Opgravingen

De eerste zoektocht

December 2003

De speurders die de misdaden van de Bende van Nijvel onderzoeken, gaan na nieuwjaar graven naar het lichaam van de vermeende doodgeschoten ‘killer’ van de Bende van Nijvel. Dat vertelden ze gisteren aan de nabestaanden van de 28 Bendeslachtoffers. Minister van Justitie Laurette Onkelinx zei gisteren dat zij geen budgettaire bezwaren heeft tegen de graafwerken. Het ziet ernaar uit dat kort na nieuwjaar ergens in Waals-Brabant, in de buurt van het hellend vlak van Ronquières en het bos van La Houssière, gegraven zal worden naar het lijk van een van de vermeende leden van de Bende van Nijvel.

Waar precies willen de speurders niet kwijt. Eerst moet ook Joan Dewinne, bekend van de graafwerken in de zaak-Dutroux, nog de haalbaarheid van de graafwerken onderzoeken. De Bende van Nijvel schoot in ons land tussen 1982 en 1985 28 mensen dood. De graafwerken komen er na een nieuw getuigenis. In september meldde een getuige zich bij de speurderscel in Jumet waar een handvol speurders zich nog altijd met het onderzoek naar de Bende van Nijvel bezighoudt. De getuige vertelde dat hij op 9 november 1985, vier uur na de overval op de Delhaize van Aalst waarbij acht doden vielen, een VW Golf heeft zien staan.

Naast de auto stonden, aldus de getuige, een oudere man en een grote kerel. Voor de auto lag het lichaam van een man op de grond. Een laattijdig en niet echt precies getuigenis, zo lijkt het, maar toch hebben de bendespeurders zelf er vertrouwen in. Het getuigenis sluit immers aan bij de hypothese die zij al meer dan een jaar volgen. Franse profilers besloten toen, na analyse van het dossier, dat de Bende bestaan moet hebben uit drie personen: de ‘reus’, de ‘killer’ en de ‘oudere man’. Opmerkelijk is ook dat na de overval van Aalst de bende-overvallen gestopt zijn. Dat zou er kunnen op wijzen dat de ‘killer’, die door de profilers omschreven werd als de psychopaat van de bende, inderdaad dood was.

Na het nieuwe getuigenis ondervroegen de speurders opnieuw Eddy N., agent en schietinstructeur bij de Aalsterse politie ten tijde van de feiten. Hij opende na de overval op de Delhaize het vuur op de wegrijdende VW Golf en denkt dat hij de ‘killer’ daarbij raakte. Al die elementen samen hebben de speurders overtuigd van het nut om te graven in de buurt van de plaats die de nieuwe getuige hun aanwees, ergens tussen het bos van La Houssière waar de uitgebrande Golf gevonden werd en het hellend vlak van Ronquières waar de wapens uit het kanaal gevist werden. Er zijn echter ook veel twijfels.

Zo waren in de uitgebrande VW Golf geen bloedsporen of kogelinslagen te vinden. “Bloed verdwijnt in de vlammen”, zegt de bendespeurder Eddy Vos. “En het is niet zeker dat er kogelinslagen waren.” De speurders gaan wel een hemd dat samen met de gebruikte wapens uit het kanaal Brussel-Charleroi werd gevist opnieuw naar het lab sturen om op bloed te onderzoeken. De nabestaanden van de slachtoffers luisterden gisteren naar de nieuwe onderzoekssporen.

Veel hoop hadden ze niet, maar ze waren wel allemaal van mening dat het onderzoek voortgezet moet worden. “In Italië is onlangs een soortgelijk onderzoek dat al vele jaren aansleepte toch nog opgelost,” zei Ingrid Mulder, de zuster van een van de slachtoffers van Aalst. De enige met bedenkingen was Hein Diependaele, de advocaat van een nabestaande. “Ik vraag me af of de onderzoekers zich niet vastklampen aan een strohalm. Ooit zal iemand de politieke moed moeten hebben om te zeggen dat het genoeg is geweest.”

De graafwerken leveren geen resultaat op

In het grootste geheim werd bij graafwerken anderhalve week geleden gezocht naar de zogenaamde ‘killer’ van de Bende van Nijvel. De werken werden uitgevoerd in opdracht van de onderzoekscel die de reeks overvallen onderzoekt waarbij tussen 1982 en 1985 bijna dertig doden vielen. Er is niets gevonden. De nieuwe fase in het onderzoek van de Bende van Nijvel kwam er na een reeks nieuwe getuigenissen. Twee paren hadden de speurders verteld dat ze enkele uren na de laatste bendeoverval, op een Delhaize-warenhuis in Aalst op 9 november 1985, een lange man en een oudere metgezel naast een VW Golf hadden zien staan. Voor de auto lag een derde persoon op de grond.

Speurders herkenden daarin drie van de Bendeprofielen: de ‘reus’, de ‘oude man’ en, op de grond, de ‘killer’. Dat een Aalsterse politieman er nog altijd van overtuigd is dat hij de bendeschutter geraakt heeft bij de laatste overval, koppelden de speurders aan aanwijzingen dat er in dezelfde periode iemand begraven werd in een veld niet ver van de plek waar het trio gezien werd. Het bracht hen tot de theorie dat de ‘killer’ wel eens dood en begraven zou kunnen zijn. Lijkspeurhonden en een geo-radar, die verborgen ruimtes zoekt, gaven positieve signalen en dus werd er besloten om in het bewuste veld te gaan graven. Na een dag werden de werken zonder resultaat stopgezet. De speurders vragen zich nu af of ze misschien op zoek moeten naar nieuwe technieken om het terrein te onderzoeken.