Buslik uitgeleverd aan België

Jean-François Buslik, een gewezen kompaan van ex-rijkswachter Madani Bouhouche, is uitgeleverd door het Amerikaanse gerecht en vrijdag opgesloten in de gevangenis van Vorst. Dat heeft woordvoerder Jacques De Lentdecker van het parket-generaal in Brussel bevestigd. Het Brabantse assisenhof veroordeelde de man in 1995 bij verstek tot de doodstraf voor de roofmoord op Francis Zwarts, een veiligheidsagent van Sabena.

Buslik werd in maart 1999 op vraag van het Belgische gerecht aangehouden in North Palm Beach, Florida. Hij heeft intussen verzet aangetekend tegen een beschikking van de Kamer van inbeschuldiging die zijn aanhouding beval. Buslik kan ook in verzet gaan tegen zijn veroordeling waardoor hij opnieuw voor het assisenhof moet verschijnen.

Buslik werd voor het eerst in 1982 aangehouden voor een mislukte bomaanslag op een wagen van de Brusselse BOB datzelfde jaar. Het gerecht ging er van uit dat de man de radiogestuurde afstandsbediening van het springtuig had vervaardigd. Men was hem op het spoor gekomen nadat in het onderzoek naar de aanslag op rijkswachtofficier Herman Vernaillen in Hekelgem eind 1981, in een gestolen auto een stuk tape gevonden waarvan een ander eind ook was gebruikt om de bom onder de rijkswachtwagen te bevestigen.

Buslik werd weer opgepakt in 1986 na de aanhouding van Madani Bouhouche voor de moord op ingenieur van FN Juan Mendez. Buslik werd opgepakt toen hij een terreinwagen ophaalde die door Bouhouche was gebruikt. Toen het gerecht in 1988 een aantal wapenvoorraden van Bouchouche op het spoor was gekomen – ontdekking die leidde tot het latere assisenproces – vluchtte Buslik naar Florida. Hij kreeg er de Amerikaanse nationaliteit en verdiende de kost als privé-piloot.

Bron » De standaard