Al jaren is hij een verdachte in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, maar telkens ontbraken concrete bewijzen. Nu is ex-rijkswachter Robert ‘Bob’ Beijer (70) in Thailand gearresteerd, na een huiszoeking in zijn woning in Pattaya. omdat hij illegaal in het land verblijft. Het is voor Beijer de zoveelste kennismaking met het gerecht, sinds hij samen met zijn kompaan Bouhouche – nog een Bende-verdachte van het eerste uur – de goede kant van de wet voor de duistere inwisselde.
Twee boswachters die zelf stroper werden. Zo kunnen de Franstalige Brusselaar Robert Beijer en zijn spitsbroeder Madani Bouhouche omschreven worden. Ze kenden elkaar van bij de toenmalige rijkswacht en de Bewakings- en opsporingsbrigade (BOB), waar ze onder meer gespecialiseerd waren in drugsonderzoeken. Maar daar stapten ze in 1983 op na een disciplinaire schorsing en een degradatie tot straatgendarm.
Ze startten hun eigen detectivebureau op: Agence des Recherches et des Informations (ARI). Andere collega’s hadden hen dat al met succes voorgedaan. Maar Beijer en Bouhouche lieten zich snel verleiden door de duistere kant van de wet. Want door zo lang in het criminele milieu te hebben gezeten – aan de goede kant dan –, hadden ze er veel contacten en wisten ze hoe en waar gemakkelijk geld te verdienen was.
Sluw als ze waren, en af en toe met wat hulp van ex-collega’s, konden ze jaren uit de handen van de politie en het gerecht blijven. Zo brak de BOB ooit een reeks garageboxen open waar volgens een infiltrant een schat aan informatie en bewijsmateriaal zou liggen tegen Beijer en Bouhouche. Helaas, alles was leeg. Ze waren vooraf op de hoogte gebracht van de komst van hun vroegere collega’s.
Bij de moord op Juan Mendez, ingenieur bij de Belgische wapenfabrikant FN in Herstal en wapenverzamelaar, kregen de speurders Beijer opnieuw in het vizier. Hoofdverdachte in het onderzoek was Bouhouche, maar omdat die niet alleen handelde, kwamen ze automatisch bij Beijer uit. In 1986 doorplozen ze zijn huis en moest de ex-rijkswachter op politieverhoor. Hij ontkende dat hij iets met de zaak te maken had.
Het onderzoek naar de moord op Mendez leidde de speurders wel naar andere misdrijven waar de twee aan gelinkt konden worden. Bouchouche werd opgepakt, Beijer niet. Maar dat veranderde wanneer de vrouw van Bouhouche de politie vertelde dat ze een pistool bezat in een pot ingevroren spaghettisaus, dat Beijer het bij haar in bewaring had gegeven. De onderzoekers hadden sterke vermoedens dat het gebruikt werd bij een van de overvallen van de Bende van Nijvel, de beruchte groep zwaarbewapende en goed getrainde commando’s die begin jaren 80 een reeks Delhaizes binnenviel en daar 28 dodelijke slachtoffers en 40 gewonden maakte. Vanaf het begin werd er gezegd dat er rijkswachters bij betrokken waren. Tegen Beijer, die in Spanje verbleef, werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.
Maar na acht maanden voorarrest liet het gerecht Beijer in augustus 1988 opnieuw voorlopig vrij, en enkele maanden later ook zijn partner in crime Bouhouche. Beijer hervatte zijn privédetectivewerk. Toch duurde het niet lang voor hij weer op het verkeerde pad terechtkwam.
Diamantair doodgeschoten
Op 2 september 1989 trok Beijer samen met Bouhouche naar Antwerpen om de Libanese diamanthandelaar Ali Suleïman Ahmad op te zoeken. Waarom ze dat precies deden, is nog altijd een raadsel. Het kwam er tot een vuurgevecht waarbij de diamanthandelaar stierf. Ook Beijer raakte gewond.
Nadien sloeg hij op de vlucht. Eerst naar Paraguy, waar de in opspraak gekomen Brusselse gevangenisdirecteur Jean Bultot woonde. Later naar Thailand, dat hem in 1991 uitleverde aan ons land. Om hem te verhoren over de Bende en een aantal andere dossiers waarin zijn naam voorkwam als mogelijke verdachte.
