Buslik ontkent bomaanslag en moord op Francis Zwarts

De jury van het hof van assisen in Brussel mag zelf oordelen in welke mate de argumenten van de verdediging kunnen spelen bij het bepalen van de schuld, zo luidt het tussenarrest in de assisenzaak tegen Jean-François Buslik. Voor aanvang van het proces maakte de verdediging een aantal bedenkingen bij onder meer het onderzoek en de onredelijke termijn tussen de vermeende feiten en het proces. Buslik ontkent alles.

Jean-Francois Buslik moet zich verantwoorden voor de roofmoord op geldkoerier Francis Zwarts in oktober 1982 en voor een bomaanslag op een voertuig van de Brusselse BOB een jaar eerder. Feiten waarvoor hij in 1995 bij verstek werd veroordeeld tot levenslang.

Over de overval en de moord op Zwarts zegt hij niets te weten. Wel kocht hij van Bouhouche enkele uurwerken van Cartier. Namaak, zo liet die hem verstaan. Buslik gaf er zijn vrouw eentje cadeau met Kerstmis 1984. Het is op teruggevonden foto’s van dat feestje dat speurders het uurwerk herkenden als een van de in Zaventem gestolen Cartiers. Die waren volgens experts zo exclusief dat ze niet na te maken waren.

Ook zijn betrokkenheid bij de bomaanslag een jaar eerder ontkent hij formeel. “Ik beschikte over een aantal elektronische componenten die ik in een Tandy-winkel kocht en later doorverkocht aan een zekere Jean De Knop. Meer niet”, zegt Buslik. De man is nooit geïdentificeerd, maar zijn robotfoto leek verdacht veel op Madani Bouhouche.

Tegenover zijn ondervragers gaf Buslik ooit toe dat hij de afstandsbediening voor de bom maakte, maar dat hij ervan overtuigd was dat het toestelletje diende voor de bediening van een garagepoort. Bij die aanslag vielen geen slachtoffers

Bron » Gazet van Antwerpen