Moordenaar van Francis Zwarts aangehouden

Het Amerikaanse gerecht hield op vraag van het Brusselse parket-generaal Jean-François Buslik (45) aan. Buslik, die de Amerikaanse nationaliteit heeft, werd door het Brabantse assisenhof in februari 1995 bij verstek tot de doodstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de verdwijning van Sabena-veiligheidsagent Francis Zwarts. Buslik, die in Nort Palm Beach verbleef, werd daar opgesloten. In de komende dagen moet duidelijk worden of de autoriteiten in Florida gevolg geven aan een vraag tot uitlevering.

Ook de cel-Jumet wil Buslik als getuige aan de tand voelen in het Bende-dossier. Buslik was in de periode van de Bende-aanslagen in België en was toen een goede vriend van gewezen rijkswachter Madani Bouhouche. Bouhouche is samen met zijn ex-collega Robert Beijer jarenlang afgeschilderd als één van de potentiële verdachten in het Bende-dossier. Hij heeft altijd ontkend iets met de Bende-moorden te maken te hebben. Eind vorig jaar werd Bouhouche verscheidene keren door de speurders van de cel-Jumet als getuige op de rooster gelegd. Een doorbraak leverden deze ondervragingen niet op.

Bron » De Tijd