Agenten krijgen te weinig schietoefeningen

Agenten klagen dat ze veel te weinig schietoefeningen kunnen houden. Sommigen komen zelfs niet aan één trainingssessie per jaar. Vooral voor federale agenten is het probleem nijpend, meldt VTM NIEUWS. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon erkent het probleem. Er zijn te weinig schietstanden, zegt Jambon, en de kwaliteit van de lesgevers moet ook bekeken worden. De politie moet volgens hem ook meer inzetten op praktijkgerichte simulaties.

Agenten zouden minstens vier oefensessies per jaar op de schietbaan moeten krijgen. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd mogelijk. Op een parlementaire vraag die daarover aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon werd gesteld, geeft Jambon toe dat er nog werk aan de winkel is. “De operationele medewerkers hebben niet altijd de mogelijkheid om deel te nemen aan de vier voorziene trainingssessies, in sommige gevallen aan zelfs geen enkele op jaarbasis”, klinkt het.

Een deel van het probleem ligt bij het tekort aan schietstanden. Ons land heeft er 13 maar daarvan zijn er drie al ruim vier jaar gesloten omdat ze niet in orde zijn. Daarnaast zou volgens Jambon ook de kwaliteit van de 2.500 lesgevers niet voldoende zijn, omdat ze te weinig gecontroleerd worden. Kritiek die volgens de lesgevers onterecht is omdat zij regelmatig een bijscholing over de recentste wijzigingen krijgen die nationaal aangestuurd wordt. Volgens Jambon zou de politie tot slot vaker moeten inzetten op praktijkgerichte simulaties.

Bron » De Standaaard