Drie jaar later startte het proces tegen Beijer en Bouhouche voor de moord op de Libanese diamanthandelaar. Beijer werd veroordeeld tot veertien jaar gevangenis voor zijn betrokkenheid bij de moord, en ook voor heling, illegale wapendracht en nog enkele andere, kleinere misdrijven.
Op het proces werden hun namen ook gelinkt aan een reeks andere feiten zoals een aanslag tegen rijkswachtvoertuigen, de aanslag met automatische geweren op een rijkswachtcommandant, de diefstal van speciale wapenuitrusting bij de speciale antiterreureenheid van de rijkswacht, en de eerder genoemde wapendiefstal bij en moord op Juan Mendez.
Over die diefstal bij de Speciale Eenheden schreef de toenmalige commandant van de rijkswacht begin jaren ‘80 een brief naar de procureur-generaal van Brussel waarin hij de twee B’s expliciet bij naam noemde als verdachten.
In december 1999 kwam Beijer voorwaardelijk vrij en nam hij de eerste vlucht naar Thailand, waar hij sindsdien woont. Zijn kompaan Madani Bouhouche stierf in 2005 in Frankrijk.
Francis Zwarts
Jaren van stilte gingen voorbij, tot Bijer in 2010 toch nog eens met de politie wilde praten. Niet over de Bende van Nijvel, maar over de zaak-Zwarts. “Om de familie en nabestaanden van de man innerlijke rust te geven”, klonk het. Maar ook om zichzelf definitief vrij te pleiten en alles in de schoenen van Bouhouche te schuiven, die intussen toch dood was.
Francis Zwarts was veiligheidsagent bij Sabena en moest op 25 oktober 1982 een diplomatieke koffer met papieren, goud en diamanten van de tarmac naar de kluizen van BruCargo op de luchthaven brengen. Maar onderweg werd hij tegengehouden door twee mannen die verkleed waren als rijkswachter. De wagen van Zwarts werd de volgende dag leeg teruggevonden. De buit was weg. Van Zwarts ontbreekt nog altijd elk spoor.
In ruil voor bescherming en een nieuwe identiteit, wilde Beijer de speurders in de zaak-Zwarts helpen. Volgens Beijer biechtte Bouhouche de feiten op. Maar de nieuwe identiteit kwam er niet. En de graafwerken naar het lichaam van Zwarts, op plaatsen die Beijer had aangeduid, leverden niets op.
Beijer werd wel veroordeeld voor heling van een aantal dure horloges die bij die overval buit zijn gemaakt, niet voor de overval en de vermoedelijke moord op Zwarts zelf.
Onderzoek gesaboteerd
Eind 2017 dook de naam van Beijer nog eens op in het Bende-onderzoek. De broer van wijlen Christiaan Bonkoffsky, heel even genoemd als de vermeende reus van de Bende van Nijvel, duidde Beijer aan als een van de mannen die hij samen met zijn broer had gezien ten tijde van de aanslagen. Maar het spoor liep nog maar eens dood.
Een gewezen Brusselse magistraat, die indertijd onderzoek deed naar terreurorganisatie CCC en de Bende van Nijvel, verklaarde een jaar later in een brief aan onder meer de partijvoorzitters dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gesaboteerd werd en dat Bouhouche en Beijer bescherming kregen.
Illegaal verblijf
Beijer, die met ‘de laatste leugen’ een boek schreef over zijn carrière, is nu opgepakt na een huiszoeking in Thailand. In zijn woning in Pattaya wordt door het Belgische gerecht gezocht naar elementen die hem aan de Bende van Nijvel kunnen linken. Maar het zijn de Thaise autoriteiten die Beijer hebben gearresteerd omdat hij illegaal in het land verbleef.
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zegt in een korte reactie dat het federaal parket er alles aan doet om de “waarheid naar boven te brengen”. De minister herinnert er ook aan dat de verjaringsregels werden aangepast zodat dergelijke feiten niet meer kunnen verjaren.
Of dit dan de doorbraak betekent, valt af te wachten. Vast staat wel dat, hoewel hij al zo’n drie decennia wordt genoemd als verdachte in het dossier van de Bende van Nijvel, Beijer nooit is aangeklaagd voor de bloedige overvallen. Hij heeft verschillende andere criminele feiten wel toegegeven, maar nooit de aanslagen in onder meer Overijse, Eigenbrakel en Aalst. Zelfs de leugendetector kon hem niet leugens betrappen tijdens zijn verhoren daarover.
Bron » Gazet van Antwerpen