Rapport club Jonathan

Oktober 1983

Ondanks de zware politieke druk zet de ‘Belgian Practical Shooting Association’ door. De federatie besluit tot de uitsluiting van alle leden van de ‘Phenix’, de Practical Shooting-club van Bultot, uit haar lijsten. Onder de leden bevinden zich verschillende eminente leden van Forces Nouvelles. Het is duidelijk dat de federatie, en meer bepaald bestuurder D., angst heeft betrokken te raken in een schandaal van kolossale politieke afmetingen.

De uitsluiting gebeurt via kortgeding. Onmiddellijk richt Bultot een nieuwe club op, de ‘Impact Shooting Club’. De meeste extreem-rechtse personen uit zijn entourage treden toe tot de nieuwe club. D., leider van de ‘Belgian Practical Shooting Association’ en lid van de gerechtelijke politie van Luik, laat het hier niet bij. In oktober 1983 maakt hij een vertrouwelijk rapport op op over de verdachte activiteiten van Jean Bultot.

Jean Bultot

Jean Bultot

Centraal in het rapport staat nachtclub de Jonathan, gelegen aan de Maurice Wilottestraat in Sint-Gillis. In dit rapport, dat D. overmaakt aan de gerechtelijke politie te Brussel en aan de Staatsveiligheid, brengt hij het milieu ter sprake waarin de adjunct-gevangenisdirecteur van Sint-Gillis zich ’s nachts beweegt. Een van de eersten die het rapport leest, is Bultot zelf, die het doorgespeeld kreeg vanuit parketkringen in Brussel. De Jonathan werd op dat moment geleid door Pierre-Paul De Rycke, lid van Forces Nouvelles en een van de beste vrienden van Bultot. Vroeger al was de ‘Jonathan’ ter sprake gekomen in gerechtelijke kringen.

Het hoofdkwartier

Voor het inwinnen van informatie deed D. voornamelijk beroep op een gewezen lid van de ‘Impact Shooting Club’ van Bultot. In de ‘Jonathan’ werden vrouwen verplicht zich te prostitueren. Bij weigering werd hen een boete opgelegd. Er werd eveneens heroïne verhandeld. De Rycke stond in permanent contact met eminente leden van Forces Nouvelles.

De Jonathan was niet meer of niet minder dan hun hoofdkwartier. Sommige van de bezoekers kwamen gewapend. Onder hen waren militairen in actieve dienst, die hun dienstwapens meebrachten. Op een dag kwamen ze met een FAL en een Russisch aanvalsgeweer binnen. In bepaalde omstandigheden werd de veiligheid van de club verzekerd door leden van het Front de la Jeunesse.

Deze veiligheidsagenten werden geleid door Francis Dossogne. In de Jonathan werden regelmatig pornospektakels georganiseerd. Zo ging er ondermeer ooit een avond door van ‘Rock and Roll dans le confiture’, waarbij de bezoekers zich met bijzonder weinig om het lijf door de rode bessengelei wentelden.

De Rycke nam, aldus het rapport, van deze manifestaties scabreuze foto’s, om chantage te kunnen plegen op de gefotografeerden. Onder de gefilmde personen bevond zich eveneens Bultot, tijdens zo’n confituurnacht. De Rycke zou de videocassette hebben bijgehouden, ondanks het feit dat Bultot zijn vriend was. Kolonel Sack van de Deltacel onthulde aan de Bendecommissie bis dat ‘Frans Reyniers regelmatig werd gesignaleerd in de Jonathan’.