Bende-verdachte Robert Beijer zit opnieuw in de cel, maar niet waarvoor ze hem zochten

Met een ultieme rogatoire commissie naar Thailand hopen Belgische onderzoekers alsnog het Bende van Nijvel-vraagstuk op te lossen. Het leidde woensdag tot de arrestatie van ex-rijkswachter Robert “Bob” Beijer. Op zijn 70ste wacht de gewezen crimineel een Thaise cel, al is er van een doorbraak in ’s lands grootste misdaadmysterie helemaal geen sprake.

Samen met de Thaise politie viel een Belgische onderzoeksrechter, geflankeerd door een federaal magistraat en enkele speurders, gisteren binnen in de villa van Robert Beijer. De ex-rijkswachter woont al decennia in Pattaya. De Belgen wisten de weg, want het is niet de eerste keer dat ze in de Thaise stad van vertier aan zijn toegangspoort staan met een bevel tot huiszoeking. Het gebeurde eerder in 1994 en in 2017. De laatste keer zat hij – ironisch – net op een vliegtuig naar België, deze keer was hij wel thuis. In de vroege ochtend werd Beijer, al jaren in wankele gezondheidstoestand, uit zijn bed gelicht. Hij was verrast door de inval.

Het federaal parket bevestigt dat in zijn villa tal van documenten in beslag werden genomen. Ook zijn computer wordt uitgeplozen. Uit de eerste onderzoeksdaden van het Thaise gerecht blijkt dan weer dat Beijer zowaar al jaren illegaal in het land verblijft. Gevolg: mee naar het politiekantoor. Hij zit ginder in de cel, tot zijn grote verbazing en ongenoegen. Er zouden ook aanwijzingen zijn van financiële misdrijven, al kon het federaal parket die info niet bevestigen. De kans is niet onbestaande dat Beijer binnenkort het bevel van de Thaise autoriteiten krijgt om het land te verlaten.

Het Belgisch speurdersteam is echter voor veel meer naar Pattaya afgezakt. Volgens onze informatie beschouwt men Beijer nog steeds als hoofdverdachte in de hele Bende van Nijvel-saga. Medeverantwoordelijk voor vele zwarte bladzijden Belgische misdaadgeschiedenis in de jaren 80 na een resem bloederige overvallen op filialen van Colruyt en Delhaize. Bij raids in onder meer Nijvel, Beersel, Eigenbrakel, Overijse en Aalst vielen toen liefst 28 doden. Niemand durfde nog naar de supermarkt, angst en extremisme regeerden het land. Vier decennia later blijft het een onopgelost nationaal trauma.

Altijd verdacht, nooit in verdenking

Wie de schoten destijds afvuurde, blijft tot op vandaag een enigma. Voor wie de Bendeleden aanvuurde, kijkt het federaal parket al langer in de richting van (extreem)rechtse flank van de rijkswacht toen.

Prominent in beeld van onderzoeksrechter Michel: ex-rijkswachter Beijer dus, net als zijn in 2005 overleden kompaan bij de toenmalige BOB, Madani Bouhouche. Dat criminele duo wordt al jarenlang genoemd in het Bende-onderzoek. Volgens de hypothese zouden zij de twee zijn die moordbrigades samenstelden om angst en terreur te zaaien. Cruciaal probleem: dat ook allemaal bewijzen. Beijer is tot dusver nooit in verdenking gesteld.

Bouhouche is al jaren dood, na een dramatisch ongeval in zijn Franse thuisbasis tijdens het omhakken van een boom. Dat gebeurde in november 2005. Samen met Beijer is hij destijds meermaals veroordeeld. De twee stalen wapens uit rijkswachtkazernes, luisterden collega’s bij de BOB af en gingen na hun ontslag daar als privédetectives meermaals zwaar over de schreef.

Stonden ze enige tijd aan de juiste kant, dan maakten ze zich jarenlang, op zoek naar grof geld en macht in het criminele milieu, schuldig aan zware misdrijven. Heling, diefstallen, illegale wapendracht, bedreigingen, afpersing, noem maar op. Bijna altijd opereerden ze in duo.

Veroordeeld, vrijgesproken, uit cel en meteen gevlucht

Ze bedreigden een rijkswachtkolonel, Herman Vernaillen, en maakten zich zelfs schuldig aan moord(en). Het leidde in ‘94 tot Beijers (eerste) uitlevering uit Thailand. Zo kreeg hij op een assisenproces veertien jaar cel voor de moord op een Libanese diamanthandelaar. Op een tweede assisenproces, voor de moord op geldkoerier Francis Swarts, volgde de vrijspraak bij gebrek aan bewijs.

In december 1999 kwam Beijer vrij en sprong hij op het eerste vliegtuig naar Thailand. Hij heeft er een vrouw en drie kinderen. Over zijn vermeende betrokkenheid bij de Bende van Nijvel schreef hij twee boeken. Hij is compleet onschuldig, schrijft hij. Een leugendetectortest kon hem niet klissen.

Onderzoek van laatste kans

Met een ultieme rogatoire commissie naar Thailand hoopt men alsnog Beijer aan de galg te praten. De kans op slagen, klinkt het, is uiterst klein. “Beijer is veel te gewiekst”, zegt een betrokkene. Van een doorbraak is voorlopig helemaal (nog) geen sprake, zeggen goedgeplaatste bronnen. Dat hij vanwege andere misdrijven op zijn zeventigste nu wél in een cel zit, is voor de onderzoekers alvast een (kleine) opsteker.

Bron » Gazet van Antwerpen