Feiten

De overval in Haîne-Saint-Pierre

Dutroux als bende-leider

In de nacht van 9 op 10 juni 1983 wordt in de Rue de l’Harmonie in Haîne-Saint-Pierre de 56-jarige Jeannine Gaulet gewekt doordat ze iets kouds tegen haar slaap voelt. Voor het bed van de vrouw staan drie mannen met carnavalsmaskers op. Ze moet mee naar beneden en wordt op haar buik op de divan geduwd. Met een mes scheurt een van de mannen haar nachthemd in repen. Daarmee wordt ze aan handen en voeten vastgebonden.

“Het heeft drie uur geduurd”, getuigt de vrouw later. Ze krijgt klappen, wordt bijna verstikt met een hoofdkussen en begeeft uiteindelijk, nadat een van de mannen met een metalen voorwerp in haar vagina is beginnen te wroeten. Dan zegt ze het. Haar waardevolle spulletjes zitten verstopt in een holte achter haar kacheltje. De drie gaan er vandoor met voor 70.000 frank bankbiljetten, familiejuwelen, een pakket aandelen, een ASLK-spaarboekje ter waarde van 500.000 frank en haar zilveren servies.

Op 1 maart 1985 staat de BOB van La Louvière voor de deur bij Marc Dutroux. Huiszoeking. Even later wordt hij voor onderzoeksrechter Lacroix geleid, die ervoor zal zorgen dat hij tot 2 april 1985 in de gevangenis blijft zitten. In zijn woonst is het zilveren servies van mevrouw Gaulet aangetroffen. Dat is geen grote verrassing, want kort daarvoor is een van de drie anderen gearresteerd. Hij is tot bekentenissen overgegaan en heeft Dutroux aangewezen als bendeleider.

Van bij de ASLK is bij de BOB inmiddels een tip binnengelopen over een koppel dat zich kort na de overval op mevrouw Gaulet in een agentschap in het Brusselse heeft aangemeld met haar spaarboekje. “Wacht u hier even”, heeft de loketbediende gezegd, nadat hij een alarmsignaal had doen afgaan. Zijn beschrijving van de man en de vrouw, die bijtijds uit het kantoor wegrenden, stemt tot in de puntjes overeen met Marc Dutroux en Michelle Martin. Zij zal vele jaren later bevestigen dat zij het was, en dat Marc de overval pleegde.

De mededader die bekende, was ene Thierry Denis, de broer van zijn vroegere buurman in Haîne-Saint-Pierre. Die buurman was in die tijd actief bij de extreem-rechtse terreurgroep Front de la Jeunesse, maar zat medio 1983 op zwart zaad. Hij huurde zijn woonst van mevrouw Gaulet, en kon de huur voor de maand juni niet betalen. Daags na de bijna-roofmoord gaat broer Denis de huur braaf in een envelop in haar brievenbus droppen. Voor de rest is er niet bijster veel geweten over de periode 1982, 1983, 1984 en 1985. Het is als het ware een zwart gat in het leven van Marc Dutroux.