Politie moet online aangiftes afdrukken om ze dan manueel in te voeren

Police-on-web – het systeem waarlangs mensen kleine misdrijven kunnen aangeven zonder dat ze daarvoor langs een kantoor moeten passeren – is na tien jaar nog steeds niet compatibel met het computersysteem van de politie. Daardoor moeten binnenlopende aangiftes vaak afgedrukt en daarna opnieuw ingetikt worden. Dat meldt De Standaard.

Tien jaar is het systeem van police-on-web al in werking. Dat het platform echter nog steeds niet op punt staat, blijkt uit het feit dat de aangiftes die online binnenkomen niet onmiddellijk in het computersysteem van de politie geïntegreerd kunnen worden. Daardoor moeten agenten in de praktijk alle meldingen die binnenkomen, manueel in het computersysteem ingeven.

Die absurde situatie wordt bevestigd door politievakbond VSOA: “Het systeem is – zacht gezegd – voor verbetering vatbaar. We kennen politiezones waar meldingen via police-on-web in het gerechtelijk bureel worden afgedrukt, waarna agenten die aan het onthaal zitten ze in het politiesysteem moeten ingeven”, zegt een woordvoerder aan De Standaard.

Zonde, zo zegt CD&V-kamerlid Roel Deseyn. Volgens hem is het online platform een ideale mogelijkheid om de overbevraagde politie voor een deel te ontzien. Maar dan moet er dus wel iets aan de efficiëntie van het systeem gedaan worden. Momenteel komen er slechts 16 aangiftes per dag binnen via het online platform, dat zouden er in de toekomst een pak meer moeten worden.

Bron » De Morgen