Feiten

Bende van Baasrode

Overval op het postkantoor van Baasrode

Ons land maakt op 26 juni 1985 voor het eerst kennis met de bende van Baasrode. De bende van Phillipe De Staerke maakt naam als de bende van Baasrode bij de overval van het postkantoor aldaar. De buit bedraagt 1.4 miljoen frank. Tot eind januari 1986 volgen zeker vijftien gewapende overvallen en minstens dertig diefstallen van bijna uitsluitend BMW’s. De Staerke wordt er door de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy troch later van verdacht lid te zijn van de Bende van Nijvel. Hij wordt uiteindelijk buiten vervolging gesteld.

Een zware bende

De bende was uitgerust met zware wapens en de gangsters hanteerden een militaire aanpak. Naast de broers De Staerke bestond de misdaadbende uit onder meer Léopold Van Esbroeck, Apostolos Papadopoulos en Dominique Salesse. Dit groepje misdadigers werd bekend als de bende van Baasrode. Als echte militairen gingen ze te werk tijdens hun verscheidene diefstallen en overvallen op geldtransporten. Philippe De Staerke was de leider en Dominique Salesse werd gezien als het brein achter de bende. Tijdens de overvallen werd De Staerke omschreven als een knettergek iemand.

Verder was er ook de opmerkelijke samenwerking met gevangenisdirecteur Jean Bultot, die de bende meermaals aan het werk zette. Ze werden ook al gauw vergeleken met de bende van Nijvel. Zeker na het laatste wapenfeit van de bende, in 1985 in Aalst. Het was de laatste, maar ook de bloedigste overval op een Delhaize-warenhuis van de onbekende bende.