Onderzoek

Borinage bis: een nieuw onderzoek

Speurders duiken opnieuw in Borinage-milieu

De Cel Waals Brabant, belast met het onderzoek naar de Bende van Nijvel, heeft gisteren huiszoekingen verricht in een caravanpark in het Henegouwse Quaregnon. Vier personen, van wie er één ‘zeer sterk’ zou lijken op een van de robotfoto’s die het gerecht begin dit jaar verspreidde van de Bende-verdachten, werden opgepakt voor verhoor. Ze hebben volgens ingewijden banden met het Borinage-milieu, meer in het bijzonder met de familie Becker, van wie één telg wordt gelinkt aan de diefstal en moord bij een producent van kogelvrije vesten in Temse, in 1983. Een stuk of vijftig rijkswachters – zowat de voltallige cel-Waals-Brabant uit Jumet – streken gistermorgen neer op een ommuurd terrein langs de chaussée de l’Espérance in Quaregnon.

Ze doorzochten er een aantal caravans. De huiszoekingen duurden tot 11.30 uur. Doelwit van de actie was een man die luidens zijn buren “treffende gelijkenissen” vertoonde met een van de vijf gezichten op de tweede serie robotfoto’s die enkele maanden geleden werden verspreid. De man en drie mensen uit zijn omgeving werden meegenomen voor verhoor. Bij het ter perse gaan van de krant waren de ondervragingen nog aan de gang. De kans op aanhoudingen leek klein. Juridisch heeft de onderzoeksrechter de tijd tot vanmorgen negen uur De operatie wordt gelinkt aan de Bende van de Borinage. Die opereerde begin jaren tachtig in de oude mijnstreek tussen Bergen en Doornik. De vermeende spilfiguur was Michel Cocu, een ex-politieagent. Hij stond met twee anderen centraal in een proces voor de Bergense rechtbank, begin jaren negentig.

Het drietal legde bekentenissen af, maar trok die later weer in. Tot een veroordeling kwam het nooit wegens vroegtijdige beëindiging van het proces. Het gerecht had een ballistisch rapport achtergehouden dat de verdachten vrijpleitte. De bendeleden hielden zich op in het autozwendelmilieu. In die kringen vertoefde ook Robert Becker. Hij werd door de onderzoekscel in Dendermonde, geleid door onderzoeksrechter Freddy Troch en substituut Willy Acke, gelinkt aan de diefstal van zeven kogelvrije vesten bij de firma Wittock-Van Landeghem in Temse, in september 1983. De dieven werden betrapt door de conciërge en schoten hem dood. Becker, alias Balou, was bevriend met Martial Lekeu.

Die bekende betrokken te zijn geweest bij de diefstal, maar geen bloed aan zijn handen te hebben. Becker zou begin jaren tachtig hebben gewerkt voor de Amerikaanse firma Wackenhut. Die stond in voor de bewaking van het City 2-shoppingcenter in Brussel. De uitvoering van de bewakingsopdrachten berustte bij een zekere Kelmette, verdacht van banden met de extreem-rechtse groepering Westland New Post.

Bron » De Morgen | 8 Juni 1999