Feiten

De dood van Jules Verbinnen

De kabinetschef en het Luikse Parkeermeterschandaal

Toen André Cools vermoord werd had Luik nog maar net het parkeermeter-schandaal achter de rug. Een typevoorbeeld van gesjoemel bij overheidscontracten. De voormalige Luikse burgemeester Close en de Luikse PS-afdeling hadden daarbij voor zo’n tien miljoen frank geld en voordelen in natura gekregen. En bij dat gesjoemel was de Compagnie Générale d’Eaux betrokken, uitgerekend de mastodont-privé-firma die Cools naar Luik had gehaald om er de economie aan te zwengelen.

Via een fraude-onderzoek rond baron de Bonvoisin kwam het gerecht terecht bij Jean Dubois, gepensioneerd luchtmachtkolonel en rechterhand van Cools. Bij Dubois, die ook CGEur-beheerder was, vonden speurders een bezwarend notitieboekje. Daarin stond de weergave van een telefoongesprek uit juni ’88 dat de betaling van smeergeld suggereerde.

Het ging om een onderhoud tussen de afgevaardige-beheerder van CGEur Georges Coldine en de kabinetschef van de Luikse burgemeester Close, Verbinnen. Het verslag van Dubois luidde als volgt: “Telefoontje in mijn bijzijn van Coldine naar Verbinnen. Indien het contract in verband met de parkeermeters niet doorgaat, dan wordt het beloofde miljoen niet uitbetaald en komt ook de storting voor de federatie (dus van de Luikse PS) in gevaar.”

De CGEur wou dus koste wat het kost het contract binnenhalen voor een 200-tal parkeerautomaten. Het miljoen frank smeergeld moest dienen voor de kiescampagne van Close voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1988. De storting was bestemd voor verkiezingsdrukwerk, waarvoor de PS een kredietlijn van 2 miljoen frank bij een drukkerij had. Intussen raakte bekend dat burgemeester Close ook was omgekocht voor de aankoop van stadsmeubilair zoals bushokjes, reclamepanelen en stadsplannen. Hij kreeg daarvoor van de firma’s Decaux en City Advertising in totaal 4.5 miljoen frank ten behoeve van zijn kiescampagne.

Bovendien werden de burgemeester en zijn kabinetschef Verbinnen verwend met snoepreisjes naar warme oorden, voor in totaal een kleine 3 miljoen frank. Het omkoopschandaal deed burgemeester Close vrij vlug de das om. In november ’90 stapte hij op. Ook zijn kabinetschef Verbinnen kwam in moeilijke papieren. Op 8 januari 1992 om 23u30 komt Jules Verbinnen om bij een verkeersongeval in het dorpje Thimister. Hij had net Close bezocht om zijn proces voor te bereiden.

Volgens zijn bijzit en zijn dochter heeft Verbinnen hen die avond gebeld met de melding dat hij weldra thuis zal zijn. Later ontstaat discussie. Verbinnen zou hebben gevraagd om zijn bagage klaar te zetten met het oog op zijn onmiddellijk vertrek naar de VS. Achteraf werden heel wat vragen gesteld bij het ongeval. Zo waren er geruchten dat uit de wagen een pak dossiers verdwenen was. Ongetwijfeld was Verbinnen een man die veel wist …