België vraagt niet om uitlevering Beijer

België heeft niet om de uitlevering van Robert Beijer gevraagd. Dat hebben zowel het parket als het parket-generaal van Brussel gisteren gezegd in een reactie op persberichten die stelden dat de voormalige rijkswachter op vraag van het Belgische gerecht in Thailand werd gearresteerd. In The Bangkok Post stond vorige week een foto van Beijer met handboeien om. Volgens de krant had België de uitlevering van de gewezen BOB’er gevraagd in verband met moord, gewapende overval en illegale wapenhandel, zo schreef De Morgen maandag.

Beijer werd in februari 1995 door het hof van assisen van Brussel tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een reeks misdaden die in de jaren tachtig gepleegd werden. Hij stond samen met de ex-BOB’er Madani Bouhouche terecht, die 20 jaar cel kreeg. Beijer, die in verscheidene zware gerechtelijke dossiers, waaronder dat van de Bende van Nijvel, ter sprake kwam, werd in december 1999 vrijgelaten. Hij had toen meer dan de helft van zijn straf uitgezeten. Hij verklaarde toen dat hij naar Thailand wilde terugkeren, het land waar hij in januari 1991 gearresteerd en uitgeleverd werd.

Beijer bevond zich gisteren in Brussel. In een gesprek met de redactie verklaarde hij dat hij achtervolgd wordt door zijn verleden. Hij wacht hier in België als een vrij man op een nieuw paspoort.”Ik ben het beu dat men mij steeds opnieuw in verband brengt met de Bende van Nijvel. Tot in Thailand toe”, klaagt Beijer. Volgens zijn zeggen werd hij”anderhalve week geleden, na een rel met een boekhoudster, bij de overheid aangegeven als een gevaarlijk moordenaar”.

“De speurders dachten dat ze een grote vis hadden gevangen. Bij nazicht bleek namelijk dat de uitbreiding van een arrestatiebevel — dat in 1989 tegen mij werd uitgevaardigd, na de dodelijke vechtpartij in het appartement van een Libanees zakenman in Antwerpen — niet was ingetrokken. Nochtans ben ik voor die feiten door het assisenhof veroordeeld. Niet voor moord, zoals vaak wordt gezegd, maar voor huisvredebreuk, het toebrengen van slagen en het vervaardigen van een vals telegram”.

Daarop werd de ex-BOB’er, volgens zijn verklaring, “met veel bombarie” door zijn cipiers naar een zaal gebracht, waar de Thaise pers was verzameld.”Ik was vastgeketend aan een Chinees, die door Taiwan wordt opgespoord. De aanwezige Thaise majoor verklaarde dat ik een internationaal gezochte moordenaar was. Toen ik, woedend, vroeg waar de majoor dat vandaan haalde, antwoordde hij dat ik toch 28 personen gedood had.”

Volgens Beijer is dat onterecht.”Mag ik eraan herinneren dat ik nooit in het Bende-dossier in verdenking ben gesteld? Mag ik eraan herinneren dat zelfs de Bende-speurders na een laatste proef met de leugendetector besloten hebben me niet langer lastig te vallen?” Na zijn veroordeling in 1995 tot 14 jaar cel, werd Beijer in december 1999 onder voorwaarden vrijgelaten.”Om de drie maanden kom ik naar België terug om de naleving van de voorwaarden te laten controleren. Er rees een probleem met mijn paspoort en daarom kom ik hier een nieuw aanvragen.”

Bron » De standaard