Overijse

Getuigenissen

De getuigenis van Rudy van der Auwera

Aan de Delhaize van Overijse plakken op vrijdagavond vijf CVP’ers verkiezingsaffiches. Een van hen is Rudy van der Auwera.”Wat zich die tien minuten afspeelde vergeet ik nooit. We hoorden achter ons lawaai, we dachten aan klappertjes. Het was een kind dat van zijn fiets geschoten werd. Meteen daarna werden we met z’n vijven tegen de muur gezet. Luc Bennekens werd eruit gepikt, ze duwden hem als gijzelaar voor zich uit het warenhuis binnen. Wij doken tussen de wagens, en zo gauw ze binnen waren vlogen we naar een winkel om politie en hulpdiensten te bellen.”

“Vervolgens zijn we teruggerend, je hebt reflexen die je niet voor mogelijk houdt. De gangsters kwamen buiten, en tussen hen in schoot een kind weg in paniek. Ik ben op hen toegelopen, en heb het kind in bescherming genomen. Had ik een wapen in handen gehad, ik had ook gedood. Luc Bennekens is in onze arme gestorven, het kind dat van zijn fietsje geschoten werd ook. De gemeentepolitie arriveerde en we werden meegenomen voor verhoor. De mensen in de winkel hebben hun verklaring aan de rijkswacht afgelegd. We hadden nooit eerder een overval meegemaakt, maar we hebben van het eerste moment het gevoel gehad dat het hier niet om een gewone hold-up ging.”

De parking van het Delhaize-warenhuis in Aalst na de overval van de Bende van Nijvel.

De parking van het Delhaize-warenhuis in Aalst na de overval van de Bende van Nijvel.

Binnen in het warenhuis werden de caissière van kassa 1 en een klant neergeschoten. Aan kassa 3 lag een man op de grond, bovenop zijn kind. Het was huidig rijkswachtkolonel Guido Torrez. De rijkswachtofficier uit Poperinge was met zijn vrouw en kinderen aan het winkelen, zag geharrewar, hoorde brullen in het Frans en achter hem spatten flessen uit elkaar. De caissière aan kassa 3 riep dat hij zich op de grond moest gooien, wat hij deed.

Een verdachte Volkswagen Golf

Na de aanslag op het Delhaize-warenhuis van Overijse had een journalist van La Libre Belgique een gesprek met een getuige. Deze persoon was een inwoner van Overijse die vlak voor de overval het warenhuis op de Brusselse Steenweg passeerde. De getuige vertelde de journalist het volgende: “Ik kwam aan het warenhuis en ik zag een koppel voor een donkere Volkswagen Golf staan die tekens maakte in de richting van de Delhaize.” Een tijdje later passeerde deze man weer, maar deze keer in de andere richting. Hij verklaarde: “De vrouw ging voor de nummerplaat staan, zodat je de nummerplaat niet kon zien. Naast haar stond een lange, dunne man met in zijn hand een masker.” Deze getuige werd nooit door de politie ondervraagd.