Buslik verlaat assisenzaal als vrij man

Jean-François Buslik, in 1995 nog bij verstek veroordeeld tot de doodstraf wegens roofmoord, verliet gisteren als een vrij man de zaal van het hof van assisen in Brussel. Na een bijzonder korte beraadslaging heeft de jury hem vrijgesproken. Buslik stond terecht voor de roofmoord op geldkoerier Francis Zwarts in 1982 en voor de bomaanslag op een wagen van de vroegere opsporingsbrigade van de rijkswacht, de BOB, in 1981.

De openbaar aanklager had op het assisenproces toegegeven dat het Belgische gerecht geblunderd had in deze zaak. Buslik werd in 1995 bij verstek veroordeeld, maar hij is pas in 2000 door de Verenigde Staten uitgeleverd. Aangezien zijn straf nog niet verjaard was, stond hij voor de tweede keer voor een hof van assisen terecht.

Advocaat-generaal Pierre Morlet gaf toe dat de Belgische justitie na de veroordeling bij verstek van Buslik een jaar heeft gewacht, vooraleer een vraag tot opsporing internationaal te verspreiden. Die vraag ging bovendien naar een verkeerde administratie, waardoor nog eens meer dan een jaar verloren ging. In 1999 pas werd Buslik uiteindelijk opgespoord en in 2000 werd hij door de VS uitgeleverd.

De aanklager moest ook erkennen dat hij niet meer kon bewijzen dat Buslik mee de roofmoord op de fondsenwagen van Zwarts heeft uitgevoerd. Enkel heling van de buit en mededaderschap aan de mislukte bomaanslag konden hem aangewreven worden. Maar de jury sprak de verdachte over de hele lijn vrij. De voorzitter merkte na de uitspraak van de jury enkel nog op dat Buslik “in alle sereniteit terug kan keren naar zijn echtgenote in de Verenigde Staten”.

Bron » De Standaard