Robert Beijer
Inleiding
Robert Beijer, geboren in Anderlecht in 1952, is een voormalig Belgisch rijkswachter die veroordeeld werd voor een aantal misdrijven, gepleegd in de jaren ’80. Hij werd ook genoemd als mogelijke betrokkene bij de Bende van Nijvel. Robert ‘Bob’ Beijer is een Franstalige Brusselaar. Hij ging midden jaren 1970 aan de slag bij de rijkswacht en kwam uiteindelijk bij de drugsafdeling van de BOB in Brussel terecht, een speciale recherche-eenheid. In april 1983 verliet Beijer de rijkswacht en richtte samen met Madani Bouhouche het privé-detectivebureau Agence de Recherches et d’Informations op.
Het gerecht verdacht Beijer en Bouhouche van betrokkenheid bij een aantal misdrijven, zoals de diefstal van wapens uit een rijkswachtkazerne, gepleegd in de tijd dat de twee nog voor de rijkswacht werkten, en de moord in januari 1986 op Juan Mendez, een wapeningenieur bij FN. Na de moord op een Antwerps-Libanese diamanthandelaar in september 1989 werden ze opnieuw gezocht, en Beijer belandde na omzwervingen in Paraguay en Thailand in de gevangenis in België.
In 1994 startte een proces waarbij Beijer samen met Bouhouche voor verschillende misdrijven terechtstond. In februari 1995 werd Beijer veroordeeld tot 14 jaar cel, onder andere voor heling van goederen die bij de roofmoord op een veiligheidsagent waren buitgemaakt en voor slagen en verwondingen bij de moord op de diamanthandelaar in 1989. In december 1999 werd Beijer voorwaardelijk vrijgelaten. Sindsdien leeft hij in Bangkok, waar hij een nieuw leven begonnen is en een vrouw en een dochter heeft.
Beijer werd geregeld genoemd als mogelijk lid van de Bende van Nijvel. Hij is hier echter nooit officieel voor in verdenking gesteld en heeft elke betrokkenheid altijd ontkend. In 1996 stelde Beijer voor inlichtingen over de Bende van Nijvel te verstrekken in ruil voor zijn vervroegde vrijlating. Het gerecht ging hier niet op in. In mei 2007 beweert Beijer de moord op de in 1982 verdwenen veiligheidsagent Francis Zwarts te willen ophelderen. In ruil daarvoor wil hij van de minister van justitie Laurette Onkelinx een nieuwe identiteit. De minister ging er niet op in.
In februari 2010 publiceert Beijer een boek, De Laatste Leugen geheten. Daarin stelt hij in de jaren tachtig een geheim agent te zijn geweest van de toenmalige Sovjet-Unie. De inhoud van het boek wordt met scepsis onthaald.
Bron » Wikipedia