‘Reus’ bestrijdt misdaad

Twintig jaar geleden zat Patrick Henderickx (44) voor zijn ondervragers. Met zijn bijna 2 meter beantwoordde hij perfect aan het profiel van de ‘reus’ van de Bende van Nijvel. Hij had bovendien zijn palmares als overvaller tegen zich. Maar toch: hij was de reus niet. Twintig jaar later is hij een succesvol zakenman met maar één ‘hobby’: misdadigers de pas afsnijden.

Als verwaarloosd kind kwam Patrick in internaten terecht, werd hij misbruikt en belandde hij op het slechte pad. Hij werd veroordeeld voor overvallen maar had uiteindelijk één groot geluk. Hij leerde, toen hij in de gevangenis zat, een speurder kennen die in hem geloofde.

“Hij heeft mij gered. Neen, wij hebben elkaar gered”, lacht Patrick. Zijn crimineel verleden ligt ruim twaalf jaar achter hem. Patrick is een schoolvoorbeeld van een man die zijn leven een totaal andere wending heeft gegeven. Hij heeft verschillende bedrijven die stuk voor stuk heel goed draaien.

“Ik heb agenten leren kennen die mij vertrouwen en ik vertrouw hen. Op die manier kan ik mezelf nuttig maken”, zegt hij. Patrick vindt het een uitdaging om lacunes in het systeem aan te kaarten.

“Er wordt zoveel gesproken over valse agenten, maar niemand beseft dat iedereen met wat lef zonder meer een volledig politie-uniform kan kopen”, zegt hij. “Stel je voor dat zo’n valse agent naar een school gaat en een kind aanspreekt. Zelfs de directeur zal er blindelings intrappen.” Patrick trok vorige week naar een winkel voor politie-uniformen in Brussel. Hij was met enkele agenten-vrienden een weddenschap aangegaan. “Zij beweerden dat ik in twee weken geen volwaardig uniform met alle mogelijke insignes kon krijgen”, zegt hij. “Ik had er amper enkele uren voor nodig en ik moet er niet te veel moeite voor doen.”

Politiekaart

Patrick stapte eenvoudigweg de winkel binnen en vroeg, alsof hij dat dagelijks deed, een politie-uniform. Niet alleen het zomeruniform, maar ook het winteruniform met de bijhorende schoenen. “Niemand vroeg mij om mezelf te identificeren, ik moet geen politiekaart tonen.” Later ging Patrick nog eens terug naar de winkel. Hij wilde er een holster voor zijn niet-bestaand pistool kopen. Ook dat kreeg hij zonder probleem mee, met de handboeien.

Het Brusselse parket is niet echt verwonderd over het gemak waarmee het uniform kon worden aangekocht. “Alleen het dragen van een politie uniform is wettelijk verboden”, zegt woordvoerder Jos Colpin. “Daar staat een geldboete op. Maar kopen kan zonder probleem.”

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 September 2004