Politie wil dienstwapen mee naar huis nemen

De politievakbonden willen dat agenten voortaan hun dienstwapen mee naar huis kunnen nemen. Veel agenten zouden ongerust zijn door bedreigingen van de terreurorganisatie IS tegen de Franse politie, die mogelijk ook gericht zijn tegen Belgische agenten.

De federale politie riep alle agenten op tot meer waakzaamheid na de aanslagen in Frankrijk. De politietop nam ook extra veiligheidsmaatregelen om gebouwen en personeel te beschermen.

Maar volgens de politievakbonden is dat niet voldoende. Zij vragen dat agenten voortaan hun dienstwapen mee naar huis kunnen nemen, zo schrijft Het Nieuwsblad. Dat is sinds 2005 verboden, na een reeks relationele drama’s met dodelijke afloop waarbij het dienstwapen werd gebruikt.

“Deze maatregel kan zeer belangrijk zijn, want onze mensen zijn theoretisch gezien 24 uur op 24 van dienst. Ook in burger worden ze verondersteld om tussenbeide te komen”, zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. “Daarom vragen wij dat onze mensen degelijk worden uitgerust en beter worden beschermd.”

De vakbonden willen ook dat agenten niet langer hun uniform dragen als ze naar huis gaan na de diensturen. “Zo maken ze van zichzelf geen makkelijk te herkennen doelwit.”

Later vandaag is er overleg tussen de bonden en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De onrust bij de agenten is wel degelijk aanwezig, de minister zal met iets over de brug moeten komen om die onrust weg te nemen, laat Houssin verstaan.

In Gent en Brussel zijn alvast enkele nieuwe maatregelen van kracht. In Gent moeten politieagenten voortaan in duo’s patrouilleren en een kogelvrije vest dragen. In Brussel mogen de agenten hun dienstvoertuig niet meer zonder toezicht achterlaten.

Bron » VRT Nieuws