gestapt zijn, die voor de pub geparkeerd stond. In een café wat verderop, ’t Christoffelken, werden in die ruige novembernacht ook Bende-verdachten gesignaleerd. Maar de getuigen, een stel marktkramers die pas een paar jaar na de feiten met hun verhaal naar buiten kwamen, krabbelden terug toen ze in levenden lijve geconfronteerd werden met de verdachten die ze eerder op foto’s hadden aangewezen.
Zulke laattijdige getuigenissen moeten natuurlijk met omzichtigheid benaderd worden, maar ook vlak na de overval kreeg de Delta-cel al van een grote groep Aalstenaars te horen dat ze eigenaardige toestanden hadden opgemerkt in de buurt van de Delhaize. Hun gelijklopende getuigenissen wekken de indruk dat er die noodlottige avond ‘steuntroepen’ aanwezig waren om het schutterscommando te hulp te snellen als dat in de problemen zou raken.
Om te beginnen hebben veel Aalstenaars in de weken en dagen voor de overval een Mercedes met Nederlandse nummerplaat zien rondrijden. De dag van de overval zelf noteerde een kind in Liedekerke, een gemeente in de buurt, de nummerplaat van een metaalgrijs model. De plaat bleek aan het huis van Oranje toe te behoren, en de speurders gingen ervan uit dat het kind zich vergist had. Diezelfde dag, in de loop van de middag, merkte een hele reeks ooggetuigen een soortelijke wagen op in de straat tegenover de parkeerterreinen van het warenhuis. Sommige getuigen signaleerden dat er kort na 16 uur een Audi 100 kwam aangereden waarin vier mensen zaten die met de twee inzittenden van de Mercedes gingen praten.
In de late middag werd een Mercedes met Nederlandse nummerplaat op de parkeerterreinen van het warenhuis opgemerkt. Ongeveer een uur voor de overval, rond halfzeven ’s avonds, werd een grijze Mercedes in het Bois de la Houssière gesignaleerd, ruim vijftig kilometer van de Delhaize in Aalst. De wagen bevond zich bij een Golf waarin gewapende mannen zaten. Kort na 19 uur werd een grote lichtgrijze Mercedes met Nederlandse nummerplaat en drie inzittenden gesignaleerd op de E40 in Ternat.
De getuigen hadden de indruk dat de wagen gevolgd werd door een donkere driedeurs-Golf, ook met drie mensen aan boord. Beide wagens reden richting Aalst. En vlak voor de raid zagen Delhaizeklanten op een van de parkeerterreinen van het warenhuis een Mercedes met Nederlandse nummerplaat waarin een man aan het stuur zat te wachten. Was hij misschien de verkenner van de Bende, die zijn medeplichtigen in de Golf moest verwittigen zodra de rijkswachtpatrouille wegreed?
De Bende sloeg in ieder geval toe vlak nadat het R4’tje van de rijkswacht de parking was uitgereden om een ander warenhuis te controleren. Delta heeft achteraf vruchteloos geprobeerd de eigenaar van de Mercedes met Nederlandse nummerplaat te identificeren. Alle Nederlanders die tijdens de maanden voor de raid in Aalst en omgeving verbleven werden opgespoord. Het waren er maar drie, en geen van hen had een Mercedes.
Het vreemde konvooi
De gangsters hadden drie routes om zich na hun raid uit de voeten te maken. Aan de voorkant grenst de Delhaize aan de Parklaan, er is geen parkeerterrein, maar een eventuele vluchtwagen – de zwarte Golf die de zakenman in The Fox opgemerkt had? – had wel in de kant van de weg kunnen parkeren. Aan de achterkant van de supermarkt liggen drie parkeerterreinen, waar de gangsters natuurlijk makkelijk hun auto kwijt konden, alleen zouden ze dan als ratten in de val zitten als de politie die ingang zou afsluiten.
Er was echter nog een derde uitweg, vanaf de parkeerterreinen loopt een voetpadje naar het stadspark van Aalst, als je dat volgt kom je na een meter of driehonderd op een asfaltweg die naar de Parklaan leidt. In Aalst gaat het verhaal dat op die weg een vluchtwagen, een bleke Ford Taunus, klaarstond op de avond van de overval.
In elk geval, rond 19 uur, zowat een half uur voor de overval, reed er een vreemd konvooi door het centrum van de stad richting warenhuis. Een lerares zag vlak bij de Grote Markt twee wagens opdoemen toen ze zelf wilde vertrekken, een bleke Taunus reed met gedoofde lichten. Het was al donker en de vrouw zag hoe een voetganger de chauffeur daarop attent maakte, waarop die zijn lichten aanstak. De vrouw reed weg.
Ze volgde een ander parcours dan de Taunus, maar toen ze aan een kruispunt voor een rood licht moest stoppen, zag ze beide wagens opnieuw. Nu kruisten ze haar. En opnieuw had de bestuurder van de Taunus zijn lichten gedoofd. Er zaten vier mannen in de wagen. De chauffeur had ze het best gezien, hij had een ‘Carl Huybrechts’-permanent. Hoe het ook zij, de gangsters hebben geen gebruik moeten maken van hun noodplannen. De politie heeft de uitgang van de parkeerterreinen niet geblokkeerd.