Justitie gelooft nog steeds niet in nut leugendetector

Vorige week gingen opnieuw een verdachte van een brutale roofmoord en een man die werd verdacht van een brandstichting door de knieën tijdens een ondervraging met de leugendetector. Maar ondanks de successen is de minister van Justitie nog niet gewonnen voor een snelle veralgemeende invoering van de polygraaf. Vele speurders begrijpen niet waarom.

De leugendetector heeft in de afgelopen maanden voor een doorbraak gezorgd in een aantal dossiers waarvan de speurders al lang niet meer geloofden dat ze ooit nog opgelost zouden geraken.

Afgelopen week nog bekende de Luikenaar Dominique Delespesse dat hij vorig jaar de 21-jarige frituuruitbater Ludovic Serroyen in zijn zaak in Braives vermoordde om er met de inhoud van de kassa vandoor te gaan. Delespesse, die in 1986 een roofmoord pleegde op een bejaarde man, was voorlopig vrij. Hij werd verdacht van de moord op Serroyen, maar hield zijn onschuld staande en zou dat met de leugendetectortest bewijzen. Maar de polygraaf deed hem de das om.

Twee dagen voordien bekende vrijwillig brandweerman Frédéric Vermeir na de test met de leugendetector dat hij in november 1999 het bedrijf Yplon nabij Doornik in brand stak. De schade liep in de tientallen miljoenen.

Eerder zorgde de Canadese leugendetector onder meer voor doorbraken in de brandstichting in een psychiatrische kliniek nabij Charleroi waar een verpleger drie patiënten de dood in joeg.

Dat gebeurde ook in de moord op Séverine Lekeuche. Het 16-jarig meisje werd vijf jaar geleden langs de E411 bij Doornik gevonden. Tien dagen nadat haar vader Daniël Lekeuche haar als vermist had opgegeven. Begin mei gaf de man, na een test met de polygraaf, toe dat hij de moordenaar van zijn dochter was. 

Twijfel

In andere dossiers, zoals dat van de Bende van Nijvel of de brand in hotel Bosrand in Kasterlee, bewees het toestel dat verdachten niets met de zaak te maken hadden. Toch blijft justitie twijfelen aan de bruikbaarheid van het toestel en zijn er geen concrete plannen om in de onmiddellijke toekomst nieuwe richtlijnen of wetswijzigingen door te voeren over het gebruik ervan.

De dienst strafrechtelijk beleid van het ministerie heeft intussen wel een studie gemaakt over de polygraaf en heeft haar definitieve conclusies overgemaakt aan minister Verwilghen. Volgens Diane Reynders van het ministerie is de leugendetector geen wondermiddel, maar kan hij wel erg nuttig zijn. Toch is het resultaat van de studie rond de polygraaf volgens Reynders maar gematigd positief.

België stuurt wel zeker twee politiemensen naar Canada die er een cursus moeten volgen om met de leugendetector te leren werken. Bedoeling is dat zij op hun beurt Belgische collega’s opleiden.

Of de resultaten van ondervragingen met de polygraaf in de nabije toekomst als bewijslast kunnen dienen, valt sterk te betwijfelen. Nu kan een test alleen als de verdachte er zelf mee akkoord gaat. En dat zal zo nog wel een tijdje blijven. Tenzij ons land toch zou bessen een voortrekkersrol in Europa te willen spelen.

Bron » Gazet van Antwerpen