WNP zorgt al jaren voor tweespalt onder speurders

De WNP-piste, het idee dat de Bende van Nijvel een ontspoord uitvloeisel zou zijn van een binnen rijkswacht en staatsveiligheid gecreëerde geheime verzetsgroep, zorgt al jaren voor een tweespalt onder speurders. Huidig onderzoeksrechter Martine Michel in Charleroi gelooft sterk in de piste, reden ook waarom ze in 2014 Michel Libert 48 uur lang aanhield. De piste sluit ook nauw aansluit bij de “bekentenissen” die oud-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky op z’n sterfbed deed tegenover zijn broer.

De eerste onthullingen over het bestaan van het Westland New Post, en hoe die politiediensten en ook de Navo infiltreerde om hun kwetsbaarheid te demonstreren, dateren van de vroege jaren ’80 en werden gedaan door wijlen Walter De Bock in De Morgen.

Het parket in Charleroi bevestigt intussen dat de WNP-piste nog altijd een van de prioritair gevolgde sporen is. Maar “wel degelijk één van dé”, is te horen in speurderskringen.

Onder ex-speurders, die in de jaren ’80 en ’90 op de WNP-piste zaten, overheerst cynisme. “Het verbaast mij dat er dan toch nog één oud-WNP’er rondliep die nog niet eerder was ondervraagd”, merkt een van hen op. “We hebben, teruggaand over de afgelopen twintig jaar, honderden getuigenissen als deze. Er zijn boeken over het WNP geschreven, bijvoorbeeld ‘Les taupes d’extrème-droite’ van wijlen René Haquin.”

“Maar het huidige speurdersteam kent dat allemaal niet. Ze denken de hele tijd dat ze het koud water aan het uitvinden zijn. Geen enkele verdachte is zo grondig bestudeerd Michel Libert. Hij is om te beginnen te klein om de reus te zijn, tenzij we moeten geloven dat hij overvallen pleegde op stiletto’s.”

Een andere ex-Bendespeurder zegt: “Met WNP is het alsof je voor de vijfde keer een doddlopende straat inrijdt. Waarna er een nieuwe chef komt die je vraagt om nog eens die straat te proberen. Als je zegt dat je daar al vijf keer bent ingereden, worden ze kwaad en betichten ze je van tegenwerking.”

Bron » De Morgen