Feiten

De overval op de Delhaize van Lokeren

5 December 1985

De Delhaize van Lokeren, om 2u00 ’s nachts vindt er hier een overval plaatst. De daders gaan aan de haal met een stevige hoeveelheid sigaretten, voor een totale waarde van 164.142 fr. en enkele flessen wijn. Er wordt alarm geslagen en de politie van Lokeren komt ter plaatste. Een getuige verklaard dat hij een BMW zag wegrijden. In de wagen zag hij een schim met een bivakmuts vluchten, richting E17. Enkele uren later, omstreeks 5u05, vindt een verkeerseenheid van de rijkswacht in Merelbeke een BMW in de gracht. Twee personen nemen de vlucht. Vanuit een aangrenzende straat worden lichtsignalen gegeven. De rijkswachters begeven zich in de richting van de signalen en treffen er Edouard Ophalffens en zijn echtgenote Marie Bressan aan.

De gestolen sigaretten uit de Delhaize van Lokeren worden in de koffer van BWM gevonden. In eerste instantie ontkennen Ophalffens en Bressan ook maar iets te maken te hebben met de diefstal, maar vrij snel vallen ze door de mand. Het blijkt dat de twee inbrekers van de Delhaize in Lokeren een defect kregen aan de startmotor en de wagen in de gracht duwden. Zij telefoneerden naar Ophalffens en Bressan, om de buit over te laden. De rijkswachters schrikken zich een aap als ze de BMW van naderbij bekijken. Het blijkt dat de wagen compleet werd omgebouwd: dat er een speciaal contact werd aangebracht in het handschoenkastje, zonder sleutel, dat de achterbank eruit verwijderd is, dat er een opening is aangebracht tussen de passagierszetel en de koffer en dat de koffer van binnenuit geopend kan worden.

Verbanden met de Bende van Nijvel

De speurders herinneren zich dat de Bende-wagen die bij de overval op Dekaise werd gebruikt, haast identiek werd omgebouwd. In de BMW treffen ze daarenboven nog patronen aan met 9 en 12 baletten ‘Legia’, uitgerekend de munitie die door de Bende werd gehanteerd bij de overval in Aalst. Verder onderzoek wijst uit dat de BMW 535i gestolen werd in Zaventem op 2 november ’85, en voorzien werd van nummerplaten die identiek zijn aan die van een totaal onverdachte, gelijkaardige BMW. Een procédé dat de Bende al meer dan eens aanwende om de speurders op een dwaalspoor te brengen. De onderzoekers menen over een valabel spoor te beschikken en starten een enquête, onder leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde. Als substituut treed parketmagistraat Willy Acke op. Het verleden van Ophalffens en Bressan wordt uitgespit, op zoek naar de inbrekers.

Als snel wordt duidelijk dat zij al jarenlang samenwerken met Dominique Salesse, Christian Solemé en Leopold Van Esbroeck. De naam van deze laatste doet de speurders een licht op gaan. Men denkt onmiddellijk aan de affaire met de kasbons die gestolen werden in Wieze. Solemé is een handelaar in tweedehands wagens. Hij exporteert vooral naar Libanon en ook naar Afrika. Hij is al vanaf zijn 16 jaar bevriend met Salesse, die hij de handel leerde toen deze in ’83 uit de gevangenis ontslagen werd. De vader van de bijzit van Solemé is Ophalffens. Ophalffens verklaart dat het gaat om gevaarlijke kerels, ‘die betrokken zijn geweest bij een reeks onopgehelderde misdrijven’.

De enquêteurs brengen een en ander in verband met elkaar en leggen de getuigen van een gewapende overval op het postkantoor van Baasrode, foto’s voor van de verdachten. De bewuste overval werd op 24 juni ’85 gepleegd door kerels die gewapend waren met een mitrailleur, een riotgun, een revolver en een jachtgeweer. De overvallers gingen toen aan de haal met een buit van 1.426.000 frank. De getuigen herkennen een aantal van de verdachten. Het onderzoek naar de Bende van Baasrode is gestart.