Raf Sauviller was een gedreven en erg productief onderzoeksjournalist en publicist. Hij is vooral bekend en in bepaalde middens berucht om bijdragen en boeken over allerlei schandalen. Vooral in Humo en P-Magazine verschenen zijn bijdragen, zijn boeken zagen het daglicht bij EPO en Houtekiet. In oktober zou Sauviller 63 worden, hij was al lang ziek.
Af en toe had Sauviller een klacht aan zijn been, hij werd bedreigd of geportretteerde personages probeerden zijn boeken uit de handel te laten halen. Dat gebeurde vorig jaar nog met “Borgerokko maffia” waarin hij 2 decennia cocaïnehandel in Borgerhout ontleedt. In 2012 had hij al over de machtsstrijd tussen misdaadorganisaties in Borgerhout geschreven. Toen werd hij met de dood bedreigd.
In 2014 schreef Sauviller “Zwarte Diamant”, in 2010 ”Het geld van de Kerk” en in 1997 bespoedigde hij de val van minister Leo Delcroix met “Een Belgisch politicus” over de bouw van de Zuid-Franse villa van de CVP-politicus door Limburgse postbodes. Ook Jean-Marie Dedecker was een doelwit van Sauviller. In “De Buffel” onthulde hij allerlei malversaties van de politicus-judocoach-zakenman. De titel van zijn boek “Berlusconi is een varken” zegt genoeg. Niemand was veilig voor zijn speurneus, hij had een hekel aan politieke correctheid.
Maar Raf Sauviller hield ook van humor, ironie en het goede leven. Voor wetenschapsmagazine EOS schreef hij over “Het geheim van Belgisch bier” en “De mooiste vrouwen ter wereld”. Sauviller werkte vaak samen met freelancer Danny Ilegems om allerlei onfraais aan het licht te brengen. Ze leidden samen de vaak hilarische tijdschriften Mao-magazine en Deng.
Raf Sauviller incasseerde ook kritiek. Met Ilegems onthulde hij dat de veelbelovende socialistische politica Anisa Temsamani gelogen had over haar behaalde diploma’s. Dat leidde in 2003 tot het vroege vertrek van de staatssecretaris van Marokkaanse afkomst uit de regering-Verhofstadt. Vele waarnemers vroegen zich af wat nu eigenlijk de bedoeling was van het duo Sauviller-Ilegems met die aanval tegen een politica met buitenlandse roots.
Bron » VRT Nieuws | Lucas Vanclooster