De bende rond Marc Dutroux
Michelle Martin
Michelle Martin , geboren in Waterloo op 15 januari 1960, was de echtgenote van Marc Dutroux, en is veroordeeld tot dertig jaar vanwege de zaak-Dutroux. Martin is een voormalig lerares. In 1988 trouwde ze met Marc Dutroux, met wie ze drie kinderen kreeg. Sinds het midden van de jaren tachtig zou Martin geholpen hebben bij het ontvoeren van meisjes, naar eigen zeggen omdat ze bang was voor Dutroux. In 1989 werden beiden veroordeeld voor verkrachting van minderjarigen. Dutroux kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 13 jaar, en Michelle Martin een straf van 5 jaar.
In 1992 werden ze door de toenmalige Minister van Justitie Melchior Wathelet in toepassing van de Wet Lejeune vervroegd vrijgelaten. Martin werd in augustus 1996 aangehouden voor medeplichtigheid aan de activiteiten van de bende van Dutroux. Ze werd overgebracht naar de gevangenis van Namen. Martin werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Eind 2003 liet Martin zich vanuit de gevangenis scheiden van Dutroux. Vanaf augustus 2006 bestond de mogelijkheid dat ze vervroegd vrij kwam vanwege de Belgische wetgeving, indien er een derde van de straf is uitgezeten kan er vrijstelling volgen. In januari 2010 zit ze echter nog steeds in de gevangenis van Namen.
Bernard Weinstein
Bernard Weinstein, geboren op 4 maart 1952 en gestorven te Sars-la-Buissière in november 1995, was een handlanger van Marc Dutroux bij vele autodiefstallen en in de zaak-Dutroux. Volgens Dutroux had hij Julie Lejeune en Mélissa Russo gekidnapt, en zou hij ook verantwoordelijk zijn voor hun dood. Weinstein zou de twee meisjes te eten geven terwijl Dutroux in de gevangenis zat voor autodiefstal, maar Weinstein liet dit (volgens Dutroux) na.
Dutroux heeft bekend uit woede hierover Weinstein vermoord te hebben door het toedienen van barbituraten. Later begroef hij hem levend, samen met de lichamen van Lejeune en Russo in de tuin van een van de huizen van Dutroux in Sars-la-Buissière, waarna hij hierover een betonnen vloer aanlegde. Michelle Martin heeft echter verklaard dat Dutroux 500.000 Belgische frank had gestolen die Weinstein van zijn moeder had gekregen. Weinstein heeft enkele jaren in een ander huis van Dutroux in Jumet gewoond, waar later de lichamen van An Marchal en Eefje Lambrecks gevonden zijn.
Michel Lelièvre
Michel Lelièvre, geboren op 11 mei 1971, was lid van de bende van Marc Dutroux. Als afhankelijke drugsverslaafde werd Lelièvre beschouwd als een marionet van Dutroux. Hij speelde een actieve rol in de ontvoering van vier meisjes en deed in drugshandel. Lelièvre heeft reeds een bekentenis afgelegd op alle punten waarvan hij beschuldigd wordt. Michel Lelièvre werd in juni 2004 tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
In oktober 2005 heeft hij zijn voorwaardelijke vrijlating aangevraagd, nadat hij een derde van zijn straf heeft uitgezeten. Dit verzoek werd afgewezen, omdat hij nog altijd geen schadevergoeding had betaald aan zijn slachtoffers. Zelf kreeg hij in 2007 door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een schadevergoeding van 6.000 euro toegewezen omdat hij tot aan zijn proces te lang – acht jaar – in voorarrest had gezeten.
Michel Nihoul
Michel Nihoul, geboren in Verviers op 23 april 1941, is een Belgische zakenman en oplichter uit Brussel. In 2004 heeft hij terecht gestaan als vermeend lid van de bende van Marc Dutroux. In de jaren zeventig en tachtig staat Nihoul in Brussel bekend als een frequent bezoeker van seksfuiven. Hij blijkt tal van hooggeplaatste figuren uit politiek en zakenwereld te kennen. Ook is hij actief als radiomaker. Tussendoor wordt hij een aantal malen veroordeeld in oplichtingszaken.
Over zijn aandeel in de activiteiten van Dutroux bestaat veel onduidelijkheid. Aanvankelijk wordt hij gezien als bendeleider. Later wordt zijn rol door zowel onderzoekers als media geminimaliseerd. Daarin komt ook geen verandering als Regina Louf belastende verklaringen tegen hem aflegt. Bij de start van het proces-Dutroux is het de vraag of Nihoul alleen een oplichter en drugshandelaar is die ’toevallig’ met Dutroux zaken deed, of dat hij de centrale figuur in een pedofilienetwerk was. Hij staat terecht voor bendevorming, ontvoering en drugshandel.
Nihoul ontkent iedere betrokkenheid bij de ontvoeringen. Hij zou weliswaar drugs verkocht hebben aan Dutroux en Michel Lelièvre, maar zou dit gedaan hebben in opdracht van de rijkswacht om in de bende te infiltreren – iets wat hij eerder overigens ontkende. Nihoul werd uiteindelijk vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoeringen en alleen veroordeeld voor de drugsfeiten en bendevorming. Het leverde hem vijf jaar gevangenisstraf op. In het voorjaar van 2006 kwam hij vervroegd vrij. Hij vestigde zich in Zeebrugge, waar hij nog steeds verblijft. Drie jaar na het proces ontstaat er opschudding wanneer hij meespeelt in de reconstructie van scènes van de zaak-Dutroux in het tv-programma Dossier noir van 18 februari 2007 op de Franstalige zender RTBF.
Nihoul werd op 20 mei 2010 buiten vervolging gesteld in het nevendossier van de zaak-Dutroux, waarna hij onmiddellijk 250.000 euro schadeloosstelling eiste van Marc Verwilghen, de voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie Dutroux. De eerste zitting van het burgerlijk proces zal plaatshebben op 30 juli 2010.