Zaak Buslik: afwezigheid Bouhouche irriteert

Het hof van assisen Brussel-Hoofdstad, dat vrijdag in het assisenproces van Jean-François Buslik, Madani Bouhouche en Robert Beijer zou verhoren, was ontstemd over de afwezigheid van Bouhouche. Die zou om professionele redenen naar Frankrijk zijn vertrokken “met de goedkeuring van zijn probatie-assistente”. Het hof werd hiervan op de hoogte gebracht in een brief van zijn raadsman. De probatie-assistente zal in de loop van de namiddag worden gecontacteerd.

Robert Beijer, die momenteel in Thailand werkt, kwam wel naar Brussel om te getuigen. Hij werd eerder door het Brusselse assisenhof schuldig bevonden aan heling in de zaak Zwarts. “Ik werd veroordeeld voor die feiten en ik weet nog altijd niet waarom. Ik blijf erbij dat het om namaakhorloges ging”, verklaarde de ex-BOB’er aan het hof. De getuige zei voorts geen vriend te zijn van Buslik. “Het is veeleer Bouhouche die zijn vriend was”, stelde hij.

Over het tweede luik van het proces, de aanslag in 1981 op een wagen van de BOB, verklaarde Beijer nog minder te kunnen vertellen: “Ik zat toen bij de sectie politieke informatie. Bouhouche had er meer over kunnen vertellen, maar hij had niet de gewoonte mensen in vertrouwen te nemen”. Wellicht had de zaak te maken met de sfeer die er toen heerste bij de BOB door de zaak François en de rivaliteit tussen de BOB en de oud-gedienden van de drugssectie. Op vraag van de voorzitter ging Beijer in op de laatste verklaringen van Bouhouche in 1998 aan de speurders van de onderzoekscel-bende van Nijvel.

Deze verklaringen zijn eerder belastend zijn voor Buslik. Beijer zei ook daarover weinig te kunnen zeggen. Hij vermoedde dat Bouhouche toen onder druk stond want hij zat gevangen onder een speciaal regime en hij kwam niet in aanmerking voor voorlopige invrijheidstelling. “Ik denk dat er hem dingen beloofd zijn”, zo verklaarde de getuige. Voor het overige verwees hij naar Bouhouche, de enige die naar zijn zeggen kan verklaren waarom hij Buslik bij de zaak Zwarts betrokken heeft.

Bron » Gazet van Antwerpen