Minstens 3.000 mensen te kort bij federale politie

De federale politie is nog steeds zwaar onderbemand: er zijn minstens drieduizend mensen te weinig, ongeveer een vijfde van de capaciteit op papier. De bonden vragen zich af waar de versterking blijft die werd beloofd in het kader van de terreurmaatregelen.

De aanhoudende onderbemanning bij de federale politie is een gevolg van een rekrutering die jarenlang onder de grens van 1.400 personen lag. Dat is het minimum aantal om een antwoord te kunnen bieden op de uitstroom bij de politie, die zeker bij de speurdersteams in sneltempo vergrijst. Maar de afgelopen jaren zakte het aantal aanwervingen zelfs tot richting de achthonderd.

De forse onderbemanning staat haaks op de ambitie van de regering-Michel om een fors veiligheidsbeleid te voeren. Een typisch voorbeeld is de luchthavenpolitie. ‘Regelmatig passeert het cijfer van “35 extra mensen voor de identiteitscontroles” op Zaventem’, zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. ‘Goed nieuws, zou je denken: de grenscontrole is een belangrijk punt in de strijd tegen terreur. Maar dat cijfers ’35’ gaat niet over een versterking. Dat gaat nog maar over een volledige invulling van de ploegen.’

Al maanden passeren er ook getallen over de versterking van de speciale eenheden (vacatures zijn opengesteld, maar niet ingevuld) of meer geld voor speciale apparatuur (waarvan de aanbestedingen tijdrovend zijn en de vrees groeit dat het geld niet meer beschikbaar zal zijn). Maar in de praktijk komt daar amper schot in de zaak.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde enkele weken geleden nog een Kanaalplan aan dat de politie in de westrand van Brussel moet versterken. Daarbij kwam onder meer de belofte van duizend extra rekruteringen.

‘We zijn nog bezig met de verbetering van de structuur bij de federale politie én bekijken wat de kerntaken van de politie zijn’, klinkt het bij Jambon. ‘Dat zal volgens ons 2.500 mensen opleveren. Dan is er nog een tekort van duizend personen.’

Sowieso zal de eerste golf daarvan ten vroegste in het voorjaar van 2017 inzetbaar zijn. De komende jaren zou er ook fors worden geïnvesteerd in apparatuur: de bonden zijn voorzichtig positief. ‘Maar het zou niet de eerste keer zijn dat politici zaken beloven die ze achteraf niet waarmaken’, zegt Houssin van het VSOA.

Bron » De Standaard