Valse rijkswachters dwongen slachtoffers naar Nijvelse Colruyt

De slachtpartij aan de Colruyt in Nijvel in de nacht van 16 op 17 september 1983, waarbij Jacques Fourez en Elise Dewit werden doodgeschoten, was geen toeval maar een goed voorbereide executie. Daarbij waren valse rijkswachters betrokken, die Fourez en Dewit onder bedreiging van wapens naar de bewuste Colruyt dwongen. Het paar werd vermoord omdat het uiterst belangrijke documenten bij zich had.

De verklaringen komen van de in de Luikse Lantin-gevangenis opgesloten Philippe De Staerke, de man van de bende van Baasrode, lange tijd ook hoofdverdachte in het bloedbad van Aalst. De Staerke werd tot 20 jaar opsluiting veroordeeld voor gewapende roofovervallen. In een 205 bladzijden dik document, dat hij nu liet bezorgen aan VU-kamerlid Hoge Coveliers, weidt hij ook uit over de Nijvelse Colruyt.

Totnogtoe was het een raadsel waarom Fourez en Dewit, op de terugtocht van Parijs naar Brussel, met hun Mercedes om 1 uur ’s nachts uitgerekend naar het tankstation aan de Nijvelse Colruyt waren gereden. Daar hadden ze dan toevallig enkele inbrekers verrast, die bezig waren de deuren van het warenhuis met snijbranders open te breken. Een ontmoeting, die meteen hun dood had betekend.

Neen, zo ging het er helemaal niet aan toe, beweert De Staerke nu. Het paar werd op de terugtocht naar Brussel op de autosnelweg door een valse rijkswacht-GTI naar de pechstrook gesommeerd.

Eén of meer valse rijkswachters zijn dan in de Mercedes gestapt en hebben Fourez en Dewit onder bedreiging van wapens naar het tankstation van de Colruyt in Nijvel gedirigeerd, waar nog meer handlangers klaar stonden. Daar ook werd hun executie voltrokken, en werd even later nog een (echte) rijkswachtpatrouille beschoten, met één dode en één zwaargewonden. Fourez en Dewit, die vrienden hadden op zeer hoog niveau, werden vermoord omdat ze bij hun terugkeer uit Parijs uiterst belangrijke documenten, meer bepaald videocassettes, bij zich hadden, aldus De Staerke.

Bron » Gazet van Antwerpen