Federaal procureur wil ook terroristen statuut van spijtoptant geven

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw pleit in een interview met De Standaard en Het Nieuwsblad om terroristen die spijt hebben de mogelijkheid te bieden zich aan te geven bij de politie in ruil voor informatie. Van Leeuw denkt dat Salah Abdeslam de perfecte spijtoptant had kunnen zijn en misschien zelfs de aanslagen van 13 november in Parijs had kunnen helpen vermijden.

“In terrorismedossiers is informatie het hoogste goed. Maar op dit moment heeft ons gerechtelijk systeem weinig te bieden aan mensen die informatie willen geven. Er bestaat een getuigenbeschermingsprogramma, maar dat geldt alleen voor mensen die getuige zijn geweest van criminele feiten en er niet zelf bij betrokken waren”, zegt de procureur.

“Mensen beschermen die zelf betrokken waren bij de misdaden, die spijt krijgen en toch willen praten met de politie, mogen we van de wet niets bieden. Daar moeten we vanaf. In terrorisme is informatie zo belangrijk dat we moeten overwegen om ook dat soort spijtoptanten toe te laten. Informatie in ruil voor een nieuw leven onder een nieuwe identiteit: in de VS kan dat, in Italië ook”.

Volgens Van Leeuw lijkt het er op dat Salah Abdeslam de perfecte spijtoptant had kunnen zijn. “Als het klopt dat hij op het laatste moment heeft besloten af te zien van zijn plan, dan had hij ook vroeger een uitweg kunnen kiezen. Hij had de politie kunnen helpen de aanslagen te vermijden. Abdeslam zou ons kunnen helpen de structuren van de terroristen bloot te leggen om in de toekomst drama’s zoals in Parijs te vermijden. In ruil voor een nieuw leven of strafvermindering.”

Bron » Het Laatste Nieuws