Jambon wil vingerafdrukken op elke identiteitskaart

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de Privacycommissie laten onderzoeken of op elke identiteitskaart een digitale vingerafdruk kan komen. Dat heeft hij gezegd in Marokko, waar hij samen met premier Michel en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op werkbezoek is.

In ons land bestaan op dit moment al identiteitskaarten met digitale vingerafdrukken erop. Dat is het geval bij nieuwe identiteitskaarten, en voor mensen die in het vreemdelingenregister geregistreerd zijn. Jambon wil dat nu opentrekken naar alle identiteitskaarten. Maar eerst moet de Privacycommissie zich erover buigen.

Jambon wil het trouwens niet houden bij vingerafdrukken alleen. Hij wil ook de mogelijkheid van gezichtsscans en irisscans laten onderzoeken. Daarvoor deed hij in Marokko inspiratie op, waar men al langer met die technieken aan het experimenteren is.

Of het zover komt, valt nog af te wachten. Immers: de stelselmatige registratie van vingerafdrukken werd na de aanslagen in Parijs al besproken aan de regeringstafel, in het kader van de 18 antiterreurmaatregelen. Maar toen was Open Vld niet voor het idee gewonnen. “Je moet niet de eerste van de wereld zijn, maar ook niet de laatste”, reageert Jambon. “De technologie is er: zouden we er niet beter gebruik van maken?”

Premier Michel blijft voorzichtiger. “Een advies over vingerafdrukken zou nuttig zijn, maar we moeten zorgen dat we de privacy van de burgers niet in het gedrang brengen.”

Bron » De Morgen