Feiten

Inleiding

Het ministerie van Landsverdediging sluit op 19 december 1988 een contract met de Italiaanse helikopterbouwer Agusta over de levering van zesenveertig nieuwe helikopters voor de landmacht, waarvan achtentwintig antitanktoestellen en achttien verkenningstoestellen. Kostprijs: zowat acht miljard frank voor de helikopters en vier miljard frank voor de bijhorende raketten van de firma Saab. Minister van Landsverdediging is dan Guy Coëme, van de Waalse PS, en minister van Economische Zaken is Willy Claes, van de Vlaamse socialistische partij SP.

Het Agusta-contract is om meer dan één reden een ophefmakend schandaal. Het komt aan het licht in het zog van het gerechtelijk onderzoek naar de moord op André Cools, de speurders van de cel-Cools stoten op twijfelachtige praktijken van partijfinanciering bij de PS en de SP. Ze vermoeden dat Agusta smeergeld heeft gebruikt om het contract vast te krijgen, vier ministers en de Belgische NAVO secretaris-generaal moeten aftreden. Sommigen zullen zich moeten verantwoorden voor het hof van cassatie en een gepensioneerd generaal pleegt zelfmoord. Het zijn slechts de meest dramatische hoogtepunten van een ingewikkelde ‘affaire’ die de Belgische politiek zwaar teistert.

Zelfs de voorgeschiedenis van het Agusta-contract oogt dan al weinig fraai. Veel wijst er van in het begin op dat wellicht niet de meest aangewezen en voordelige koop is afgesloten. In 1983 zijn er een achttal kandidaat-leveranciers. Sikorsky, een Amerikaans bedrijf, lijkt geruime tijd eerste keus en wil zelfs een fabriek bouwen in Oostende. Dat zint de Waalse luchtvaartindustrie en haar politieke belangenbehartigers niet, het contract raakt op de lange baan en Sikorsky laat het afweten.


Bron » Het land van duizend schandalen | Dirk Barrez | 1997