Uit vingerafdrukken valt ook af te leiden wanneer een dader ze heeft achtergelaten. Met een voldoende precieze datering kunnen onder meer alibi’s van verdachten worden geverifieerd.
Behalve de identiteit van een dader kunnen de lijnenpatronen gevormd door onze vingertoppen ook helpen achterhalen wanneer een misdaad werd gepleegd. Zo kan de plaats delict worden verbonden met het tijdstip ervan. Een ouderdomsbepaling kan ook helpen om vingerafdrukken van verschillende mensen in de tijd te onderscheiden. Een explosief kan bijvoorbeeld zowel sporen dragen van de bommenlegger als van de verkoper van de bomonderdelen. De afdrukken van de eerste zullen jonger zijn dan die van de laatste.
Migratie van moleculen
In 2015 kwamen scheikundigen van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology met een methode op de proppen om vingerafdrukken te dateren. Ze was gebaseerd op de migratie van de moleculen die de afdruk vormen, voornamelijk componenten van huidzweet, zoals vetzuren. Naarmate de tijd vordert, tuimelen die moleculen naar beneden, van de ‘bergkammen’ van het lijnenpatroon naar de ‘dalen’.
Het voordeel van de methode is dat ze onafhankelijk is van de chemische samenstelling van de vingerafdrukken, want die is gevoelig voor de omgevingsomstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid) en voor de eigenschappen van het oppervlak waarop ze zitten. Op basis van een analyse met een massaspectrometer en de gekende migratiesnelheden van verschillende biomoleculen – zware deeltjes zijn sneller beneden dan lichte – konden de vorsers terugrekenen naar het moment waarop de vingerafdrukken moesten zijn gemaakt.
Hoewel ze zich in een demonstratie beperkten tot een ouderdom van vier dagen, claimden ze een onderscheid te kunnen maken tussen een dag en een week, een week en een maand, en een maand en meerdere maanden.
Maximum een week
De tijdsresolutie van de ouderdomsbepaling kon echter beter. Nieuw onderzoek van andere Amerikaanse scheikundigen brengt daar nu verbetering in. Opvallend is dat zij wél focussen op de chemische samenstelling van vingerafdrukken. Meer bepaald op de reactie van een resem organische moleculen in de afdrukken met ozon uit de lucht. Hierdoor ontstaat een breed scala aan reactieproducten, een complexe mix waarvan de precieze moleculaire samenstelling verraadt hoe oud een vingerafdruk is.
Het voordeel van die ‘chemische’ dateringsmethode is haar precisie op het niveau van dagen, tot een maximum van een week. Het nieuwe onderzoek verscheen deze week in het vakblad ACS Central Science.
Nog niet inzetbaar op de plaats delict zelf
Een nadeel van beide methodes is wel dat de vingerafdrukken met massaspectrometers moeten worden onderzocht, allesbehalve mobiele laboratoriumapparatuur die voorlopig niet ter plekke kan worden ingezet op een plaats delict. Bovendien werden in beide studies ‘ideale’ afdrukken gebruikt: volgens de regels van de kunst aangebracht op een zuiver en glad oppervlak.
‘Dit is zeker een belangrijke stap in de ontwikkeling van dateringsmethodes voor sporen in de criminalistiek’, zegt Marcel de Puit, chemicus bij het Nederlands Forensisch Instituut. ‘Ik denk ook niet dat dit onderzoek beperkt zal blijven tot vingerafdrukken.’
Maar verdere ontwikkeling is nodig, waarbij vooral de brede toepasbaarheid een uitdaging vormt, gelet op de uiteenlopende omgevingsomstandigheden op plaatsen delict en de veelheid aan materialen waarop vingerafdrukken voorkomen. ‘Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de invloed van temperatuur, licht en wind op de chemische samenstelling van afdrukken.’
Op café
Kennis van de ouderdom van een vingerafdruk kan een belangrijke bijdrage leveren aan een forensisch onderzoek. ‘Het kan een afdruk bijvoorbeeld volledig irrelevant maken’, zegt De Puit. De Nederlandse forensisch expert staaft dit met een voorbeeld. ‘Stel dat mijn vingerafdrukken worden gevonden op een plaats delict, neem in dit geval een café. Dat zou heel belastend kunnen zijn voor mij. Tot blijkt dat de vingerafdruk twee dagen oud is, wat spoort met mijn uitleg dat ik eergisteren in het café wat gedronken heb. Het zou de vingerafdruk quasi irrelevant maken.’
Bron » De Standaard