Ex-BOBer Robert Beijer zit niet in de cel

De voormalige BOBer Robert Beijer zat vorige week zeven dagen in de cel in Thailand. De Thaise autoriteiten pakten Beijer op omdat ze dachten dat het Belgische gerecht de uitlevering van Beijer wilde in twee oude moorddossiers. Na een paar dagen bleek dat de Thais zich vergist hadden. De Belgische autoriteiten bevestigden gisteren dat zij niet om de uitlevering van Beijer gevraagd hadden.

Ex-BOBer Robert Beijer zit niet in de cel. Dat vertelde hij ons gisteren in een Brussels restaurant. De krant De Morgen had gisteren geschreven dat Beijer in Bangkok in de gevangenis zat en dat België om zijn uitlevering had gevraagd voor moord, gewapende overval en illegale wapenhandel. De krant baseerde zich op een foto van een geboeide Beijer die vorige week verscheen in de Thaise krant Bangkok Post.

Beijer bevestigde gisteren dat hij zeven dagen in de cel had gezeten in Bangkok. De Thaise immigratiedienst dacht dat ik nog internationaal op te sporen was voor de moord op geldkoerier Francis Zwarts in 1982. Pas vorige vrijdag werd dat misverstand uit de wereld geholpen.

Beijer werd in december 1999 in voorlopige vrijheid gesteld voor de moord op Zwarts. Sindsdien woont en werkt hij bij zijn vrouw en kind in Thailand. Elke drie maanden biedt hij zich in België aan voor controle bij Justitie.Beijer werd in de voorbije jaren in de pers genoemd in verband met de aanslagen van de Bende van Nijvel. Het gerecht kon zijn betrokkenheid echter nooit hard maken.

Wel veroordeelde het Brusselse hof van assisen hem in 1995 samen met Madani Bouhouche tot veertien jaar cel voor zijn rol in de moorden op de Antwerpse diamantair Suleiman in 1989 en Sabena-geldkoerier Francis Zwarts in 1982.

Beijer werd, in tegenstelling tot Bouhouche, nooit veroordeeld voor de moorden zelf. In de zaak-Zwarts werd hij veroordeeld voor heling, in de zaak-Suleiman voor slagen, huisvredebreuk en het versturen van een vals telegram. Jean-François Buslik, ook verdacht in de zaak-Zwarts, verschijnt op 8 oktober voor het Brussels hof van assisen. Hij werd eerder bij verstek tot de doodstraf veroordeeld.

Bron » De Tijd