Interviews

Interview met Michel Graindorge

“De waarheid achter de Bende-aanslagen zit er aan te komen”

Een peuk. Een vingerafdruk op plakband. Kan vijftien jaar oud genetisch materiaal een gezicht plakken op de onlangs verspreide serie robotfoto’s van de Bende van Nijvel? Advocaat Michel Graindorge en twee nabestaanden zijn hoopvol.

U verdedigt Patricia Finne, dochter van vader Finne, neergekogeld in de Delhaize van Overijse op 27 september 1985, en een andere nabestaande. Krijgen ze na dertien jaar eindelijk een antwoord op hun vragen?

“De wetenschap maakte een enorme stap voorwaarts in het DNA-onderzoek. Tegelijk werd het mogelijk op basis van hypnose robotfoto’s samen te stellen. Het duurde lang. De tijd heeft uiteindelijk in het voordeel van de nabestaanden gespeeld. Ik ben hoopvol.”

Gelooft u dat de matching van een paar genetische profielen dé doorbraak kan forceren? In zo’n dossier?

“Ik weet dat het speeksel van de peuk aangetroffen in de taxi van de chauffeur die in ’83 in Bergen werd vermoord bruikbaar was. Hetzelfde geldt voor de vingerafdruk. Ik ben geen onderzoeker.”

Veertig rijkswachters en zestig ambtenaren moeten zich aanbieden voor een DNA-onderzoek …

“Zeg maar vijftig rijkswachters. Er is ook sprake van leden van de bendes Haemers en De Staerke. Ik zeg wel ‘sprake van’ want ik wil voorzichtig blijven. Opvallend is dat een heleboel namen opduiken die ook staken in de fameuze ‘bijlage 4’ van de tweede onderzoekscommissie. Bijzonder boeiende lectuur.”

Michel Graindorge

Michel Graindorge

Weet u precies om wie het gaat? Heeft u een vermoeden voor wie het nu wel héél warm wordt?

“Daar ga ik liever niet op in. Uit respect voor onderzoeksrechter Lacroix en de andere onderzoekers in Jumet. Een schare rijkswachters van wie de naam nu valt, is overigens al dood. Onder hen: Martial Lekeu. Hij zocht een onderkomen in het midden van de jaren tachtig in de Verenigde Staten en is daar in ’89 voor het laatst door de Belgische justitie gehoord. Hij is overleden. Aan kanker. Zegt men. Volgens mij hield de Amerikaanse geheime dienst hem de hand boven het hoofd. Er was sprake van protectie. Volgens mij.”

Door de Amerikanen, in het Nijvel-dossier?

“Aan deze affaire kleeft een Amerikaans luchtje. Dat zeg ik al van in het begin. Gelooft u dat de Verenigde Staten ‘zomaar’ instanties zoals Shape, Nato en de EU hun gangetje laten gaan in een landje zoals België. Nee, nee. België moest in de lijn lopen.”

Als er gezichten opduiken achter de DNA-afdrukken, gaat er dan voor u een droom in vervulling?

“Deze zaak achtervolgt me niet. Ze houdt me in de ban. Elle me passionne. De droom gaat pas in vervulling als men de opdrachtgevers vindt. Ik denk dat het kan. Met de hulp van de pers en democratische burgers. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat er in dit land een democratische pers is die tot het einde wil gaan. Aller jusqu’au bout. Ik volhard. Tot het einde.”

Tot het einde gaan. ‘Si on me laisse faire’. Het lijkt wel een echo van de uitspraak van procureur des Konings Michel Bourlet, na het losbarsten van de zaak-Dutroux… Denkt u dat men de speurders zal laten doen?

“Het beweegt in België. Op alle echelons. Versta me niet verkeerd: ik zeg niet dat er een grote fascistische coup voor de deur staat. Wel dat elk, op zijn eigen niveautje, aan zijn hervorminkje bezig is. Er is overal vernieuwing op til, op syndicaal niveau, na de affaire-Renault. De zaak-Dutroux, de moord op de tien paracommando’s in Rwanda, de Bende van Nijvel: het heeft bij de burgers iets losgemaakt. De Belgen zijn waakzamer geworden. Ze zullen zich, als dat nodig wordt, nog meer verenigen in comités. Het verandert. Langzaam maar zeker. De waarheid achter de Bende-aanslagen zit er aan te komen. Ga daar maar van uit.”

In de connexe dossiers rond de affaire-Dutroux leek een piste te leiden in de richting van de aanslagen. In het bijzonder bewijsmateriaal en kalibers van munitie aangetroffen bij een dubbele moord op een fotograaf en een ex-prostituée op een kampeerterrein bij Leuven. Zelfde periode, zelfde kalibers …

“Ik heb dat gelezen. Erover nagedacht… Ik ben sceptisch. Ik weet het niet.”

In de zaak-Dutroux suggereerden sommigen even dat het Belgische staatsbelang op het spel stond. Journalisten die (te) diep groeven in het Bende-dossier werden afgeremd. Er zijn stemmen die zeggen dat indien de Bende-aanslagen opgelost worden, er opnieuw bloedige raids op supermarkten zullen uitgevoerd worden.

“Is dat zo?”

Hoe zeker bent u dat bij een opheldering van het Nijvel-mysterie, dankzij een peuk, België zal daveren?

“Ik draai de vraag liever om. Wat staat er België te gebeuren als men geen enkele van die zaken oplost?”


 

Bron » De Morgen