Feiten

De dood van René D’Heur

20 November 1991

Een van de hoofdverdachte op het assisenproces naar de moord op André Cools is Cosimo Solazzo, de Italiaanse zaakvoerder van het onderhoudsbedrijf Sodenet, dat eind jaren tachtig een hoop contracten toegeschoven kreeg van minister Van der Biest. Het was Solazzo die de twee Tunesische huurmoordenaars onderdak verschafte in Luik en hen ook begeleidde tijdens een verkenningsronde in Cointe, waar ze André Cools zouden neerschieten.

Tijdens hun proces, in 1998 in Tunis, wezen de twee moordenaars Solazzo aan als de man die hen instructies gaf. Solazzo zat ook een poosje in de gevangenis voor de zwendel met gestolen waardepapieren die in Neufchâteau onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte op het spoor zette van de moordenaars van Cools.

Hij werd later ook tot drie jaar cel veroordeeld voor zijn bijdrage aan het gesjoemel op het kabinet van Van der Biest. Van een eventuele praatgrage privé-secretaris heeft Solazzo niets te vrezen. Op 20 november, vijf maanden na de moord op Cools en met een nog steeds in het duister tastende justitie, werd het lijk van René D’Heur aangetroffen in een hotelkamer in Luik. De man was de secretaris van Solazzo en had plannen om België te verlaten. Over de omstandigheden van zijn dood is weinig bekend.