Motief

Het Delhaize-warenhuis van Aalst.

Afpersing

Waarom was de warenhuisketen Delhaize zo vaak het toneel van de bloedige overvallen van de Bende van Nijvel? Volgens sommige moet het motief van de Bende gezocht worden in financiële kringen. De warenhuisketen werd gechanteerd door de maffia of een anderen organisatie.

Brusselse zakenwereld

Twee garageboxen waarin bij het onderzoek naar de Bende van Nijvel wapens werden gevonden, vormen het middelpunt van een biotoop die wordt bevolkt door een aantal Brusselse zakenlieden. Verschillende namen uit deze kringen zullen in de eerste helft van de jaren 80 de pers halen als het slachtoffer van de Bende van Nijvel: Jacques van Camp, Léon Finné, José vanden Eynde. En nog drie lijken in hetzelfde milieu, ook al werden ze nooit op rekening van de Bende geschreven: Paul Cams, Alfred Vlassenroot en Juan Mendez.

Het lichaam van Léon Finné aan het Delhaize-warenhuis van Overijse.

Imitators

Deze theorie gaat over het feit dat de Bende van Nijvel niet bestaat. Het waren in de meeste gevallen verschillende personen die elkaar niet kenden. Ze kwamen aan hun wapens door deze te huren op verschillende plaatsen in en rond Brussel. Na gebruik werden de wapens teruggebracht naar de verhuurder en kon een andere bende ze gebruiken.

Libanese Connectie

 België was in de jaren '70 en '80 een draaischijf voor internationale wapenhandel. In diezelfde periode werd er in Libanon een burgeroorlog uitgevochten tussen falangisten en Palestijnen. In het onderzoek naar de Bende van Nijvel leggen onderzoekers een verband met een omvangrijke wapen- en drugtrafiek, waarin falangisten centraal staan.

Een beeld uit de Libanese burgeroorlog.

Roze Balletten

Volgens de tweede Bendecommissie hebben de Roze Balletten wel degelijk bestaan. Is het mogelijk dat bepaalde personen werden vermoord omdat ze te veel wisten over deze Roze Balletten? Hebben bekende politici, magistraten en zakenlui meegedaan aan deze sexfuiven? Had Paul Latinus het dossier Pinon in zijn bezit?

Veel vragen, heel weinig antwoorden maar er zijn aanwijzingen om te denken dat de Bende van Nijvel een gevolg was van deze sex- en drugsfuiven.

Strategie van de Spanning

Tijdens de Koude Oorlog is er maar één vijand: het internationale Communnisme. Voor vele de uit te roeien vijand en om dat doel te bereiken zijn alle middelen geoorloofd. Eén van die middelen is de zogenaamde Strategie van de Spanning. Het doel? Angst zaaien onder de bevolking door middel van aanslagen zodat de mensen een sterker regime willen. Is het toeval dat in de jaren ’80 de CCC en de Bende van Nijvel in dezelfde periode terreur zaaiden?

De Strategie van de Spanning in Italië.