Libanese Connectie

Inleiding

West-Europa, en België in het bijzonder, was in de jaren '70 en '80 een draaischijf voor de internationale wapenhandel. In diezelfde periode werd er in Libanon een bloedige burgeroorlog uitgevochten tussen rechtse Christelijke falangisten en de Palestijnen, die gesteund werden door verschillende Moslimlanden.

De falangisten hadden de controle over de Bekavallei, een regio in Libanon waar massaal drugs werden geproduceerd. Deze drugs vormde het betaalmiddel om wapens te kunnen kopen.

De falangistische wapenaankopen worden gefinancierd met winsten uit drugtrafiek. Dat Europa, en België in het bijzonder, hierin een draaischijf is, staat buiten kijf.

Ook in het onderzoek naar de Bende van Nijvel leggen de onderzoekers een verband met een omvangrijke wapen- en drugtrafiek, waarin de falangistische milities centraal staan.

Tijdens de jaren 1983, 1984 en 1985 stelt de Info-sectie III van de BOB van Waver een reeks vertrouwelijke rapporten op waarin de informatie over sporen van de 'Libanese connectie' naar de Bende systematisch worden toegelicht.

Deze rapporten worden steevast bezorgd aan de generale staf van de rijkswacht en aan onderzoeksrechter Schlicker in Nijvel.

Lees meer over de Libanese Connectie

Stromannen
De mannen die in België werkten voor de Libanese Connectie.

Lees meer

Netwerk
De christelijke falangisten financierden hun campagne met de opbrengst van een immense drugshandel.

Lees meer

Slachtoffers
De slachtoffers in België van de Libanese drugs- en wapenhandel.

Lees meer

Russische connectie
Twee leden van de BOB in Waver bijten zich vast in het onderzoek naar de overval op de wapenhandel van Daniël Dekaise.

Lees meer

Superkanon
Op 22 maart 1990 wordt Gerald Bull doodgeschoten voor zijn huis in de Brusselse gemeente Ukkel.

Lees meer

Een beeld uit de Libanese burgeroorlog.