Feiten

De moord op Giuseppe Ierone

1 Oktober 1991

Die middag stappen twee mannen de kapperszaak van Giuseppe Ierone binnen in Masafra, een stadje in de Zuid-Italiaanse provincie Tarante. De ene man is gewapend met een pistool, de andere met een machinegeweer. Een kogelregen barst los en tussen de scherven rapen de hulpdiensten een dode en vijf zachtjes kreunende mannenlichamen op. Slechts twee van de kappersgasten die even daarvoor nog in de spiegel hadden zitten kijken overleven hun verwondingen. De vier mensen die bezwijken zijn de kapper zelf, Giuseppe Ierone en zijn klanten Domenico Ferrare, Cataldo Padula en Francesco Abbalsamo. Die laatste drie zijn onfortuinlijke passanten.

Pas jaren later blijkt dat Giuseppe Ierone een familielid is van Silvio De Benedictis en Richard Taxquet, van wie we vandaag weten dat ze vier maanden daarvoor de moord op PS-minister van Staat André Cools hebben beraamd en mee georganiseerd. Giuseppe Ierone had hen geholpen. Het was hij, bleek achteraf, die de laatste keten had gevormd in het contact met de uitvoerders: het duo Abdeljellil Ben Brahim en Abdelmajid El Almi. De twee Tunesische huurmoordenaars wisten op 18 juli 1991 zelf niet dat de het hen aangewezen target een minister van Staat was.

Masafra, in Zuid-Italiaë.

Masafra, in Zuid-Italiaë.

Giuseppe Ierone vernam dat ook pas achteraf. Mogelijk is hij daarom vermoord, omdat hij retroactief ‘opslag’ had gevraagd. Het is evengoed mogelijk dat hij naar inzicht van sommigen te veel praatte. In oktober 1991 tastte justitie in België nog volop in het duister aangaande de moord op André Cools. Waarom niet alleen de kapper, maar ook zijn clientèle uit de weg is geruimd, is onduidelijk. Mogelijk om het op iets anders te doen lijken dan wat het was. Vrij vlug na zijn arrestatie in de zaak van de gestolen waardepapieren geeft Taxquet toe dat hij met een wagen van het kabinet van Van der Biest naar het Italiaanse Massafra is gereisd.

De bedoeling was om er een verbroedering voor te bereiden tussen Massafra en de gemeente Grâce-Hollogne. Volgens Connerotte is dit een drogreden. Eigenlijk is Taxquet in september 1991 naar Italië gereisd om er de sporen naar de moord op Cools uit te wissen. De huurmoordenaars zouden namelijk geronseld zijn in het naburige Tarente, gelegen in de hiel van het schiereiland.

Die schietpartij in de kapperszaak heeft echter niets met de moord op Cools te maken, aldus de lokale onderzoeksrechter die de zaak heeft onderzocht. Het ging gewoon om een afrekening in het lokale milieu. Als enkele journalisten van de krant La Meuse haar de foto tonen van de moordenaar van de kapper in Tarente, meent Joiret hierin eveneens de moordenaar van Cools te herkennen. Sommige gaan zelfs nog verder. De robotfoto van de moordenaar van Cools vertoont zowel gelijkenissen met de Italiaanse kapper als met zijn moordenaar. Alsof het tweelingbroers waren!