Nieuwe versie leugendetector op komst

Nederlandse en Britse onderzoekers hebben een doorbraak gevonden in onderzoek naar de werking van polygraaf ofwel leugendetector. Daarmee zou het succespercentage kunnen worden verhoogd naar meer dan 70%. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De polygraaf wordt in de Verenigde Staten op grote schaal gebruikt door FBI en CIA. De Amerikanen gebruiken de polygraaf vooral in veiligheidsonderzoeken maar ook in strafzaken. In Europa wordt de polygraaf zelden gebruikt, bijvoorbeeld in het onderzoek naar de Bende van Nijvel of naar de moorden in Annecy.

In Nederland mag de politie het onder voorwaarden ook inzetten. Reden voor het beperkte gebruik is de onzekerheid en scepsis die heerst over de betrouwbaarheid van de test, ook in wetenschappelijke kring.

Uitgangspunt van de polygraaf is dat mensen die liegen de neiging hebben onwillekeurige lichaamsbewegingen te maken of andere lichamelijke reacties te vertonen, waarvan met de hand aan de neus zitten de meest bekende is.

De nieuwe methode monitort veel meer locaties in het lichaam dan de klassieke test. Kandidaten moeten een all-body motion-pak aantrekken, te vergelijken met het pak dat bij productie van animatiefilms wordt ingezet om menselijke figuren te genereren. In het pak zitten 17 bwegingsensoren die die 120 keer per seconde registraties maken in drie dimensies gericht op 23 locaties.

De resultaten van de onderzoekers van de Universiteit van Utrecht en Cambridge University worden mandag gepresenteerd op een symposium in Hawai. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe methode een betrouwbaarheid halen van 80% en binnen tien jaar inzetbaar zijn. Tijdens een experiment met studenten werd een betrouwbaarheid van 82,7% gemeten.

De polygraaf bestaat al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. In 1998 oordeelde het Hooggerechtshof in de VS dat er geen consensus was om de polygraaf als betrouwbaar te gebruiken. Dat was ook de conclusie voor Nationale Academie van Wetenschappers in de VS, in 2003.

Eén van de onderzoekers van de nieuwe methode erkent dat kandidaten door zichzelf goed te concentreren zichzelf geheel immobiel kunnen maken om de test te saboteren, maar dat neemt het systeem dan waar: “en dat is dus ook een giveaway”, zegt hij. Verder stelt hij dat de test in ieder geval veel betrouwbaarder is dan de foltermethoden die de CIA tot nu toe heeft ingezet.

Bron » Crimesite