Inleiding
Een nieuwe hypothese
Achttien jaar na de feiten is een getuige opgedoken die zegt te hebben gezien hoe de leider van de Bende van Nijvel vier uur na de aanslag in Aalst lag te sterven. Schoot de Aalsterse agent N. dan toch raak? De speurders gaan voluit voor hun “nieuwe hypothese” en beginnen over enkele weken met graafwerken. Ze hopen het lijk van de killer te vinden en hem zo een naam te kunnen geven. Zo sceptisch als sommige nabestaanden gisteren op een vergadering in Jumet reageerden, zo sterk geloven de speurders van de Cel Waals-Brabant in hun zaak. “De aanslag op de Delhaize in Aalst was de laatste in de hele reeks”, zegt onderzoeksleider Eddy Vos.
“Na Aalst stopte het. Men heeft daar nadien allerlei theorieën over ontwikkeld, maar misschien is de simpelste wel de beste: de Bende-leider was dood. Amen en uit. In de 48 uur na die aanslag is een uitgebrande Golf GTI teruggevonden in het Bois de la Houssière. Wij denken dat dat ook het tijdstip is waarop de later teruggevonden Bende-wapens in Ronquières in het kanaal gegooid werden. De Bende ontbond zich.” De CBW baseert haar hypothese onder meer op het werk van een Franse profiler, die aangaf dat de Bende uit drie mensen bestond: de killer, de reus en de oude.
“De killer was de leider, een psychopaat die kickte op bloed”, aldus Vos. “Wij denken dat hij twintig en wellicht 23 van de 28 moorden pleegde. Die anderen zien we eerder als zijn assistenten.” Nadat het trio in Aalst op zaterdag 9 november 1985 rond 19.30 uur acht mensen doodde, reed het weg met een Golf GTI met open achterdeur. Van daaruit vuurde de killer op alles wat bewoog, ook de combi van de stadspolitie van Aalst die de achtervolging inzette.
Agent Eddy N. schoot drie keer terug met zijn Smith & Wesson .38. Achteraf beweerde N. dat hij raak geschoten had, en dat hij de killer minstens moest hebben verwond. Toen twee dagen later de uitgebrande GTI terug werd gevonden was echter nergens een spoor van bloed, laat staan een kogelinslag, te bespeuren. Bluf van N., luidde de conclusie, zeventien jaar lang.
“Wij denken nu dat die agent wel raak heeft geschoten”, zegt Vos. “Heel erg raak zelfs. We zijn de zaak anders gaan bekijken na analyse van alle getuigenissen over die GTI.” Die was al gebruikt bij de aanslagen in Eigenbrakel en Overijse. Alle getuigen, ook in Aalst, spraken van een GTI met vijf deuren. De GTI in ’s Gravenbrakel had er drie. Ook de kleur stemde niet overeen. Dan denk je: stel dat die uitgebrande GTI door de twee anderen is achtergelaten om een dwaalspoor te creëren?” Nadat de speurders eerder dit jaar een collectie bewijsstukken uit het Bende-dossier lieten zien op televisie kwamen er weer wat tips, waaronder één van iemand die beweert dat hij op 9 november 1985 rond 23.30 uur twee mannen naast een GTI langs een wegberm in de buurt van een bos opmerkte. “De plek kan ik niet verklappen”, zegt Vos.
Achttien jaar gezwegen
“Waarom deze getuige achttien jaar lang zweeg? Tja. Veel mensen waren bang, destijds. De getuige zei dat hij naast de GTI een man zag neerzakken op de grond. Hij zag ook twee andere mannen: een grote en een wat oudere. Wij denken niet dat deze getuige wat verzint. Wat we van zijn verhaal konden natrekken, is plausibel.” Hypothese: N. schier raak, de anderen verbergen zijn lijk, wissen sporen uit, creëren valse en zetten een punt achter de Bende van Nijvel. Minister van Justitie Laurette Onkelinx bevestigde gisteren in de Kamer dat de CBW om extra geld heeft gevraagd om op de aangewezen plek te gaan graven.
Onkelinx geeft de speurders de volle steun: “Ik ben van mening dat alle middelen moeten worden ingezet. Begrotingsbezwaren mogen daarbij niet meespelen.” Het terrein is al bestudeerd en werd in kaart gebracht door het Disaster Victim Identification team en experts van de Universiteit Gent. “Krijgen we de gevraagde middelen, dan kan in januari groen licht worden gegeven”, aldus Vos. “Het is een groot terrein, ik denk dat we even bezig zullen zijn. Zeker een maand.”
Heel wat families van Bendeslachtoffers reageren sceptisch, maar niet allemaal. “Het is traditie dat ze eens per jaar een konijn uit de hoed toveren”, zegt Marie-Jeanne Callebaut, weduwe van de in Aalst vermoorde Jan Palstermans. Zij liet zich de laatste jaren opmerkten als de meest kritische onder de burgerlijke partijen. Gisteren niet: “Ik vind de hypothese redelijk klinken. Voor het eerst in lange tijd heb ik zo’n gevoel van: doén. Dat komt ondermeer omdat ik agent N. ooit ontmoette.”
“Hij bleef er altijd rotsvast van overtuigd dat hij raak schoot, wat men ook zei over die uitgebrande GTI. Dat geeft, puur menselijk, een indicatie. De man staat hier in Aalst bekend als een eerlijke, voorbeeldige agent en een uitmuntende schutter. Dus ja, er is hoop. Hoop ook, dat die agent ooit de decoratie krijgt die hij wat mij betreft verdient.” Speurders beginnen over enkele weken te graven naar het lijk van de leider van de Bende, die zou zijn omgekomen bij de aanslag in Aalst op 9 november 1985.
Bron » De Morgen