Robotfoto’s

Het moedervlekje

De verbogen boodschap in de robotfoto

Het dreigden ellendige tijden te worden voor mannen die door het leven gaan met een moedervlekje op hun rechterwang. Dat vlekje werd het centrale gegeven in een nieuwe oproep aan de bevolking waarmee de onderzoeksrechters Lacroix en Reynal alsnog aan de weet hopen te komen wie schuilging achter de Bende van Nijvel. In 1997 werd in het hele land een eerste serie van tien robotfoto’s verspreid van leden van de Bende die tussen ’82 en ’85 minstens achtentwintig mensen vermoordde. De tekeningen kwamen tot stand op basis van overlevenden van Bende-raids. Twee jaar later kwam er een tweede affiche, met vijf nieuwe robotfoto’s.

Nog steeds lopen bij de Cel Waals-Brabant in Jumet dagelijks reacties binnen. Daar zit veel kaf tussen, maar soms ook koren, zoals onlangs bleek via de vergelijking van een uit 1981 daterende robotfoto over de aanslag op rijkswachtmajoor Vernaillen met Bende-foto nummer 19. Om te vermijden dat de robotfoto’s aanleiding zouden geven tot een regen aan door buren- en andere ruzies geïnspireerde tips, hebben de speurders nooit informatie willen verschaffen over wat zij, buiten wat op de affiches zichtbaar is, over deze lui weten. Er is bijvoorbeeld nooit bij verteld op grond van welke aanslag een robotfoto tot stand kwam.

Robotfoto 21, het moedervlekje.

Robotfoto 21, het moedervlekje.

“Dat heeft als voordeel dat we de tips objectief kunnen beoordelen”, zegt de Bergense advocaat-generaal Michaux. “Als iemand ons dan zegt ‘ik heb die vent daar gezien in dat jaar’, dan kunnen we zelf nagaan in hoeverre dat strookt met eerdere getuigenissen. Om dezelfde reden zitten er ook verborgen tekens in de robotfoto’s.” Eén daarvan wordt straks dus onthuld.

De man op foto 21 uit de eerste reeks heeft een moedervlekje op zijn rechterwang. Op de robotfoto is dat moeilijk te zien, het is een piepklein vlekje – iets kleiner dan hoe de getuige het beschreef. De speurders hebben altijd gehoopt dat er zich iemand zou melden die deze figuur zou herkennen en zélf over het moedervlekje zou beginnen. “Als zo iemand zich zou melden, hadden we die meteen bijzonder ernstig genomen”, zegt Michaux.

“Maar dat is helaas niet gebeurd. Daarom gaan we die ene robotfoto dus opnieuw verspreiden, dit keer met het moedervlekje in zijn reële proporties en een duidelijke oproep: kent u iemand met zo’n vlekje op zijn wang?” Bij de CBW houdt men er rekening mee dat de dader in kwestie wel eens de enige zou kunnen geweest zijn die op de affiche zijn eigen moedervlekje opmerkte.

“Stel dat iemand ons meldt: deze persoon is bij een chirurg geweest om dat vlekje weg te laten halen, dan zou dat voor ons onderzoek natuurlijk uiterst interessant zijn”, aldus Michaux. “Ik vind: je mag nooit de hoop verliezen.” Wanneer en onder welke vorm de nieuwe robotfoto verspreid zal worden, is nog niet beslist. Wellicht zal daar duidelijkheid over komen wanneer speurders en magistraten volgende maand – zoals ze twee jaar geleden al eens deden – in Charleroi opnieuw een grote marathonvergadering beleggen met de nabestaanden van Bende-slachtoffers en hun advocaten.


Bron » De Morgen